Úgy érzed, minden egyre drágább Magyarországon? - Van egy jó hírünk
Gazdaság

Úgy érzed, minden egyre drágább Magyarországon? - Van egy jó hírünk

Portfolio
Akár már májusban tetőzhetett az áremelkedési ütem Magyarországon, legalábbis a Portfolio által megkérdezett szakemberek a júniusi csökkenés után nem számítanak további emelkedésre az inflációban. Ez pedig az MNB számára is jó hír lehet, hiszen visszaigazolhatja a jegybank laza politikájának a helyességét.

Talán a javán már túl vagyunk

A májusi 3,9 százalékról júniusban 3,4%-ra csökkent az éves infláció Magyarországon, és a Portfolio által megkérdezett szakemberek arra számítanak, hogy júliusban sem gyorsult ismét az áremelkedési ütem. A KSH csütörtök reggel teszi közzé az adatot. Az adat azért lesz kiemelten fontos, mert tavasszal az MNB inflációs célsávjának (3 plusz-mínusz 1 százalék) felső szélét közelítette az infláció, így a jegybank szempontjából sem érdektelen, mi lesz a folytatás.

Úgy érzed, minden egyre drágább Magyarországon? - Van egy jó hírünk

Az infláció várható alakulását meghatározó tényezőkben továbbra is kettősség figyelhető meg. Az élénk belső kereslet emeli, míg a romló külső konjunktúra az év második felétől fékezi az áremelkedés ütemét. A külső dezinflációs hatások erősödésével az adószűrt maginfláció az idei év végétől fokozatosan 3 százalékra csökken

- hangsúlyozta a Monetáris Tanács július végi kamatdöntése után.

Egyelőre a szakértők is hasonlóan látják a helyzetet: a Portfolio által megkérdezett hét elemző a júniusihoz hasonló, 3,4 százalékos drágulási ütemre számít, csak egy szakértő vár emelkedést a legutóbbi adathoz képest.

Úgy érzed, minden egyre drágább Magyarországon? - Van egy jó hírünk
Az OTP Bank elemzői szerint az infláció stagnálása mellett az üzemanyag és az élelmiszer inflációja is okozhat negatív meglepetést. A bank előrejelzése szerint szeptember-októberre akár újra 3 százalék környékére is eshet a drágulás üteme, jövőre pedig az alacsonyabb élelmiszerárak miatti bázishatásból kifolyólag az éves átlagos infláció 2,5% körül alakulhat.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője úgy véli, hogy ugyan néhány szezonális faktor az infláció csökkenése felé mutat, viszont a szolgáltatások inflációja továbbra is magas maradhatott. Éppen ezért kiemeli, hogy 3,3%-os prognózisukat a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi, jelenleg úgy véli, hogy a nyári hónapokban az infláció kissé magasabb pályát fog bejárni, mint korábban gondoltuk miközben a maginflációs mutatók 3,5% felett maradnak. Szerinte az infláció 4% körül tetőzhet augusztus-szeptember környékén.

Úgy érzed, minden egyre drágább Magyarországon? - Van egy jó hírünk

Jelentős felfelé mutató kockázatok ütötték fel a fejüket a Fed kamatvágása óta eltelt időszakban. A dollár jelentős erősödése a dollár/forint keresztet rekordszintre lökte és már karnyújtásnyi távolságra van a 300-as szint is. Mindez az energiaimporton keresztül Magyarország számára jelentős inflációs nyomást hozhat a következő hónapokban. Ez nem csak a headline, de az adószűrt maginflációs mutatóra is hatással lehet

- kommentálta a folyamatokat Virovácz Péter, az ING elemzője.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt emelte ki, hogy akár már tetőzhetett is az infláció, egyre erősebb az importált dezinfláció hatása, a forint tavalyi nagy gyengülése is lassan kikerül a bázisból.

A fentiek mellett a szakemberek többsége még nem gondolja, hogy elérte csúcsát az infláció, az év végére még 3,7 százalékos a becslések mediánja. Ezt követően jövőre folytatódhat a lassú csökkenés, 2020 végére 3,2 százalékos drágulási ütemet várnak.

Mire figyel az MNB?

Azt már megszokhattuk, hogy a fő inflációs mutatók mellett az MNB kiemelten koncentrál az adószűrt maginflációra, mely 3,5% volt júniusban az előző havi 3,7% után, vagyis ott is látszott a nyomás enyhülése.

A szakértők most is 3,5% körüli értékre számítanak, vagyis a headline inflációhoz hasonlóan a Monetáris Tanács által figyelt mutató is stagnálhat. Éppen ezért a jegybank is fellélegezhet kicsit, hiszen nem fenyeget a 4 százalékos kritikus infláció elérése.

A mérséklődő inflációs nyomás, a romló nemzetközi környezet, és a nagy jegybankok monetáris lazítása miatt az MNB nincsen lépéskényszerben. Ezt erősíti az is, hogy a gazdaságpolitika más fontosabb szereplői is olyan lépéseket tettek, amelyek részben leveszik az MNB válláról a terhet

- vélik az OTP elemzői.

A bank elemzője kiemeli: a költségvetés 2020-ra alacsonyabb hiányt tervez, míg az ÁKK a MÁP+ bevezetésével növeli a megtakarítást és csökkentheti a befektetési célú ingatlanvásárlásokat. Ezek együttesen pedig csökkentik annak az esélyét, hogy a gazdaság túlfűtötté váljon, így az MNB-re is kevesebb feladat hárul. Emiatt szeptemberben nem valószínű, hogy az MNB akár csak jelképes szigorító intézkedést vezetne be.

Virovácz Péter szerint az MNB szempontjából bonyolította a helyzetet a Fed kamatvágása, illetve az azt követő piaci folyamatok. Így szerinte a júliusi inflációs adat semmit nem változtat majd az MNB monetáris politikai nézetén, továbbra is sokkal érdekesebb az, hogy mi történik a globális monetáris politikában, a világkereskedelemben és a hazai megtakarítási piacon.
Frankfurti tőzsde
kína vírus
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár