Kimondták Salviniék: maradunk az eurózónában, de nagyobb deficitet akarunk
Gazdaság

Kimondták Salviniék: maradunk az eurózónában, de nagyobb deficitet akarunk

Portfolio
A La Repubblica értesülései szerint Matteo Salvini Liga-vezér erősen EU-ellenes kampányt tervez az előrehozott választásokra, amelynek lényege, hogy ha az EU nem enged a költségvetési deficitben, akkor az eurózónából való kilépéssel fog fenyegetni. Az értesülést igyekezett nevetségessé tenni Salvini a saját nyilatkozatában, de közben az eddig megjelent információk mégis afelé mutatnak, hogy tényleg masszív deficitnövelést akar a leendő Salvini-kormány. Ebbe Brüsszel nagy eséllyel nem fog belemenni, így az újabb nagy összeütközés szinte garantált. Közben a piacokat nyugtató hír, hogy péntek este nem minősítette le a Fitch az olasz államadósságot, így az előrehozott választások esélye miatt megugrott olasz kötvényhozamok hétfőn valamelyest csökkentek.
A szombati La Repubblica, ami a balközép ellenzéki pártokhoz áll közel, olyan sztorival jelentkezett, hogy értesüléseik szerint az előrehozott választásokra törekvő Salvini erősen EU-ellenes kampányra készül, amely során igyekszik nagyobb költségvetési mozgásteret kiharcolni Brüsszelből, közben pedig folyamatosan napirenden tartja az eurózónából való kilépés témáját.Egy hétvégi nyilatkozatában Salvini azt hangsúlyozta a Reuters tudósítása szerint:

ez egy újabb Repubblica-fantázia, amelyet meghagyok a Repubblica oldalainak. Európa és az eurózóna elhagyásának ötlete sosem volt csőben.

Közben péntek éjjel a Fitch Ratings nem nyúlt a hosszúlejáratú olasz államadósság besoroláshoz, "BBB" kategóriában tartotta negatív kilátás mellett. Ez a fejlemény és nyilatkozat összességében megnyugtató is lehetne, de a hétfői La Stampának már úgy nyilatkozott a Liga fő gazdasági szóvivője, hogy jövőre 2,8%-os GDP-arányos államháztartási hiányt tervez a kormányra készülő párt, mivel nem szeretné végrehajtani a januártól életbe lépő áfa-emelést és így a 23 milliárd euróra becsült többlet költségvetési bevételről inkább lemondana. Salviniék egyébként emellett régóta azzal is kampányolnak, hogy olaszok széles rétegének 15%-os személyi jövedelemadót akarnak, ami mintegy 15 milliárd euróval csökkentené a bevételeket.

Mindezek mellett szinte garantált az újabb őszi összeütközés az olasz kormány és az Európai Bizottság között, hiszen legutóbb úgy sikerült elkerülnie az olaszoknak a túlzott deficit eljárás elindítását, hogy megígérték: jövőre 2,1%-os GDP-arányos lesz a deficit, illetve ezt várja el a július elején kiadott országspecifikus ajánlásaiban is a Bizottság. A vállalás és a friss terv között tehát már most jelentős különbség látszik.

A Bizottság egyébként azt is feltételül szabta, hogy októberig le kell adnia az olasz kormánynak a jövő évi költségvetést, így a Salvini által múlt héten kirobbantott olasz kormányválságnak gyorsan nyugvópontra kellene kerülnie, hogy szeptemberben már a büdzsétervekről tudjon vitázni a parlament, októberben pedig el is tudja fogadni a jövő évi terveket. Salvini tervei szerint egyébként ez máshogy lenne: ha gyorsan sikerülne megbuktatni a mostani Öt Csillag-Liga koalíciós kormányt (holnapig), akkor egy október elejére remélt előrehozott választáson mára Liga kerülne kormányra és így október 13-ig már az új vezetés tudná elfogadni a jövő évi költségvetést. A terv azonban könnyen lehet, hogy megbukik, mert
  • Közben az Öt Csillag és a Demokrata Párt elkezdett szövetkezni, hogy összefogva alakítanának kormányt (miután a kormány elleni bizalmatlansági indítvány sikerrel átmegy), kihagyva így a Ligát a kormányból. Nem biztos persze, hogy ez az összefogás egyrészt tényleg összejön, másrészt tartós lesz.
  • Az államfő, Sergio Mattarella, kezében van a döntés, hogy a sikeres kormánybuktatás esetén milyen összetételű kormányt próbál felkérni, illetve feloszlatja-e a parlamentet és ha igen, mikor.
  • Már előrehaladott állapotban van az olasz törvényhozásban az Öt Csillag Mozgalom javaslata és a Demokrata Párt is támogatja, hogy a 630 fős olasz alsóház és a 315 fős felsőház (Szenátus) létszámát együttesen 345 fővel levágják még a következő választások előtt. Ha pedig ez a javaslat átmegy jövő hónapban a törvényhozáson, akkor annak törvényi implementációja miatt még legalább egy évig nem lehet választásokat tartani az országban.

A múlt héten Salvini által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról ma dönt a Szenátus, hogy milyen menetrend szerint engedik róla a szavazást. Az látszik, hogy a nyár kellős közepén is gőzerővel a vezető politikusi szerepet igyekszik erősíteni Salvini azzal, hogy mára berendelte a frakciója összes tagját Rómába, így sokan kénytelenek megszakítani a szabadságukat is. A mozgósítás nem véletlen: Salvini már holnap szeretné, ha szavaznának a bizalmatlansági indítványról, míg az ellenzék főbb erői csak augusztus 19-20. körül. Ma tehát megtudjuk a menetrendet és a napokban azt is, hogy milyen irányt vesz az újabb olasz belpolitikai káosz.

Címlapkép forrása: Gabriele Maricchiolo/NurPhoto via Getty Images
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
chips
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
budapest lánchíd_getty