Ismét kellemes meglepetést okozott a GDP-adat!
Gazdaság

Ismét kellemes meglepetést okozott a GDP-adat!

Portfolio
A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és munkanaphatással igazítva) 5,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az előző negyedévben még 5,2%-os volt a GDP-növekedés. A kiigazítatlan GDP-index 4,9% lett, az erre vonatkozó piaci várakozás 4,7% volt. Vagyis a szakértők gazdasági lassulást vártak, ami bejött, de a lassulás mértéke kisebb volt. Tehát (immár sokadszor egymás után) pozitív meglepetést okozott a magyar gazdaság.
A magyar gazdaság az utóbbi negyedévekben historikus összevetésben is nagyon gyorsan bővült. Ehhez egyaránt hozzájárult a gyors bérnövekedés, a foglalkoztatás bővülése, az uniós források költése, a magánberuházások lendületes élénkülése. Sőt, még az is, hogy a feldolgozóipar kapacitásbővítései ellensúlyozni tudták a lanyhuló európai gazdaság miatt csökkenő külső keresletet. Az állam is erőteljesen támogatta ezt a növekedést keresletélénkítő gazdaságpolitikájával: negatív reálkamattal, gyenge forinttal, laza költségvetéssel, intenzív uniósforrás-felhasználással, bérnövekedés-ösztönzéssel. Egyszóval ebben az időszakban minden összejött.

Az előző negyedévhez képest 1,1%-os volt a növekedés, ezzel immár két év fél éve (egyetlen negyedév 0,9%-os értékét leszámítva) szakadatlanul legalább 1%-os bővülést produkál a magyar gazdaság.

Ismét kellemes meglepetést okozott a GDP-adat!
A GDP-növekedésre vonatkozó első becslés alkalmával a KSH nem közöl részleteket, így a növekedés szerkezetére vonatkozóan nincsenek még adatok. A hivatal annyit közölt, hogy "a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben." Ez nem okoz meglepetést a várakozásokhoz képest, hiszen lehetett tudni, hogy hiába laposodott el az ipari és az építőipar trend a második negyedévben, éves alapon még mindig jelentős növekedési hozzájárulást jelent a két termelő szektor teljesítménye. A piaci alapú szolgáltatásokat a belső kereslet dinamikus bővülése húzza. A mezőgazdaságot nem említi a KSH, ezért feltehetően a várakozásokkal összhangban kissé lefelé húzhatta a GDP-t az időjárásfüggő szektor.

Összességében tehát a nagy képet nem változtatta meg a mai adat. A GDP-növekedés a következő negyedévekben tovább szelídülhet, ahogy a növekedési motorok húzóereje gyengül. Különösen a külső konjunktúra által befolyásolt ipari termelés, illetve az ezzel összefüggő exportteljesítmény lehet fékező hatású. Az a tény, hogy még mindig 5% feletti indexet láthatunk azt mutatja, hogy a gazdasági lassulás nagyon visszafogott ütemű. Kérdés, hogy ezután élesebb lefordulás következik-e majd a második fél évben, vagy épp ellenkezőleg, magyar gazdaság tartósan jobban teljesít a várakozásoknál.

A mai adat megjelenése előtt a piaci szakértők 4,5%-os éves átlagos növekedést vártak 2019-re, nem kizárt, hogy a mai adat után kissé feljebb kerül az előrejelzések konszenzusa. A 4,5%-hoz ugyanis számításaink szerint az is elég lenne, ha a második félévben kicsivel 4% alatti növekedést produkálna a magyar gazdaság. Ehhez viszont a gazdasági lendületnek nagyjából le kellene feleződnie (negyedéves alapon), ami az erős belső kereslet mellett egyelőre valószínűtlennek tűnik. Így azt mondhatjuk, hogy a 4,5%-nál alacsonyabb idei gazdasági növekedés csak akkor valósulhat meg, ha a romló külső környezet hatása erőteljesen érinti a magyar gazdaságot. Mint többször írtuk, ennek eddig nagyon kevés nyoma volt a statisztikákban, ám éppen az utolsó, június havi adatok felvetik ennek a lehetőségét.

A mai adat azt is jelenti, hogy az eurózónához mért növekedési előnyünk stabilan magas maradt. Az előzetes adatok alapján az első fél évben mintegy 4 százalékponttal lehetett nagyobb a magyar GDP-növekedés, mint az eurózónás.

Ismét kellemes meglepetést okozott a GDP-adat!

A sokféle GDP-növekedésről - Így nézzük mi
A KSH többféle GDP-mutatót közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított (wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért a nemzetközi összehasonlítást megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ugyanakkor ez a mutató rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.
Címlapkép: Egy munkavállaló forrasztópáka segítségével rézfonalat használ fel egy szivattyúegység-alkatrész összeszerelésekor a tatabányai Grundfos AS gyárban.
Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
IMG_20191017_163000
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas