Hátraarcot csinált Salvini - fokozódik az olasz káosz
Gazdaság

Hátraarcot csinált Salvini - fokozódik az olasz káosz

Portfolio
Bár Matteo Salvini olasz Liga-vezér mielőbbi előrehozott választásokat akart elérni a múlt héten kirobbantott kormányválsággal, de tegnap este mégis egy olyan javaslat mellé állt oda, ami az előrehozott választásokat legalább több hónappal, de akár egy évvel el is tolhatja. Az utóbbi napokban egyébként az összes vezető olasz politikus mást tett, mint amit előtte hetekig mondott, így a belpolitikai káosz tovább fokozódott. Augusztus 20-ra mindenesetre nagyon figyelni kell, mert aznap dől el a Conte-kormány sorsa.
Egy hete robbantotta ki Salvini az olasz kormányválságot azzal, hogy kimondta: szerinte működésképtelen az Öt Csillag és a Liga által 14 hónapja vitt koalíciós kormány és pénteken be is nyújtotta a kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Kimondott célja az volt, hogy még őszig le tudják zavarni az előrehozott választásokat, amire sok évtizede nem volt példa Olaszországban.Mivel az olasz szenátusi vezetők nem tudtak hétfőn dönteni arról, hogy mi legyen a bizalmi szavazás menetrendje, ezért kedden már a Szenátusban zajlott a vita és itt sokak meglepetésére Salvini már azt mondta: támogatja az Öt Csillag által régóta szorgalmazott reformot, hogy 345 fővel megvágják az olasz törvényhozás két házának együttes létszámát, ha utána rögtön meg tudják tartani a választásokat. Arra, hogy az előrehozott választások akár jelentősen későbbre is csúszhatnak, tegnap már felhívtuk a figyelmet:Salvini lépése azért furcsa, mert a létszámvágás után választókerületi átszabás és a választási törvény módosítása is következne, így mire minden jogi procedúra végigmenne, legalább több hónap eltelne. Azaz Salvini nem érné el célját, miszerint egy nyáron lezavart kampány után ősszel, október első feléig megtartott előrehozott választásokon már ő kerül a kormányfői pozícióba.

A Liga-vezér hátraarcát megmagyarázhatja, hogy a legutóbbi napokban több vezető politikai döntéshozó is mást mondott, mint előtte hosszú ideig és így például annak az eddig elképzelhetetlen forgatókönyvnek az esélye megnőtt, hogy az Öt Csillag és a Demokrata Párt összefog és ők alakítanak kormányt, kiszorítva így a hatalomból a Ligát és magát Salvinit.

A Liga egyik névtelenséget kérő vezető forrása úgy fogalmazott a Politico-nak:

Salvini elkalkulálta magát, hibát vétett és most próbálja ezt korrigálni.Hátraarcot csinált Salvini - fokozódik az olasz káosz
Matteo Salvini felszólal az olasz törvényhozásban 2019. augusztus 13-án. Simona Granati - Corbis/Getty Images
Az Öt Csillag és a Demokrata Párt (PD) összefogási kísérlete tegnap este is látszott: mindkét párt támogatta, hogy Salvini javaslatával ellentétben ne augusztus 14-én, hanem csak 20-án kerüljön sor a bizalmi szavazásra, illetve előtte Guiseppe Conte miniszterelnök mondjon beszédet a Szenátusban. Két ok miatt is húzni akarják az időt az Öt Csillagban és a PD-ben:
  • egyrészt azért, hogy ne Salvini tudja dominálni a menetrendet és legyen idő végiggondolni az esetleges szövetségeket
  • másrészt azt is, hogy a bizalmatlansági indítvány minél későbbi megszavazásával ne legyen már idő október első feléig lezavarni egy előrehozott választást, ugyanis addigra le kell adni az Európai Bizottságnak a 2020-as költségvetést, márpedig előtte azt még a parlamentben hosszasan meg is kell vitatni.

Lényeges egyébként, hogy ha augusztus 20-án meg is bukik a Conte-kormány, Sergio Mattarella államfő kezében van a döntés, hogy milyen irányba halad tovább a politikai káosz: kinek adja meg a kormányalakítás esélyét, illetve ha ezek a kísérletek sikertelenek lennének, akkor mikor dönt úgy, hogy feloszlatja a parlamentet és kiírja az előrehozott választásokat. Valószínűleg nem azok a politikai fordulatok voltak az utolsók ebben a káoszban, amit az elmúlt 1-2 napban láttunk.

A piaci feszültség mindenesetre kicsit csökkenni látszik, hiszen az euró érdemben nem reagált a dollárral szemben a tegnap esti fejleményekre (ma reggelig sem), az olasz kötvényhozamok pedig 1-2 bázisponttal süllyedtek ma reggel. Az olasz tőzsde viszont 1% körüli eséssel kezdett.

Hátraarcot csinált Salvini - fokozódik az olasz káosz
Címlapkép forrása: Simona Granati - Corbis/Getty Images
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
élelmiszer étel getty