Itt az MNB indoklása a mai kamatdöntés után!
Gazdaság

Itt az MNB indoklása a mai kamatdöntés után!

Portfolio
Kikerült a júliusi kamatdöntést követő közleményből az a várakozás, hogy a maginfláció várhatóan tovább emelkedik majd, ezen túl komolyabb változást nem tartalmaz a dokumentum. Az MNB kiemelten beemelte a kommunikációjába a nemzetközi jegybankok politikájának várható változását, az EKB és a Fed is elindulhat ismét a lazítás felé.
Változatlanul hagyta a kamatkondíciókat kedden az MNB Monetáris Tanácsa, az alapkamat továbbra is 0,9%, míg az egynapos betéti ráta mínusz 0,05 százalék. A döntéssel kapcsolatban a szokásos közlemény legfontosabb része az, amit a maginflációval kapcsolatban írtak:

A külső dezinflációs hatások erősödésével az adószűrt maginfláció az idei év végétől fokozatosan 3 százalékra csökken.

Ezzel szemben a júniusi közleményben még az szerepelt, hogy a következő hónapokban várhatóan enyhén emelkedik majd a kiemelten figyelt mutató. A változtatást a külső dezinflációs környezet erősödésével indokolják. Egyébként a jegybank kiemeli, hogy a beérkezett adatok megerősítették a júniusi inflációs jelentés alappályáját, hiszen júniusban már mérsékelődött a pénzromlás üteme.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban az MNB megjegyzi, hogy az eddig ismert adatok szerint a várakozásaiknak megfelelően lassulhat a bővülés üteme a második negyedévtől kezdődően. A júniusi inflációs jelentésben az idei növekedésre 4,3 százalékos, a 2020-asra pedig 3,3%-os becslést tett a jegybank.

A közlemény másik fontos megállapítása, hogy a globális növekedés bizonytalanságai miatt a nagy jegybankok politikáját továbbra is fokozott óvatosság jellemzi. Hozzáteszik, hogy a piaci szereplők rövid távon a monetáris kondíciók lazítását árazzák az EKB esetében, a Fed pedig akár több lépésben is csökkentheti idén az alapkamatot.

A devizaswapokkal kapcsolatban az MNB megjegyzi: júniusban a kiszorítandó likviditás nagyságát a harmadik negyedévben legalább 200-400 milliárd forintban állapították meg. Az MNB kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon, valamint, hogy a bankközi hozamok volatilitása alacsony maradjon - teszik hozzá a múlt hónaphoz hasonlóan.
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1133086819