Gazdaság

Kína új frontot nyitott a kereskedelmi háborúban

Portfolio
Egy veszélyes, új front nyílik meg az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúban az elemzők szerint azt követően, hogy Kína a devizájának leértékeléséről döntött, amelynek hatására a jüan a világgazdasági válság óta nem látott szintre esett.
A kereskedelmi háború új fejezete a devizaháború lehet - legalábbis nagyot nőtt az esélye ennek azt követően, hogy a People Bank of China (PBoC) eltolta a jüan árfolyamsávját. Donald Trump amerikai elnök már korábban többször is valutamanipulátornak nevezte Kínát, sőt, még az eurózónát is, amiért szerinte azért tesz lépéseket a kínai és az euróövezeti jegybank, hogy gyengítse saját devizáját.

Kína és Európa nagyban játssza a valutamanipulációs játékot és közben pénzt pumpál a saját rendszerébe, hogy versenyképes legyen az Egyesült Államokkal

- írta mikroblogjában az amerikai elnök július elején. Akkor azt is hozzátette: "ezzel szembe kell szállnunk, vagy továbbra is csak bábok leszünk, akik leülnek és udvariasan végignézik, ahogyan más országok eljátsszák a kis játékaikat, ahogyan éveken keresztül tették". (Azóta egyébként az amerikai Fed csökkentette a kamatot, sokak szerint Trump nyomására, amelynek hatására esett a dollár.)

Trumpnak nem kellett sokáig várnia, hogy részben igazolva lássa valutamanipulációs nézeteit. A kínai jegybak döntése értelmében (a naponta meghatározott fixing értelmében) ugyanis a jüan jelentős gyengülést tudott elszenvedni a mai kereskedésben, és 11 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben.

Kína központi bankja azzal indokolta a jüan esését, hogy ez volt az első válasz Donald Trump "egyoldalú intézkedéseire". A PBoC arra célzott, hogy Trump a múlt héten váratlanul felrúgta a tűzszünetet, és újabb vámokat vetett ki Kínára, amelyek szeptembertől érvényesek. Ez 10%-os büntetővám lesz, amely 300 milliárd dollár értékű kínai árut érint, és eddig nem terhelte azokat vám.

Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a kínai gazdaság lassulásának elkerülése érdekében a döntéshozóknak lépéseket kell tenniük, és a valuta leértékelése erre alkalmas lehet. A kínai exportot segíti a leértékelés, ezzel stabilizálódhat a külpiacra termelő vállalatok nyereségtermelő-képessége. Azonban ezzel egy új front is nyílhat a kereskedelmi háborúban, főképp, ha a kínai vezetés nyíltan ki is mondja, hogy Trump lépései miatt igyekeznek leértékelni a devizát.

A több mint 1%-os esés hatására 7-es szint fölé került a dollár/jüan jegyzés, amely a Capital Economics elemzője szerint ez azt jelzi, hogy feladták a kereskedelmi megállapodás reményét. A Mizuho Bank elemzői úgy látják, hogy a PBoC zöld utat adott a jüan további gyengüléséhez.

Kína új frontot nyitott a kereskedelmi háborúban

A legtöbb elemzői kommentár szerint ezzel fokozódott a feszültség az USA és Kína között - amelynek hatására hétfőn világszerte zuhannak a tőzsdék -, és a jüan további gyengülése kiválthatja az amerikai vezetés haragját.

A Capital Economics úgy véli, hogy Trumpot feldühíthette, hogy a BPoC a kínai jüan árfolyamának alakulását összekapcsolta a kereskedelmi konfliktussal.

Kína már nem csak válaszcsapást mér az USA-ra azzal, hogy ő is vámot vet ki, illetve nem csak fiskális és monetáris élénkítést hajt végre, hogy stabilizálja a gazdaságát, hanem az árfolyamot is nyíltan használja gazdaságának támogatása érdekében. AZ ING szerint Kína a kereskedelmi háborúban a bevethető arzenál részének tekinti a jüan gyengítését. A Salter Brothers Asset Management szakértői kommentárjukban úgy fogalmaznak, hogy negatív fordulatot vett a kereskedelmi háború, amely immár valutaháborúvá vált.
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél