Gazdaság

A német régiók ötödét fenyegeti a leszakadás

MTI
Gazdasági és társadalmi leszakadás fenyegeti a 96 térségfejlesztési régió közül 19-et Németországban - mutatta ki egy német felmérés.
A kölni német gazdaságkutató intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln - IW) vezetésével folytatott vizsgálatban az ország nyugati részén 8, keleti részén, a volt NDK területén pedig 11 régióban mutattak ki olyan problémákat, amelyek sürgős fejlesztéspolitikai lépések nélkül a régió leszakadásához vezethetnek.

A csütörtökön ismertetett felmérés szerint a kutatók három területen, 12 szempont alapján vetették össze a régiók helyzetét. A demográfia területén a születési arányszám, a várható élettartam, a lakosság létszáma és átlagéletkora, az infrastruktúra területén a szélessávú internettel ellátottság, az orvosok száma, az önkormányzatok adóssága és az ingatlanárak, a gazdaság területén pedig a munkanélküliség, az egy főre jutó hazai össztermék (GDP), a vásárlóerő és a háztartások eladósodottsága alapján képeztek mutatókat, majd az úgynevezett klasszikus konveregencia vizsgálat módszerével elemezték a régiók egymás közötti viszonyát.

Megállapították, hogy a leszakadással fenyegetett nyugati térségekben - a többi között a Ruhr-vidéken, Saar-vidék tartományban és Schleswig-Holstein egyes részein - főleg gazdasági gondokat kell kezelni, míg a volt NDK területének legrosszabb helyzetű régióiban - egyebek mellett Türingia és Szász-Anhalt tartományban - demográfiai kihívásokra, elsősorban a gyors elöregedés problémájára kell választ adni. Az infrastrukturát tekintve a válságjeleket mutató nyugati régiókban főleg az önkormányzatok eladósodása, keleten a digitális infrastruktúra hiányossága vészjósló.

A kutatás berlini bemutatóján kiemelték, hogy

gyors politikai intézkedések nélkül súlyos területi egyenlőtlenségek fenyegetik Németországot, magas munkanélküliséggel, társadalmi feszültségekkel sújtott "rozsdaövezetek" alakulhatnak ki, mint az Egyesült Államokban.

Hangsúlyozták, hogy a gazdasági tevékenység egyre inkább a nagyvárosokban és térségükben, az úgynevezett metropolis régiókban összpontosul, ezért az önkormányzatok adósságának enyhítése, az oktatási és az egészségügyi rendszer, valamint a közlekedési hálózat fejlesztése mellett a digitális infrastruktúra továbbépítése is elengedhetetlen.

A legújabb generációs mobil távközlési hálózat, az "5G nélkül nem lesznek automatizált gyárak vidéken" - húzta alá Jens Südekum, a düsseldorfi egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.
bkv0223
brexit0923
ensz0923.jpg
szerbia0923
villam0609
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
boeing0923