6 éves csúcsra szárnyalt az arany, de miért? - Megdöbbentő ábrán a magyarázat!
Gazdaság

6 éves csúcsra szárnyalt az arany, de miért? - Megdöbbentő ábrán a magyarázat!

Portfolio
Megdöbbentően látványos ábrát tett a heti piaci összefoglalójába pénteken a Nordea Bank, amely világosan rámutat arra, hogy miért ugrott az elmúlt hetekben 200 dollárral 1500 dollár fölé, azaz 6 éves csúcsra az arany árfolyama.
Az arany az utóbbi hónapokban 1300 dollár körüli szintről lódult meg, de azóta néhány megálló mellett gyors ütemben 1500 dollár fölé ugrott az árfolyam. Ekkora mértékű ugrásra ilyen rövid idő alatt évek óta nem volt példa.

6 éves csúcsra szárnyalt az arany, de miért? - Megdöbbentő ábrán a magyarázat!
A válasz pedig "egyszerű":

világszerte rendkívüli mértékben bővül azon állampapírok volumene (immár 15 ezer milliárd dollár felett jár!), amelyek negatív kamatot "kínálnak", azaz olyan állampapírok, amelyek megvásárlásával a befektető vállalja, hogy ha lejáratig megtartja, akkor a negatív hozammal egyező tőkét bukik a befektetésén. Az állampapírokkal szemben az arany nem kínál kamatot, de legalább a megvásárlásával nem is kell biztos tőkebukással kalkulálnia a befektetőknek (igaz az árfolyam csökkenésével ez előfordulhat).

Arra, hogy negatív kamatú terméket miért vesznek a befektetők, leginkább a kényszer a magyarázat. Egyrészt hatalmas likviditású, sok ezer milliárd dolláros piacokról van szó és a nagy intézményi befektetők kezét rendszerint kötik a szabályzatok, így kénytelenek a pénzt akár a biztos, de előre kalkulálható tőkeveszteség mellett is betenni állampapírba. Emellett az is lényeges, hogy a japán jegybank még mindig gőzerővel nyomtatja a pénzt, ami más országok állampapír piacán a plusz kereslet miatt a hozamok leszorítása irányába hat, illetve a kamatvágások mellett a pénznyomtatás újrakezdése határára ért az EKB és a Fed is. Ezek pedig mind-mind lefelé tolják az állampapír hozamokat.

Így azoknak a befektetőknek, akik a portfóliójuk egy részét tehetik az állampapíron kívüli eszközosztályba (is), illetve a kisebb befektetőknek is kézenfekvő irány lehet ilyen helyzetekben a kamatot ugyan nem kínáló, de a tőkét remélhetőleg visszafizető aranyba való menekülés. Ráadásul azzal, hogy például Kínában a deflációs veszélyek is újra erősödnek, ismét csak kézenfekvő az arany vásárlása, hiszen az legalább megvéd(het) a csökkenő árkörnyezettől is. Az alábbi ábra egyébként afelé mutat, hogy ha tovább bővül világszerte a negatív kamatot kínáló állampapírok volumene (esélyes a globális gazdasági lassulás és jegybanki élénkítés újabb köre mellett), akkor bizony az arany tovább emelkedhet a következő hónapok során.

6 éves csúcsra szárnyalt az arany, de miért? - Megdöbbentő ábrán a magyarázat!
Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
An electrical charging port sits on the bodywork of a Kuga Vignale hybrid automobile displayed during a Ford Motor Co. launch event in Amsterdam, Netherlands, on April 2, 2019.
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
hkprot5