A világháború óta példátlan olasz kísérletre szakadnak a piacok
Gazdaság

A világháború óta példátlan olasz kísérletre szakadnak a piacok

Portfolio
A második világháború óta nem volt arra példa, hogy ősszel tartsanak (előrehozott) választásokat Olaszországban, tegnap este viszont mégis erre tett javaslatot Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, hogy a hónapok óta szinte működésképtelen olasz koalíciós kormányzásból győztesen kerüljön ki. Egyelőre még nem biztos, hogy októberig tényleg előrehozott választások lesznek, de a hatalmas belpolitikai bizonytalanság máris elegendő volt ahhoz, hogy az olasz tőzsdeindex, illetve bankindex a mélybe szakadjon, nagyot ugorjanak az olasz kötvényhozamok és az államcsőd elleni biztosítás ára.
A tavalyi választásokon még messze a legtöbb mandátumot az Öt Csillag Mozgalom kapta és a kormányalakításhoz hosszas tárgyalások után végül a Ligát kérte fel koalíciós partnernek. Az utóbbi hónapokban azonban súlyos, a nyilvánosság előtt zajló viták voltak a két párt között, így a kiszámítható, normális légkör melletti kormányzás már régóta szünetelt Olaszországban. Számos költségvetési, adózási, infrastrukturális kérdésben, illetve az EU-val való viszonyban is alapvető nézetkülönbség volt a két párt között és rendre a kisebbik koalíciós partner, de a népszerűségében időközben igencsak megerősödött Liga, illetve annak vezetője, Matteo Salvini belügyminiszter és kormányfő akarta meghatározni a döntéseket. Így tehát háttérbe akarta szorítani az Öt Csillagot, annak vezetőjét Luigi Di Maiot, illetve magát a miniszterelnököt, Guiseppe Contét is.

Ez a helyzet így nyilvánvalóan nem volt hosszú távon fenntartható, de mivel az előrehozott választások kezdeményezéséhez rendelkezésre álló, néhány héttel ezelőttig nyitva lévő "időablakot" nem használták ki a pártok, ezért arra lehetett számítani, hogy leghamarabb csak jövő tavasszal lesznek az előrehozott választások. Addig ugyanis például októberben el kell fogadni a 2020-as állami költségvetést, tehát működő parlamentre és kormányzásra volna szükség.

Ezt a várakozást borította fel alapvetően Salvini azzal, hogy miután konzultációt folytatott az államfővel is, csütörtök este bejelentette: szerinte működésképtelen a kormány és mielőbb választásokat kell tartani az országban.

Az októberi költségvetés-elfogadási kényszerből az következik, hogy a második világháború óta példátlan módon legkésőbb október elejéig kellene sort keríteni az előrehozott választásokra. Egyelőre azonban még nem tartunk ott, hogy ez be is következzen, mert néhány fontos lépésnek még meg kellene történnie. Az viszont már jól látszik, hogy a piacok most is nagyon idegesek.

Ahhoz, hogy előrehozott választásokra kerüljön sor, az kell, hogy először is összehívják az éppen nyári szüneten lévő olasz parlamentet, hogy a kormánnyal szemben bizalmi szavazást lehessen kezdeményezni. Pénteken már be is jelentette a Liga, hogy benyújtotta a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen:Ha ezen megbukik a kormány, akkor előbb meg kell próbálni az államfő közvetítésével felállítani egy másik, működőképes kormányt (ami megkapja a bizalmat a parlament többségétől), de ennek esélye korlátozott. Emellett akár az is előfordulhat, hogy az Öt Csillag más pártokkal összefogva kormányt tud alakítani, kihagyva a képletből a Ligát. Nyilván a Liga is megpróbálkozhat a kormányalakítással, kihagyva az Öt Csillagot. Utóbbi azért esélyesebb, mert a párt népszerűségét 34-39% között mérik jelenleg, míg az Öt Csillagát 15-20% körülire.

Ha viszont mégsem tudna egy másik összetételű koalíció bizalmat kapni a parlamentben, akkor Sergio Mattarella államfő megpróbálkozhat még egy átmeneti időszakra szóló szakértői kormány megalakításával, amely például elfogadja az őszi büdzsét és majd tavasszal lesznek az előrehozott választások. Mattarella államfő szerepe az egész kormányalakításban kulcsfontosságú, és neki van egyedüli joga arra, hogy feloszlassa a parlamentet és kiírja az előrehozott választásokat. Az sem lényegtelen kérdés, hogy Salvininél népszerűbb, illetve konkrétan a leginkább népszerű politikus jelenleg Guiseppe Conte miniszterelnök, aki tegnap erősen bírálta is Salvinit, amiért a kormány bedöntésével próbál hatalomra jutni.

Salvini egyébként azt is követelte, hogy a kormányfő menessze a védelmi és a külkereskedelmi minisztert és tegyen be helyére ligás embereket. Ezzel az lehet a célja, hogy az olasz kikötőkbeli kikötési engedélyt még hatékonyabban tudja megtagadni a menekülteket szállító hajóktól. (A belügyi tárcát egyébként maga Salvini vezeti, de a két másik tárca döntései is kellenek a menekültekkel szembeni ilyen fellépéshez és jól látható, hogy Salvini népszerűségét részben éppen ez a menekültekkel szembeni erős fellépés és retorika adta meg).

Egyelőre tehát azt lehet mondani, hogy valószínűek az őszi előrehozott olasz választások, de még nem biztos, hogy eljutunk idáig.

A következő napok egyeztetései döntik el az irányt, mindenesetre a befektetők megijedtek az olasz fejleményektől. Erre utal, hogy ma az 5 éves olasz államkötvény hozama 27 bázisponttal jóval 1% fölé ugrott, az olasz bankrészvényeket tömörítő index 3 éve mélypontra szakadt, maga a tőzsdeindex is 2,3%-os mínuszban van, illetve az olasz államcsőd elleni biztosítás ára is jócskán megugrott. Érdemes lesz tehát figyelni a következő napok folyamatait, hogy a kormányfői posztra készülő Salvini eléri-e a célját, vagy más irányba mennek tovább a folyamatok.

A világháború óta példátlan olasz kísérletre szakadnak a piacok
A milánói tőzsdeindex alulteljesítő pénteken Európában, az olasz belpolitikai fejlemények hatására a befektetők büntetik az olasz bankrészvényeket, az UniCredit 5,8 százalékos esése mellett az Ubi Banca árfolyama közel 6 százalékkal került ma lejjebb.

A világháború óta példátlan olasz kísérletre szakadnak a piacok
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kína