Összeomlás szélén Kim Dzsong Un országa
Gazdaság

Összeomlás szélén Kim Dzsong Un országa

Portfolio
Észak-Korea gazdasága több mint két évtizede nem teljesített olyan rosszul, mint tavaly, amelyet részben az váltott ki, hogy az ország komoly nemzetközi szankciókkal néz szembe az elmúlt években és katasztrofális a termés is. A gazdaság tehát már az összeomlás szélén áll - vagy össze is omlott -, mindez azonban nem gyengíti meg az észak-koreai diktátort.
Észak-Korea bruttó hazai terméke 4,1%-kal esett vissza 2018-ban, amely a legnagyobb csökkenés 1997 óta - mutatják a dél-koreai jegybank számításai. A Bank of Korea pénteki jelentése szerint 2017-ben a gazdaság teljesítménye 3,5%-kal csökkent, vagyis az ország tartós recesszióban van. A tavalyi évben a feldolgozóipar és a bányászat teljesítménye is nagymértékben zuhant, miközben a külkereskedelem gyakorlatilag összeomlott.

A GDP-számítás a dél-koreai hírszerzés és más hatóságok adatain alapulnak, amelyek közelről figyelik az észak-koreai folyamatokat. Észak-Korea nem tesz közzé az országukra vonatkozó saját GDP-adatot.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Kim Dzsong Un diktatúrája egyre nagyobb bajban van, hiszen alacsony szintre csökkentették a fejadagokat és az országban éheznek az emberek. AZ ENSZ becslése szerint jelenleg a több mint 25 millió lakosú Észak-Koreában 10,1 millióan szembesülnek súlyos élelmiszerhiánnyal.

Az észak-koreaiak nagyon kevés fehérjét fogyasztanak, egyes családok asztalára mindössze évente néhányszor kerül hús vagy más fehérjeforrás.

Az ország gazdasága tehát az összeomlás szélén áll, egyre többen éheznek, mindez azonban nem gyengíti az észak-koreai diktatúrát. Kim Dzsongil a 90-es években ennél súlyosabb katasztrófát is sértetlenül megúszott: 1994 és 1998 között legalább százezrek, de akár milliók is éhen halhattak a rossz termés és a gyenge gazdasági teljesítmény miatt. Akkor nemzetközi segélyekkel támogatták az országot, most azonban erre kevesebb esély látszik a szigorú szankciók miatt.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
trump1205