Teljes hátraarc: máris a válság ellen harcolnak a nagy jegybankok
Gazdaság

Teljes hátraarc: máris a válság ellen harcolnak a nagy jegybankok

Portfolio
Miközben tavaly év végén még javában zajlott a monetáris szigorítás az országok többségében, néhány hónap leforgása alatt hatalmasat változott a világ. A globális növekedési kilátások romlása, a feldolgozóipari konjunktúra lanyhulása, a kereskedelmi háború okozta félelem teljes hátraarcra késztette a világ nagy jegybankjait. Sokan már a recessziótól tartanak, amit a jegybankok igyekezhetnek elhárítani.
Fél év alatt megfordult a globális monetáris politikai széljárás. Miközben tavaly év végén és az idei év elején arról szóltak a hírek, hogy az emelkedő infláció és a gazdaságok túlfűtöttségének jelei miatt emeli a kamatszinteket a világ jegybankjainak többsége, addig mostanra a lazításé lett a főszerep. Utoljára a 2009-es világgazdasági válság kirobbanásakor láthattunk széleskörű lazító intézkedéseket, akkor azért, hogy a jegybankok csökkentsék a krízis hatásait.

A Fitch Ratings elemzői azt találták, hogy a nagy jegybankok 180 fokos fordulatot hajtottak végre, a központi bankok egyharmada ugyanis csökkentette a kamatokat az elmúlt fél évben. Tavaly decemberben még a jegybankok mindössze 3%-a lazította a monetáris politikáját, miközben több mint felük a szigorítás oldalán volt akkor.

Teljes hátraarc: máris a válság ellen harcolnak a nagy jegybankok
Az 50 pontos érték felett a Bank for International Settlements által követett jegybankok többsége szigorít, alatta lazít a politikáján. A jobb skálán a nyersanyagárak éves változása látható. Forrás: Fitch
Az elmúlt időszakban jelentősen nőttek a globális bizonytalanságok. Fokozódtak a kereskedelmi háború kimenetével kapcsolatos aggodalmak, ami rontotta a globális növekedési kilátásokat, romlottak a feldolgozóipari kilátások és a kereskedelem is lassult, mindezek pedig arra ösztönözték a jegybankokat, hogy igyekezzenek lökést adni a gazdasági növekedésnek. A Fitch úgy látja, hogy habár a növekedési kilátások romlottak, az elmúlt hónapokban bekövetkezett lassulás közel sem olyan mértékű, mint amilyen 2009-ben láthattunk.

A Federal Reserve kamatpolitikájának változása nagy hatással volt a többi jegybank lépéseire is, hiszen növekedett a mozgásterük, hogy ők is lazítsanak a politikájukon. A nagy jegybankok közül várhatóan az Európai Központi Bank lesz a következő, amelyik újabb monetáris élénkítésről dönt (szeptemberben), miután az eurózóna több országa közel került a recesszióhoz. Az EKB lépése arra sarkallhat több kisebb ország központi bankját, hogy hasonló útra lépjen, és monetáris élénkítéssel igyekezzen támogatni a gazdaságot.
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
szaudaramco0921