Gazdaság

Trump háborúba küldi a Fedet

Portfolio
Donald Trump újra valutamanipulátornak nevezte Kínát, miután a jüan a világgazdasági válság óta nem látott mélypontra zuhant, és arra biztatta a Fedet, hogy tegyen hasonló lépéseket. Ha ez bekövetkezik, akkor nyíltan kirobban a devizaháború (leértékelési verseny) is.
Kína csaknem történelmi mélypontra küldte a valutája árfolyamát - írta a Twitteren Donald Trump amerikai elnök, aki szerint a lépésüket úgy nevezik, hogy valutamanipuláció. "Hallod ezt, Federal Reserve?" - üzent az amerikai jegybanknak, hogy tegyen hasonló lépéseket.

A kínai jegybak mai döntése értelmében (a naponta meghatározott fixing értelmében) a jüan jelentős gyengülést tudott elszenvedni a hétfői kereskedésben, és 11 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben.

Kína központi bankja azzal indokolta a jüan esését, hogy ez volt az első válasz Donald Trump "egyoldalú intézkedéseire". A People Bank of China (PBoC) arra célzott, hogy Trump a múlt héten váratlanul felrúgta a tűzszünetet, és újabb vámokat vetett ki Kínára, amelyek szeptembertől érvényesek. Ez 10%-os büntetővám lesz, amely 300 milliárd dollár értékű kínai árut érint, és eddig nem terhelte azokat vám.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy egy veszélyes, új front nyílik meg az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúban azt követően, hogy Kína a devizájának leértékeléséről döntött.

Donald Trump már korábban is valutamanipulátornak hívta Kínát (és az eurózónát is), mert szerinte az árfolyam leértékelésen keresztül jutnak versenyképességi előnyökhöz. Ugyanakkor Trump rendszeresen igyekszik beleszólni a Fed kamatpolitikájába, amit elnökként nem tehetne meg (hiszen az amerikai jegybank független intézmény).

A Fed egyébként a múlt héten a világgazdasági válság óta először csökkentette a kamatszintet - amely a dollár gyengüléséhez vezetett -, arra hivatkozva, hogy a kereskedelmi háború és a globális bizonytalanságok miatt lassul az amerikai gazdaság és túl alacsony az infláció. Vannak azonban, akik úgy vélik, hogy Trump nyomása is szerepet játszhat a Fed politikájában.
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock