Előfizetői tartalom

A világháború óta példátlan olasz kísérletre szakadnak a piacok

Portfolio
A második világháború óta nem volt arra példa, hogy ősszel tartsanak (előrehozott) választásokat Olaszországban, tegnap este viszont mégis erre tett javaslatot Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, hogy a hónapok óta szinte működésképtelen olasz koalíciós kormányzásból győztesen kerüljön ki. Egyelőre még nem biztos, hogy októberig tényleg előrehozott választások lesznek, de a hatalmas belpolitikai bizonytalanság máris elegendő volt ahhoz, hogy az olasz tőzsdeindex, illetve bankindex a mélybe szakadjon, nagyot ugorjanak az olasz kötvényhozamok és az államcsőd elleni biztosítás ára.

A tavalyi választásokon még messze a legtöbb mandátumot az Öt Csillag Mozgalom kapta és a kormányalakításhoz hosszas tárgyalások után végül a Ligát kérte fel koalíciós partnernek. Az utóbbi hónapokban azonban súlyos, a nyilvánosság előtt zajló viták voltak a két párt között, így a kiszámítható, normális légkör melletti kormányzás már régóta szünetelt Olaszországban....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái