Kamatot vágott a Fed: ugrik a dollár, zuhannak a tőzsdék!
Gazdaság

Kamatot vágott a Fed: ugrik a dollár, zuhannak a tőzsdék!

Portfolio
2008 decembere óta először csökkentette az alapkamatot szerdán a Fed, de további lazításra nem tett utalást.

Fontosabb részletek
  • Tíz év után kmatot csökkentett a Fed 25 bázisponttal 2-2,25 százalékra.
  • Elsősorban a nyomott inflációt és a globális kockázatokat hozták fel érvéként.
  • Jerome Powell szerint nem készülnek hosszú kamatcsökkentési ciklusra, de lehetnek még vágások.
  • Az elnök állítólag nem hallgat Donald Trumpra, védte a Fed függetlenségét.
  • A részvénypiac talán lazább hangvételre számított, ezért esésbe kapcsoltak a Wall Street indexei.
  • A dollár viszont erősödik a hírre, hogy talán mégsem lesz több kamatcsökkentés.

És mit csinált mindeközben a forint?

Ugyan nincs direkt hatással a forintra a Fed lépése, de a globális devizapiaci fejlemények a magyar fizetőeszköz piacán is megjelentek. A napközben látott nagy forinterősödés megtorpant és visszakanyarodott 326 fölé az euró jegyzése.


És miért zuhantak a részvények?

A részvénypiac viszont ennél lazább hangvételre számított, további kamatcsökkentések előrevetítésével, ami a vállalatok forrásköltségét is csökkenthette volna. Ennek köszönhető, hogy a sajtótájékoztató alatt esésbe kapcsoltak az indexek, a Dow most éppen 230 pontos mínuszban van fél órával a zárás előtt.

Miért reagált így a dollár?

A mai döntés gyakorlatilag száz százalékban be volt árazva, azonban a Fed kommunikációja arra utalhat, hogy a vártnál óvatosabbak lesznek a további lazításban. A piac előzetesen még két 25 bázispontos vágást várt 2019-re, lehet, hogy ebből végül egy lesz, vagy egy sem. Erre erősödött nagyot a dollár, a jelenlegi 1,1086-os euró-dollár jegyzés kétéves mélypontot jelent és 0,6%-kal alacsonyabb a keddinél.


Vége is a sajtótájékoztatónak

Ezzel vége is a sajtótájékoztatónak, most mindenki emésztheti kicsit az elhangzottakat, és meglátjuk, a befektetők hogyan értékelik hosszabb távon a döntést.

Tényleg elég csapkodó

Most épp arról beszélt Powell, hogy ha lenyugszanak a kedélyek, akkor akár újra kamatot emelhet a Fed, ezzel próbálta kivédeni azt az érvet, hogy a mai lépéssel csökkent a jegybank mozgástere egy jelentősebb gazdasági lassulás ellenére. Tényleg nagyon úgy tűnik, hogy egyik részről próbáltak megfelelni Trump kívánságának, de most remélik, hogy az elnök beéri ennyivel, mert nem fűlik a foguk további komoly lazításhoz.

Nem biztos, hogy sikerül óvatosan lavírozni

Egyelőre kicsit kaotikusnak és tanácstalannak tűnik Powell: Úgy próbál lazítani, hogy nem vetít előre további lazítást. De közben nem mondja, hogy egyszeri a mai döntés. Próbálja védeni a jegybank függetlenségét, állítólag nem hallgatnak Trumpra, de közben az elnök érveit visszhangozza. Vannak kockázatok, de semmi nem fenyegeti a növekedést.

Powell menti a menthetőt

Az, hogy nem készülünk hosszú kamatvágási ciklusra, nem jelenti, hogy nem lesz több vágás. Ha szükségesnek érezzük és azt látjuk, hogy a kockázatok realizálódnak, akkor továbbra is készek vagyunk minden eszközzel beavatkozni - igyekszik megnyugtatni a piacokat az elnök.

Látszólag nem foglalkoznak Trumppal

A Nyíltpiaci Bizottság nem mérlegelte Donald Trump vagy mások véleményét, ahogy eddig sem tette védve függetlenségét - szögezi le a Fed elnöke.

Hiába a kockázatok, növekedés lesz

Nincs semmilyen ok, ami arra utalna, hogy a gazdaság növekedése megálljon

mondja Powell. Ez talán meglepő a kockázatok felsorolása után. Mindenesetre ebből úgy tűnik, hogy a jegybank foggal-körömmel védeni akarja az amerikai gazdaságot egy esetleges recessziótól.

300 pontot zuhant a Dow

A részvénypiac nem fogadta jól Powell szavait, több mint 300 pontos mínuszba zuhant a Dow Jones index, ez 1,3%-os esést jelent.


Az S&P-500 1,1%-kal, a Nasdaq pedig 1,6%-kal esett tegnaphoz képest.

Tovább hűti a várakozásokat

A Fed nem úgy kezeli a mai döntést, mint egy hosszabb kamatcsökkentési ciklus kezdetét - mondja Powell. Hozzátette: jelenleg nem ez az elsődleges forgatókönyvük.

Három dolgot néznek mostantól

Powell hangsúlyozta, hogy a jövőben a világgazdasági növekedést, a kereskedelmet és az inflációt figyelik kiemelten a döntések előtt, ezektől függhet, hogy az adott ülésen vágnak-e tovább.

Odaszúrt Trumpnak, aztán visszaszívta

A kereskedelmi háború új faktor, ami miatt a Fednek aggódnia kell - mondta Powell, amit az elnök kritikájaként is lehetett értelmezni. Utána viszont gyorsan hozzátette: eszében sincs kritizálni az USA kereskedelempolitikáját.

Esik a Wall Street

Powell szavaira esésbe kapcsoltak a főbb indexek, a Dow Jones például hirtelen 0,7%-kal szakadt le.


Ugrik a dollár Powell szavaira

A Fed elnöke kérdésre válaszolva azt hangsúlyozza, hogy a kamat csökkentése csak az egyik eszköz, amivel az elmúlt évben lazábbá tették a monetáris politikát. Erre a dollár megint 1,11 alá erősödött az euróval szemben. Az eddigi lépések hangsúlyozásával ugyanis megint óvatosan arra utalhatott, hogy a vártnál semlegesebb lehet a jegybank politikája a jövőben.


Az infláció viszont aggasztó

Ha az infláció továbbra is a 2%-os cél alatt marad, akkor fájdalmas és nehezen visszafordítható folyamat indulhat el a várakozásokban - mondja Powell.

A növekedéssel még nincs nagy baj

Az elnök kiemeli, hogy a második negyedéves növekedés többé-kevésbé megfelelt a várakozásoknak, a feldolgozóiparban azonban továbbra is zsugorodást látnak. Emellett a vállalati szektorban egyre több az óvatos cég, mely a globális kockázatok miatt halasztja el beruházási döntéseit.

Elkezdődött a sajtótájékoztató

Szokás szerint a közlemény felolvasásával kezdi Powell, kiemeli, hogy az amerikai gazdaság kilátásai továbbra is kedvezőek, de a mai kamatcsökkentésre szükség volt ahhoz, hogy ez így is maradjon.

A piac szerint nem lesz megállás

A szeptemberre vonatkozó piaci árazás alapján 77% annak esélye, hogy újabb 25 bázispontot vág majd a Fed, vagyis egyelőre nem hiszik, hogy óvatos lenne a jegybank.


Klikk a képre!

Pár embernek csalódást okozhattak

Elsőre talán nem annyira galamb a mai döntés, mint arra néhányan számítottak. A piac a mostani mellett két további kamatcsökkentést vetített előre az év végéig. Ehhez képest erre nem utalt a Fed, jelezte, hogy továbbra is "adatvezérelt üzemmódban" van. Ráadásul az is árulkodó, hogy ketten a döntés ellen szavaztak. Valószínűleg a dollár erősödése is ennek szólhat, hogy most csökkennek a további kamatvágás esélyei a jegybank kommunikációja alapján. De persze várjuk meg a sajtótájékoztatót a végleges ítélettel!

Elkezdte visszaadni erősödését a forint

A dollár hirtelen erősödésével párhuzamosan gyengült a forint, ismét 326 felett az euró jegyzése, de még ez is majdnem fél százalékkal elmarad a tegnapitól.


Kicsit lefordultak az indexek

A részvénypiacra egyelőre minimális hatással volt a lépés, a főbb indexek most minimális mínuszban vannak. Dow: 27 165 (-0,1%) S&P-500: 3010 (-0,1%) Nasdaq: 7959 (-0,3%)

Ugrik a dollár

A döntést követően a dollár azonnal erőre kapott, 1,11 alá is benézett az euróval szemben.


Nincs utalás a folytatásra

A közlemény nem utal további kamatvágásokra, azt hangsúlyozza, hogy a jegybank minden eszközt bevet a gazdasági növekedés fenntartása érdekében, folyamatosan figyelik a beérkező adatokat. Valószínűleg ez lesz a sajtótájékoztató legfontosabb kérdése, hogyan kommunikálja majd Powell a további lépéseket.

Még egy fontos döntés

A Fed egyben bejelentette, hogy augusztusban - a tervezettnél két hónappal előbb - leállítja a válság után megvett eszközök fokozatos kifuttatását.

Két okuk volt rá

Elsősorban az alacsony inflációval és a globális kockázatokkal indokolja a jegybank a kamat csökkentését, ez sem meglepetés eddig.

8-2 arányban

Eric Rosengren és Esther George a kamat tartására szavaztak. Mindketten kifejezetten héja alapállásúak, így nem meglepő a döntésük.

25 bázispont

25 bázisponttal 2-2,25%-ra csökkentette az alapkamatot a Nyíltpiaci Bizottság - olvasható a közleményben.

Trump egyre erősebben veri az asztalt

Az amerikai elnök gyakorlatilag beiktatása óta kamatcsökkentést követelt, sőt felvetette azt is, hogy eltávolítja Powellt a Fed éléről, bár erre elvileg nincs jogi eszköze. Legutóbb kedden szólalt meg, amikor azt mondta, hogy csalódott a jegybankban és "erős lazítást" vár ma.

Fontos lesz, mit üzen Powell

A mai lépés mellett hosszabb távon lényeges lesz, milyen üzenetet fogalmaz meg a Fed elnöke a sajtótájékoztatón. Egyrészt nem valószínű, hogy határozottan egyszeri kamatcsökkentést említene, másrészt egy hosszabb ciklust sem biztos, hogy szerencsés elhitetni a befektetőkkel, hiszen a globális kockázatok még mindig nem egyértelműek. Az biztos, hogy szűk mezsgyén kell egyensúlyoznia a kommunikációban.

Mindenki ugrásra készen vár

A döntés előtt kivárás jellemzi a piacokat, a vezető amerikai részvényindexek egészen mostanáig alig mozdultak a keddi záráshoz képest, miközben a dollár őrzi a napközben összeszedett 0,2%-os erősödését az euróval szemben, így 1,113 körül jár a jegyzés.


A piac már ítéletet mondott

A befektetők szerint eddig tartott a kivárás, egyértelműen az alapkamat csökkentését árazzák mára. Most épp 80% az esélye egy 25 bázispontos vágásnak, 20% pedig egy ennél nagyobb, 50 bázispontos lazításnak.


Klikk a képre!

Mit mondott Powell júniusban?

Vissza még egy pillanatra a júniusi döntéshez! A sajtótájékoztatón Jerome Powell óvatosan ugyan, de utalt a közelgő kamatcsökkentés lehetőségére. Kiemelte, hogy a globális lassulás az amerikai gazdaságot sem hagyja hidegen, de egyelőre kivárnak.

A kollégákkal megvárjuk, hogy a most tapasztalható bizonytalanság tartós lesz-e, és szükség esetén készek vagyunk használni minden rendelkezésre álló eszközt

mondta.

Nem lesz friss dot-plot

További érdekesség, hogy a Nyíltpiaci Bizottság ma nem frissíti kamatvárakozásait, ugyanis júniusban azt megtette. Másfél hónapja a 17 döntéshozóból (szavazó és póttagok) kilencen gondolták azt, hogy az idén még nem lesz szükség kamatcsökkentésre, nyolcan viszont már lazítást vetítettek előre, sőt egy tag már 25 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott.


Klikk a képre!
Ez a júniusi ülés után kiadott dot-plot.

Ezért (is) történelmi a mai döntés

Ahogy erősödtek a kamatcsökkentési várakozások, úgy jöttek elő újabb és újabb adatok arról, miért kiemelt jelentőségű a mai lépés. Az alábbi grafikon szerint például ma története második leghosszabb kamatvágás nélküli szakaszát zárhatja le a Fed, 3878 nap után lazíthatnak. A rekordhoz még egy évig kellene kitartani, a világháború és 1954 között ugyanis több mint 4000 napig nem volt kamatcsökkentés.

Ez lesz a menetrend, erre figyelünk

A Nyíltpiaci Bizottság egy óra múlva, magyar idő szerint este nyolckor teszi közzé döntését, majd a szakértőknek fél órájuk lesz emészteni azt. Fél kilenckor ugyanis megszólal Jerome Powell, aki a lépés hátterét világítja majd meg. Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt még nem követte volna sajtótájékoztató a júliusi döntést, a korábbi gyakorlat ugyanis az volt, hogy csak minden második ülés után volt nyilvános esemény (márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben), a köztes ülések után csak közlemény jelent meg. Ezen változtatott 2019-től Jerome Powell.

Hamarosan jön a Fed döntése - Pattanásig feszültek a piacok

A döntés előtt kivárás jellemezte a piacokat, a vezető amerikai részvényindexek alig rezdültek, míg a dollár 0,2%-kal erősödött az euróval szemben szerdán. A szakértők szerint a jegybank politikájában 180 fokos fordulat állhat be az elmúlt évekhez képest, egyelőre mindenki a mai jelzéseket várja.

Nem csak a konkrét kamatdöntés lesz érdekes, hanem az is, hogy a Nyíltpiaci Bizottság milyen üzeneteket fogalmaz meg a jövőt illetően, ezek akár hosszabb távra is meghatározhatják az irányt a piacokon.

A címlapkép forrása: Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images

Kivárnak a befektetők az esti tűzijáték előtt

Alig mozdultak a Wall Street vezető indexei a szerdai kereskedés első felében. A befektetők többsége a Fed esti kamatdöntésére vár, mely komoly kilengéseket is hozhat a piacon. Tovább a cikkhez

Olyat léphetnek ma Amerikában, amire utoljára a világgazdaság összeomlásakor volt példa

Ha hinni lehet a piac várakozásának, akkor ma este olyan lépésre készülhet a Fed, amire legutóbb több mint tíz éve, 2008 decemberében volt példa. Igaz, fontos különbség, hogy 10 éve a világgazdasági összeomlástól rettegve vágott kamatot a Fed, most csak egy kisebb gazdasági lassulástól és a túl alacsony inflációtól tartva hozhat hasonló lépést. Donald Trump elnök komoly nyomást helyezett a jegybankra, hogy lazítson a kamatkondíciókon, a jelek szerint, ha nem is ismerik be, de beadják a derekukat. Tovább a cikkhez
gyar
gyár190920
klimakiller
BET
öngondi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
gyar