Gazdaság

Ezrével nőhet a pozitív NAV-lista az őszi önkormányzati választás miatt

Portfolio
A választójogi törvény értelmében az önkormányzati és a helyi kisebbségi képviselőknek, valamint a polgármestereknek a megválasztásukat követő 30 napon belül kérelmezniük kell felvételüket a köztartozásmentesek NAV-os adatbázisába, így a most 173 ezer adófizetőt tartalmazó lista bővülhet - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. Ez azért is aktuális, mert Áder János köztársasági elnök a minap kihirdette, hogy október 13-án lesznek az önkormányzati választások.
A NAV 2009 februárja óta vezeti az úgynevezett köztartozásmentes adózói adatbázist, és az idei esztendő elején megközelítette a 180 ezret azoknak a száma, akikről az interneten elérhető adatbázis közhiteles módon tanúsította, hogy köztartozás nélkül tevékenykednek. Júniusra volt egy kis csökkenés, most 102 ezer cég, 38 ezer egyéni vállalkozó és 33 ezer magánszemély neve szerepelt a regiszterben.

A lap emlékeztet rá, hogy a magánszemélyek 2014 óta jelentkeznek tömegesen az adatbázisba, ami összefügg egy akkortájt már hatályban lévő jogszabállyal: az önkormányzati és a helyi kisebbségi képviselőknek, valamint a polgármestereknek a megválasztásukat követő 30 napon belül kérelmezniük kell felvételüket az adatbázisba. A magánszemélyek számának növekedését az elmúlt években a csokkérelmek elbírálásánál megkövetelt köztartozás-mentesség is indokolhatta. A listához tartozás egyébként hitelfelvételkor, különféle pályázatok beadásakor is jól jöhet, de akár az üzleti megbízhatóság egyértelművé tételére is alkalmas lehet. Általában elmondható, hogy az adatbázisbeli tagság a tartozásmentesség igazolásaként fogadható el minden olyan esetben, amikor jogszabály miatt vagy más okból adóigazolás szükséges - írja a lap.

Az adatbázisba kerüléshez a felvételi kérelem elektronikus úton juttatható el az adóhivatalhoz és az is lényeges, hogy az adatbázis a hatóság internetes oldalán el is érhető. A belépés legfontosabb feltétele, hogy a kérelmet benyújtó az adott időpontban ne tartozzon a közkasszának, s tagsága mindaddig megmarad, amíg adóügyei körül nem támad probléma vagy önmaga nem kéri neve eltávolítását. Az adófizetők akár hosszú éveken keresztül is az adatbázis tagjai lehetnek, a lista mindvégig igazolja a köztartozás-mentességet.
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
Frankfurti tőzsde
applearfolyam
trump, christmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s