Mutatunk egy számot arról, hogy mennyire abszurd a Brexit-komédia
Gazdaság

Mutatunk egy számot arról, hogy mennyire abszurd a Brexit-komédia

Portfolio
A Brexit fejleményeit bizonyára már csak egészségtelenül túlzott érdeklődésből vagy egyszerű mazochizmusból követi a közvélemény. A többség valószínűleg egy meglehetősen zavaros és bizonytalan képet lát maga előtt, de egy közelmúltbeli közvélemény-kutatási eredmény még így is nagy meglepetést jelent.
Nagy vonalakban a Brexit helyzete a követező: október 31-én eldől, hogy a britek egy megállapodással, vagy megállapodás nélkül lépnek ki az EU-ból, vagy esetleg egy újabb hosszabbítással ragadnak bent a "se veled, se nélküled" kapcsolatban.

A megállapodással történő kilépés esélye kicsi, hiszen a brit politika nem képes mögé többséget kovácsolni, az EU meg nem hajlandó a mostani tervezetet újratárgyalni. A hosszabbítás sem túl valószínű kimenet: a brit kormányzó párt és az EU is többször kijelentette, hogy október 31. a legeslegvégső határidő. Sőt, a Brexit körüli huzavonába belefáradt briteknél az utóbbi hónapokban azok a politikai erők izmosodtak leginkább, akik gyors lezárást ígértek. Nigel Farage Brexit pártja a megállapodás nélküli kilépéssel kampányolva nyerte magát agyon az EP-választáson, a friss miniszterelnök Boris Johnson népszerűsége pedig felfelé száguld, mert a mindenáron való kilépést hirdeti.

Tegyük fel ezek után magunknak a kérdést: vajon a britek mekkora része gondolja azt, hogy Nagy-Britannia október 31-én (vagy előbb) elhagyja az EU-t?

A Yougov júliusi felmérése (pdf) szerint ez az arány

27%

Igen, a megkérdezett britek mintegy negyede gondolta azt, hogy októberig kilépnek az EU-ból. 56% azt gondolta, hogy ezután is EU-tag lesz az Egyesült Királyság, 16% nem tudott válaszolni. A felmérés időpontjában ugyan Johnson még nem volt miniszterelnök, de mindenki számára világos volt, hogy ő a biztos befutó. Ráadásul Johnson a vetélytársaitól pontosan azzal különböztette meg magát, hogy még a kötelező óvatoskodást is félretéve hangoztatta: október 31-én bármi áron kivezeti az EU-ból Nagy-Britanniát.

Ha már a közvélemény-kutatásoknál tartunk, még egy pár adat: az utolsó felmérés szerint egy esetleges új népszavazáson a britek 45%-a a maradásra, 41%-a a kilépésre szavazna. Egy másik felmérés szerint a britek 47%-a gondolja, hogy rossz döntés volt a kilépés, 40%-uk szerint helyes volt.
goldman shutter
vodafonemti
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas