Kimondták Salviniék: maradunk az eurózónában, de nagyobb deficitet akarunk
Gazdaság

Kimondták Salviniék: maradunk az eurózónában, de nagyobb deficitet akarunk

Portfolio
A La Repubblica értesülései szerint Matteo Salvini Liga-vezér erősen EU-ellenes kampányt tervez az előrehozott választásokra, amelynek lényege, hogy ha az EU nem enged a költségvetési deficitben, akkor az eurózónából való kilépéssel fog fenyegetni. Az értesülést igyekezett nevetségessé tenni Salvini a saját nyilatkozatában, de közben az eddig megjelent információk mégis afelé mutatnak, hogy tényleg masszív deficitnövelést akar a leendő Salvini-kormány. Ebbe Brüsszel nagy eséllyel nem fog belemenni, így az újabb nagy összeütközés szinte garantált. Közben a piacokat nyugtató hír, hogy péntek este nem minősítette le a Fitch az olasz államadósságot, így az előrehozott választások esélye miatt megugrott olasz kötvényhozamok hétfőn valamelyest csökkentek.
A szombati La Repubblica, ami a balközép ellenzéki pártokhoz áll közel, olyan sztorival jelentkezett, hogy értesüléseik szerint az előrehozott választásokra törekvő Salvini erősen EU-ellenes kampányra készül, amely során igyekszik nagyobb költségvetési mozgásteret kiharcolni Brüsszelből, közben pedig folyamatosan napirenden tartja az eurózónából való kilépés témáját.Egy hétvégi nyilatkozatában Salvini azt hangsúlyozta a Reuters tudósítása szerint:

ez egy újabb Repubblica-fantázia, amelyet meghagyok a Repubblica oldalainak. Európa és az eurózóna elhagyásának ötlete sosem volt csőben.

Közben péntek éjjel a Fitch Ratings nem nyúlt a hosszúlejáratú olasz államadósság besoroláshoz, "BBB" kategóriában tartotta negatív kilátás mellett. Ez a fejlemény és nyilatkozat összességében megnyugtató is lehetne, de a hétfői La Stampának már úgy nyilatkozott a Liga fő gazdasági szóvivője, hogy jövőre 2,8%-os GDP-arányos államháztartási hiányt tervez a kormányra készülő párt, mivel nem szeretné végrehajtani a januártól életbe lépő áfa-emelést és így a 23 milliárd euróra becsült többlet költségvetési bevételről inkább lemondana. Salviniék egyébként emellett régóta azzal is kampányolnak, hogy olaszok széles rétegének 15%-os személyi jövedelemadót akarnak, ami mintegy 15 milliárd euróval csökkentené a bevételeket.

Mindezek mellett szinte garantált az újabb őszi összeütközés az olasz kormány és az Európai Bizottság között, hiszen legutóbb úgy sikerült elkerülnie az olaszoknak a túlzott deficit eljárás elindítását, hogy megígérték: jövőre 2,1%-os GDP-arányos lesz a deficit, illetve ezt várja el a július elején kiadott országspecifikus ajánlásaiban is a Bizottság. A vállalás és a friss terv között tehát már most jelentős különbség látszik.

A Bizottság egyébként azt is feltételül szabta, hogy októberig le kell adnia az olasz kormánynak a jövő évi költségvetést, így a Salvini által múlt héten kirobbantott olasz kormányválságnak gyorsan nyugvópontra kellene kerülnie, hogy szeptemberben már a büdzsétervekről tudjon vitázni a parlament, októberben pedig el is tudja fogadni a jövő évi terveket. Salvini tervei szerint egyébként ez máshogy lenne: ha gyorsan sikerülne megbuktatni a mostani Öt Csillag-Liga koalíciós kormányt (holnapig), akkor egy október elejére remélt előrehozott választáson mára Liga kerülne kormányra és így október 13-ig már az új vezetés tudná elfogadni a jövő évi költségvetést. A terv azonban könnyen lehet, hogy megbukik, mert
  • Közben az Öt Csillag és a Demokrata Párt elkezdett szövetkezni, hogy összefogva alakítanának kormányt (miután a kormány elleni bizalmatlansági indítvány sikerrel átmegy), kihagyva így a Ligát a kormányból. Nem biztos persze, hogy ez az összefogás egyrészt tényleg összejön, másrészt tartós lesz.
  • Az államfő, Sergio Mattarella, kezében van a döntés, hogy a sikeres kormánybuktatás esetén milyen összetételű kormányt próbál felkérni, illetve feloszlatja-e a parlamentet és ha igen, mikor.
  • Már előrehaladott állapotban van az olasz törvényhozásban az Öt Csillag Mozgalom javaslata és a Demokrata Párt is támogatja, hogy a 630 fős olasz alsóház és a 315 fős felsőház (Szenátus) létszámát együttesen 345 fővel levágják még a következő választások előtt. Ha pedig ez a javaslat átmegy jövő hónapban a törvényhozáson, akkor annak törvényi implementációja miatt még legalább egy évig nem lehet választásokat tartani az országban.

A múlt héten Salvini által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról ma dönt a Szenátus, hogy milyen menetrend szerint engedik róla a szavazást. Az látszik, hogy a nyár kellős közepén is gőzerővel a vezető politikusi szerepet igyekszik erősíteni Salvini azzal, hogy mára berendelte a frakciója összes tagját Rómába, így sokan kénytelenek megszakítani a szabadságukat is. A mozgósítás nem véletlen: Salvini már holnap szeretné, ha szavaznának a bizalmatlansági indítványról, míg az ellenzék főbb erői csak augusztus 19-20. körül. Ma tehát megtudjuk a menetrendet és a napokban azt is, hogy milyen irányt vesz az újabb olasz belpolitikai káosz.

Címlapkép forrása: Gabriele Maricchiolo/NurPhoto via Getty Images
European parliament building, Brussels, Belgium
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kína