Mutatunk egy számot arról, hogy mennyire abszurd a Brexit-komédia
Gazdaság

Mutatunk egy számot arról, hogy mennyire abszurd a Brexit-komédia

Portfolio
A Brexit fejleményeit bizonyára már csak egészségtelenül túlzott érdeklődésből vagy egyszerű mazochizmusból követi a közvélemény. A többség valószínűleg egy meglehetősen zavaros és bizonytalan képet lát maga előtt, de egy közelmúltbeli közvélemény-kutatási eredmény még így is nagy meglepetést jelent.
Nagy vonalakban a Brexit helyzete a követező: október 31-én eldől, hogy a britek egy megállapodással, vagy megállapodás nélkül lépnek ki az EU-ból, vagy esetleg egy újabb hosszabbítással ragadnak bent a "se veled, se nélküled" kapcsolatban.

A megállapodással történő kilépés esélye kicsi, hiszen a brit politika nem képes mögé többséget kovácsolni, az EU meg nem hajlandó a mostani tervezetet újratárgyalni. A hosszabbítás sem túl valószínű kimenet: a brit kormányzó párt és az EU is többször kijelentette, hogy október 31. a legeslegvégső határidő. Sőt, a Brexit körüli huzavonába belefáradt briteknél az utóbbi hónapokban azok a politikai erők izmosodtak leginkább, akik gyors lezárást ígértek. Nigel Farage Brexit pártja a megállapodás nélküli kilépéssel kampányolva nyerte magát agyon az EP-választáson, a friss miniszterelnök Boris Johnson népszerűsége pedig felfelé száguld, mert a mindenáron való kilépést hirdeti.

Tegyük fel ezek után magunknak a kérdést: vajon a britek mekkora része gondolja azt, hogy Nagy-Britannia október 31-én (vagy előbb) elhagyja az EU-t?

A Yougov júliusi felmérése (pdf) szerint ez az arány

27%

Igen, a megkérdezett britek mintegy negyede gondolta azt, hogy októberig kilépnek az EU-ból. 56% azt gondolta, hogy ezután is EU-tag lesz az Egyesült Királyság, 16% nem tudott válaszolni. A felmérés időpontjában ugyan Johnson még nem volt miniszterelnök, de mindenki számára világos volt, hogy ő a biztos befutó. Ráadásul Johnson a vetélytársaitól pontosan azzal különböztette meg magát, hogy még a kötelező óvatoskodást is félretéve hangoztatta: október 31-én bármi áron kivezeti az EU-ból Nagy-Britanniát.

Ha már a közvélemény-kutatásoknál tartunk, még egy pár adat: az utolsó felmérés szerint egy esetleges új népszavazáson a britek 45%-a a maradásra, 41%-a a kilépésre szavazna. Egy másik felmérés szerint a britek 47%-a gondolja, hogy rossz döntés volt a kilépés, 40%-uk szerint helyes volt.
Frankfurt Stock Exchange
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 10: German Chancellor Angela Merkel (CDU).
ITALY - CIRCA 2003: The American tariffs
olaj
HAIFA, ISRAEL - DECEMBER 25: Smoke rises after a fire broke out at an oil refinery (Photo by Shay Hartov/Anadolu Agency/Getty Images)
olajfinomito
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
robot olvaso shutter