Kamatot vágott a Fed: ugrik a dollár, zuhannak a tőzsdék!
Gazdaság

Kamatot vágott a Fed: ugrik a dollár, zuhannak a tőzsdék!

Portfolio
2008 decembere óta először csökkentette az alapkamatot szerdán a Fed, de további lazításra nem tett utalást.

Fontosabb részletek
  • Tíz év után kmatot csökkentett a Fed 25 bázisponttal 2-2,25 százalékra.
  • Elsősorban a nyomott inflációt és a globális kockázatokat hozták fel érvéként.
  • Jerome Powell szerint nem készülnek hosszú kamatcsökkentési ciklusra, de lehetnek még vágások.
  • Az elnök állítólag nem hallgat Donald Trumpra, védte a Fed függetlenségét.
  • A részvénypiac talán lazább hangvételre számított, ezért esésbe kapcsoltak a Wall Street indexei.
  • A dollár viszont erősödik a hírre, hogy talán mégsem lesz több kamatcsökkentés.

És mit csinált mindeközben a forint?

Ugyan nincs direkt hatással a forintra a Fed lépése, de a globális devizapiaci fejlemények a magyar fizetőeszköz piacán is megjelentek. A napközben látott nagy forinterősödés megtorpant és visszakanyarodott 326 fölé az euró jegyzése.


És miért zuhantak a részvények?

A részvénypiac viszont ennél lazább hangvételre számított, további kamatcsökkentések előrevetítésével, ami a vállalatok forrásköltségét is csökkenthette volna. Ennek köszönhető, hogy a sajtótájékoztató alatt esésbe kapcsoltak az indexek, a Dow most éppen 230 pontos mínuszban van fél órával a zárás előtt.

Miért reagált így a dollár?

A mai döntés gyakorlatilag száz százalékban be volt árazva, azonban a Fed kommunikációja arra utalhat, hogy a vártnál óvatosabbak lesznek a további lazításban. A piac előzetesen még két 25 bázispontos vágást várt 2019-re, lehet, hogy ebből végül egy lesz, vagy egy sem. Erre erősödött nagyot a dollár, a jelenlegi 1,1086-os euró-dollár jegyzés kétéves mélypontot jelent és 0,6%-kal alacsonyabb a keddinél.


Vége is a sajtótájékoztatónak

Ezzel vége is a sajtótájékoztatónak, most mindenki emésztheti kicsit az elhangzottakat, és meglátjuk, a befektetők hogyan értékelik hosszabb távon a döntést.

Tényleg elég csapkodó

Most épp arról beszélt Powell, hogy ha lenyugszanak a kedélyek, akkor akár újra kamatot emelhet a Fed, ezzel próbálta kivédeni azt az érvet, hogy a mai lépéssel csökkent a jegybank mozgástere egy jelentősebb gazdasági lassulás ellenére. Tényleg nagyon úgy tűnik, hogy egyik részről próbáltak megfelelni Trump kívánságának, de most remélik, hogy az elnök beéri ennyivel, mert nem fűlik a foguk további komoly lazításhoz.

Nem biztos, hogy sikerül óvatosan lavírozni

Egyelőre kicsit kaotikusnak és tanácstalannak tűnik Powell: Úgy próbál lazítani, hogy nem vetít előre további lazítást. De közben nem mondja, hogy egyszeri a mai döntés. Próbálja védeni a jegybank függetlenségét, állítólag nem hallgatnak Trumpra, de közben az elnök érveit visszhangozza. Vannak kockázatok, de semmi nem fenyegeti a növekedést.

Powell menti a menthetőt

Az, hogy nem készülünk hosszú kamatvágási ciklusra, nem jelenti, hogy nem lesz több vágás. Ha szükségesnek érezzük és azt látjuk, hogy a kockázatok realizálódnak, akkor továbbra is készek vagyunk minden eszközzel beavatkozni - igyekszik megnyugtatni a piacokat az elnök.

Látszólag nem foglalkoznak Trumppal

A Nyíltpiaci Bizottság nem mérlegelte Donald Trump vagy mások véleményét, ahogy eddig sem tette védve függetlenségét - szögezi le a Fed elnöke.

Hiába a kockázatok, növekedés lesz

Nincs semmilyen ok, ami arra utalna, hogy a gazdaság növekedése megálljon

mondja Powell. Ez talán meglepő a kockázatok felsorolása után. Mindenesetre ebből úgy tűnik, hogy a jegybank foggal-körömmel védeni akarja az amerikai gazdaságot egy esetleges recessziótól.

300 pontot zuhant a Dow

A részvénypiac nem fogadta jól Powell szavait, több mint 300 pontos mínuszba zuhant a Dow Jones index, ez 1,3%-os esést jelent.


Az S&P-500 1,1%-kal, a Nasdaq pedig 1,6%-kal esett tegnaphoz képest.

Tovább hűti a várakozásokat

A Fed nem úgy kezeli a mai döntést, mint egy hosszabb kamatcsökkentési ciklus kezdetét - mondja Powell. Hozzátette: jelenleg nem ez az elsődleges forgatókönyvük.

Három dolgot néznek mostantól

Powell hangsúlyozta, hogy a jövőben a világgazdasági növekedést, a kereskedelmet és az inflációt figyelik kiemelten a döntések előtt, ezektől függhet, hogy az adott ülésen vágnak-e tovább.

Odaszúrt Trumpnak, aztán visszaszívta

A kereskedelmi háború új faktor, ami miatt a Fednek aggódnia kell - mondta Powell, amit az elnök kritikájaként is lehetett értelmezni. Utána viszont gyorsan hozzátette: eszében sincs kritizálni az USA kereskedelempolitikáját.

Esik a Wall Street

Powell szavaira esésbe kapcsoltak a főbb indexek, a Dow Jones például hirtelen 0,7%-kal szakadt le.


Ugrik a dollár Powell szavaira

A Fed elnöke kérdésre válaszolva azt hangsúlyozza, hogy a kamat csökkentése csak az egyik eszköz, amivel az elmúlt évben lazábbá tették a monetáris politikát. Erre a dollár megint 1,11 alá erősödött az euróval szemben. Az eddigi lépések hangsúlyozásával ugyanis megint óvatosan arra utalhatott, hogy a vártnál semlegesebb lehet a jegybank politikája a jövőben.


Az infláció viszont aggasztó

Ha az infláció továbbra is a 2%-os cél alatt marad, akkor fájdalmas és nehezen visszafordítható folyamat indulhat el a várakozásokban - mondja Powell.

A növekedéssel még nincs nagy baj

Az elnök kiemeli, hogy a második negyedéves növekedés többé-kevésbé megfelelt a várakozásoknak, a feldolgozóiparban azonban továbbra is zsugorodást látnak. Emellett a vállalati szektorban egyre több az óvatos cég, mely a globális kockázatok miatt halasztja el beruházási döntéseit.

Elkezdődött a sajtótájékoztató

Szokás szerint a közlemény felolvasásával kezdi Powell, kiemeli, hogy az amerikai gazdaság kilátásai továbbra is kedvezőek, de a mai kamatcsökkentésre szükség volt ahhoz, hogy ez így is maradjon.

A piac szerint nem lesz megállás

A szeptemberre vonatkozó piaci árazás alapján 77% annak esélye, hogy újabb 25 bázispontot vág majd a Fed, vagyis egyelőre nem hiszik, hogy óvatos lenne a jegybank.


Klikk a képre!

Pár embernek csalódást okozhattak

Elsőre talán nem annyira galamb a mai döntés, mint arra néhányan számítottak. A piac a mostani mellett két további kamatcsökkentést vetített előre az év végéig. Ehhez képest erre nem utalt a Fed, jelezte, hogy továbbra is "adatvezérelt üzemmódban" van. Ráadásul az is árulkodó, hogy ketten a döntés ellen szavaztak. Valószínűleg a dollár erősödése is ennek szólhat, hogy most csökkennek a további kamatvágás esélyei a jegybank kommunikációja alapján. De persze várjuk meg a sajtótájékoztatót a végleges ítélettel!

Elkezdte visszaadni erősödését a forint

A dollár hirtelen erősödésével párhuzamosan gyengült a forint, ismét 326 felett az euró jegyzése, de még ez is majdnem fél százalékkal elmarad a tegnapitól.


Kicsit lefordultak az indexek

A részvénypiacra egyelőre minimális hatással volt a lépés, a főbb indexek most minimális mínuszban vannak. Dow: 27 165 (-0,1%) S&P-500: 3010 (-0,1%) Nasdaq: 7959 (-0,3%)

Ugrik a dollár

A döntést követően a dollár azonnal erőre kapott, 1,11 alá is benézett az euróval szemben.


Nincs utalás a folytatásra

A közlemény nem utal további kamatvágásokra, azt hangsúlyozza, hogy a jegybank minden eszközt bevet a gazdasági növekedés fenntartása érdekében, folyamatosan figyelik a beérkező adatokat. Valószínűleg ez lesz a sajtótájékoztató legfontosabb kérdése, hogyan kommunikálja majd Powell a további lépéseket.

Még egy fontos döntés

A Fed egyben bejelentette, hogy augusztusban - a tervezettnél két hónappal előbb - leállítja a válság után megvett eszközök fokozatos kifuttatását.

Két okuk volt rá

Elsősorban az alacsony inflációval és a globális kockázatokkal indokolja a jegybank a kamat csökkentését, ez sem meglepetés eddig.

8-2 arányban

Eric Rosengren és Esther George a kamat tartására szavaztak. Mindketten kifejezetten héja alapállásúak, így nem meglepő a döntésük.

25 bázispont

25 bázisponttal 2-2,25%-ra csökkentette az alapkamatot a Nyíltpiaci Bizottság - olvasható a közleményben.

Trump egyre erősebben veri az asztalt

Az amerikai elnök gyakorlatilag beiktatása óta kamatcsökkentést követelt, sőt felvetette azt is, hogy eltávolítja Powellt a Fed éléről, bár erre elvileg nincs jogi eszköze. Legutóbb kedden szólalt meg, amikor azt mondta, hogy csalódott a jegybankban és "erős lazítást" vár ma.

Fontos lesz, mit üzen Powell

A mai lépés mellett hosszabb távon lényeges lesz, milyen üzenetet fogalmaz meg a Fed elnöke a sajtótájékoztatón. Egyrészt nem valószínű, hogy határozottan egyszeri kamatcsökkentést említene, másrészt egy hosszabb ciklust sem biztos, hogy szerencsés elhitetni a befektetőkkel, hiszen a globális kockázatok még mindig nem egyértelműek. Az biztos, hogy szűk mezsgyén kell egyensúlyoznia a kommunikációban.

Mindenki ugrásra készen vár

A döntés előtt kivárás jellemzi a piacokat, a vezető amerikai részvényindexek egészen mostanáig alig mozdultak a keddi záráshoz képest, miközben a dollár őrzi a napközben összeszedett 0,2%-os erősödését az euróval szemben, így 1,113 körül jár a jegyzés.


A piac már ítéletet mondott

A befektetők szerint eddig tartott a kivárás, egyértelműen az alapkamat csökkentését árazzák mára. Most épp 80% az esélye egy 25 bázispontos vágásnak, 20% pedig egy ennél nagyobb, 50 bázispontos lazításnak.


Klikk a képre!

Mit mondott Powell júniusban?

Vissza még egy pillanatra a júniusi döntéshez! A sajtótájékoztatón Jerome Powell óvatosan ugyan, de utalt a közelgő kamatcsökkentés lehetőségére. Kiemelte, hogy a globális lassulás az amerikai gazdaságot sem hagyja hidegen, de egyelőre kivárnak.

A kollégákkal megvárjuk, hogy a most tapasztalható bizonytalanság tartós lesz-e, és szükség esetén készek vagyunk használni minden rendelkezésre álló eszközt

mondta.

Nem lesz friss dot-plot

További érdekesség, hogy a Nyíltpiaci Bizottság ma nem frissíti kamatvárakozásait, ugyanis júniusban azt megtette. Másfél hónapja a 17 döntéshozóból (szavazó és póttagok) kilencen gondolták azt, hogy az idén még nem lesz szükség kamatcsökkentésre, nyolcan viszont már lazítást vetítettek előre, sőt egy tag már 25 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott.


Klikk a képre!
Ez a júniusi ülés után kiadott dot-plot.

Ezért (is) történelmi a mai döntés

Ahogy erősödtek a kamatcsökkentési várakozások, úgy jöttek elő újabb és újabb adatok arról, miért kiemelt jelentőségű a mai lépés. Az alábbi grafikon szerint például ma története második leghosszabb kamatvágás nélküli szakaszát zárhatja le a Fed, 3878 nap után lazíthatnak. A rekordhoz még egy évig kellene kitartani, a világháború és 1954 között ugyanis több mint 4000 napig nem volt kamatcsökkentés.

Ez lesz a menetrend, erre figyelünk

A Nyíltpiaci Bizottság egy óra múlva, magyar idő szerint este nyolckor teszi közzé döntését, majd a szakértőknek fél órájuk lesz emészteni azt. Fél kilenckor ugyanis megszólal Jerome Powell, aki a lépés hátterét világítja majd meg. Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt még nem követte volna sajtótájékoztató a júliusi döntést, a korábbi gyakorlat ugyanis az volt, hogy csak minden második ülés után volt nyilvános esemény (márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben), a köztes ülések után csak közlemény jelent meg. Ezen változtatott 2019-től Jerome Powell.

Hamarosan jön a Fed döntése - Pattanásig feszültek a piacok

A döntés előtt kivárás jellemezte a piacokat, a vezető amerikai részvényindexek alig rezdültek, míg a dollár 0,2%-kal erősödött az euróval szemben szerdán. A szakértők szerint a jegybank politikájában 180 fokos fordulat állhat be az elmúlt évekhez képest, egyelőre mindenki a mai jelzéseket várja.

Nem csak a konkrét kamatdöntés lesz érdekes, hanem az is, hogy a Nyíltpiaci Bizottság milyen üzeneteket fogalmaz meg a jövőt illetően, ezek akár hosszabb távra is meghatározhatják az irányt a piacokon.

A címlapkép forrása: Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images

Kivárnak a befektetők az esti tűzijáték előtt

Alig mozdultak a Wall Street vezető indexei a szerdai kereskedés első felében. A befektetők többsége a Fed esti kamatdöntésére vár, mely komoly kilengéseket is hozhat a piacon. Tovább a cikkhez

Olyat léphetnek ma Amerikában, amire utoljára a világgazdaság összeomlásakor volt példa

Ha hinni lehet a piac várakozásának, akkor ma este olyan lépésre készülhet a Fed, amire legutóbb több mint tíz éve, 2008 decemberében volt példa. Igaz, fontos különbség, hogy 10 éve a világgazdasági összeomlástól rettegve vágott kamatot a Fed, most csak egy kisebb gazdasági lassulástól és a túl alacsony inflációtól tartva hozhat hasonló lépést. Donald Trump elnök komoly nyomást helyezett a jegybankra, hogy lazítson a kamatkondíciókon, a jelek szerint, ha nem is ismerik be, de beadják a derekukat. Tovább a cikkhez
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrumpgolf