Újabb húzás Trumptól: deviza-manipulátornak minősítették Kínát
Gazdaság

Újabb húzás Trumptól: deviza-manipulátornak minősítették Kínát

MTI
Portfolio
Washington hétfőn magyar idő szerint késő este deviza-manipulátornak minősítette Kínát, azzal vádolva meg a pekingi vezetést, hogy szándékosan gyengíti nemzeti fizetőeszközét. A lépés erősen politikai hátterű, mert Kína hivatalosan nem felel meg a devizamanipulátor besorolásnak és valójában érdemi gyakorlati következménye sincs ennek a "státusznak", igaz ürügyet szolgáltathat további amerikai kereskedelmi háborús lépések megtételére.
Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn a pénzpiacok zárása után hozta nyilvánosságra közleményét, amelyben Kínát deviza-manipulátornak minősítette. A közleményt, Steve Mnuchin miniszter aláírásával, nem sokkal azután tették közzé, hogy Donald Trump amerikai elnök Twitteren ismételten szemrehányást tett Kínának azért, mert szerinte szándékosan gyengíti nemzeti devizáját annak érdekében, hogy tisztességtelen kereskedelmi előnyre tegyen szert.

A pénzügyminisztérium - megjegyezve, hogy Kínában nem új gyakorlat a nemzeti deviza, a jüan leértékelése -, leszögezte:

az elmúlt napokban Kína konkrét lépéseket tett devizája leértékelésére, miközben fenntartja alapvető külföldi devizában meglévő tartalékait.Újabb húzás Trumptól: deviza-manipulátornak minősítették Kínát
Donald Trump elnök, a háttérben Mike Pence alelnök és jobbra Steve Mnuchin pénzügyminiszter, Chip Somodevilla/Getty Images

Amint tegnap megírtuk: a "leértékelés" valójában egy "félrenézést" jelent a kínai jegybank részéről, azaz hagyta, hogy a piaci erők a kerek 7-es jüan/dollár szint fölé tolják az árfolyamot, hogy ezzel az egy éve halmozódó, a jüan gyengülésére irányuló piaci spekulációt is enyhítsék, illetve reagáljanak a Trump által múlt héten váratlanul felrúgott kereskedelmi tárgyalási "tűzszünetre". A jegybank annyit tett, hogy gyengébben állapította meg a tegnapi és a mai napra érvényes jüan/dollár középárfolyamot, azaz engedte a további jüangyengülést és a piaci erők ezt kihasználva el is tolták a gyengébb irányba a jüant (a napi középárfolyamhoz képest+/-2%-os az engedélyezett ingadozás). Ez elvileg persze segíthet a kínai exportcégeknek, illetve fékezheti a kínai importot.

Az amerikai törvények (1988-as, illetve 2015-ös frissítése) alapján nem lehetett volna Kínát deviza-mainpulátornak minősíteni. Ezt az elmúlt évek jelentéseiben sem sikerült kihoznia a folyamatos nyomás alatt lévő pénzügyminisztériumnak, most viszont kénytelen volt aláírni Steve Mnuchin ezt a szimbolikus jellegű közleményt. Azért nem lehetne ilyen címkével illetni Kínát, mivel egyszerre nem felel meg a 2015-ben hozott amerikai törvény három szükséges kritériumának (jelentős kereskedelmi többlet az USA-val és a világ többi részével szemben, illetve folyamatos egyoldalú intervenció az árfolyamban). Most, hogy ezt megkerülve mégis kihozták Kínát manipulátornak, két következménnyel jár a fejlemény: tárgyalásokat kell kezdenie Kínával az USA-nak (ez már egyébként is zajlana, bár épp most akadt el), az IMF-nél kell kezdeményeznie tárgyalásokat (az IMF már eddig is következetesen elutasította, hogy árfolyam-mainpulátornak minősítsék Kínát).

Újabb húzás Trumptól: deviza-manipulátornak minősítették Kínát
Látható tehát, hogy ez a címke sehova sem vezet a gyakorlatban. Emellett beszédes az is, hogy Mnuchin és a kereskedelmi főtárgyaló Robert Lighthizer is ellenezte a Trump által múlt héten 300 milliárd dollárnyi újabb kínai importra szeptembertől kivetni tervezett 10%-os vámot, amire egyébként a kínaiak a jüan gyengülését megengedték. Most viszont kénytelen volt igazodni Trump elvárásához és aláírni a közleményt, noha ez a címke csak régebben lett volna igaz. 2003-2014 között a kínai jegybank egyértelműen és folyamatosan a gyengülés irányába igyekezett tolni a jüant intervenciók sorozatával is, azaz akkor tényleg lehetett volna azt állítani, hogy leértékelési versenyben vesznek részt. Azóta viszont a 2015-2016-os rövid periódust leszámítva éppen a jüan erősítésére irányuló intervenciókat tett sorozatban. A Teneo elemzése és alábbi ábrája alapján így a Trump-Mnuchin-lépés egyértelműen politikai hátterű és azt célozza, hogy még nagyobb nyomást helyezzenek Kínára a kereskedelmi megállapodás megkötése érdekében, de a politikai elemzőcég szerint ezzel a lépéssel csak felbőszítik a keményvonalas döntéshozókat Pekingben és így valójában csökkent a megállapodás esélye.Újabb húzás Trumptól: deviza-manipulátornak minősítették Kínát
Az MTI cikke által idézett elemzők szerint is szimbolikus volt az amerikai kormányzat döntése, amely egyben lehetővé teszi az újabb vámemeléseket is. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) megszólaltatta Eswar Prasadot, a Cornell Egyetem professzorát, aki a kínai pénzügyi rendszer egyik szakértője. Prasad szerint az amerikai döntés politikai megfontolásokból született, hiszen a jüan leértékelése nem először fordult elő, és korábban már Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője is felhívta rá a figyelmet. A The Wall Street Journal című lap Chris Kruegernek, a washingtoni Cowen Research Group stratégája véleményének adott helyt. Krueger szerint az amerikai-kínai kereskedelmi háború további szélesedésére lehet számítani.

Elemzők felhívják a figyelmet arra: Peking azt követően cselekedett, hogy Donald Trump a múlt csütörtökön 10 százalékos vámemelést jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura. A tervek szerint szeptembertől bevezetendő pótvámokat az amerikai elnök azzal indokolta, hogy Peking újra akarja tárgyalni a tervezett kereskedelmi megállapodást, nem teljesítette a több amerikai agrártermék vásárlására tett korábbi ígéretét, és nem állította le az amerikai kábítószerválságért rendkívüli mértékben felelős, opiát tartalmú fájdalomcsillapító, a fentanil forgalmazását sem. Az elnök pénteken még a beígért 10 százalékos pótvám további emelését is kilátásba helyezte.

Kína azonnal ellenlépéseket ígért, és hétfőn leállította az amerikai agrártermékek importját.Címlapkép forrása: Chip Somodevilla/Getty Images
üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista