Elismerték: több magyar mehetett ki Angliába, mint gondolták
Gazdaság

Elismerték: több magyar mehetett ki Angliába, mint gondolták

MTI
A brit statisztikai hivatal (ONS) bejelentette szerdán, hogy 2016 előtt éveken át alulbecsülte az európai uniós társországok egy részéből érkezők számát a nettó bevándorlásról szóló jelentéseiben, valószínűleg túlbecsülte viszont az EU-n kívüli országokból érkezőkét.
A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a hiba nyolc országot érintett az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó tíz ország közül: Csehországot, Észtországot, Lengyelországot, Lettországot, Litvániát, Magyarországot, Szlovákiát és Szlovéniát.

Új elemzések nyomán az ONS közölte, hogy 2015-2016-ban az európai uniós társországokból érkező nettó bevándorlás - az érkezők és a távozók számának különbsége - 16 százalékkal (29 ezer fővel) volt magasabb az eddig véltnél. Ez azt jelenti, hogy a 2016 márciusával zárult egy évben 178 ezer helyett 207 ezer volt a nettó bevándorlás mérlege. Az Európai Unión kívüli országokból érkező bevándorlók száma a valóságban viszont 13 százalékkal volt alacsonyabb a jelzettnél, kiderült ugyanis, hogy több külföldi diák távozott az országból a korábban becsültnél.

Az ONS közölte, hogy a bevándorlásra vonatkozó statisztikái megbízhatóságának besorolását "leminősítette", és irányelveinek megfelelően "kísérleti statisztikaként" hivatkozik rájuk.

Az Oxfordi Egyetem mellett működő független migrációkutató elemzőműhely, a The Migration Observatory igazgatója a BBC tudósítása szerint azt mondta, adataik egy ideje arra utaltak, hogy "valami nincs igazán rendben". Madeleine Sumption emlékeztetett arra, hogy a negyedéves jelentésekben közzétett adatok hitelességének különösen a kormányzat bevándorláspolitikája miatt van jelentősége.

Az elmúlt években a Portfolio cikkeiben is többször jeleztük, hogy gyanúsan alacsony számokat közölnek a hivatalos statisztikák a szigetországban élő magyarokkal kapcsolatban. A legfrissebb adatok szerint 2018 végén 77 ezer magyart regisztráltak az országban az egy évvel korábbi 98 ezerrel szemben. Nem is a csökkenés mértéke volt meglepő, mi már a 98 ezres számot is irreálisan alacsonynak gondoltuk.

Az utóbbi években saját becsléseinkben 250 ezres magyar populációval számoltunk, a tavalyi csökkenés után most azt gondoljuk, hogy 220-230 ezer lehet a reális szám.

Az ONS mostani bejelentése két fontos kérdést vet fel:

  • Mi lesz a 2016 utáni adatokkal? Ha ugyanis azokat a 2016-os állományból számolták, akkor szintén problémásak lehetnek. Népszámlálás csak tízévente van, így vélhetően az előző évi állományt és a friss folyamatokat vették figyelembe.
  • Várható-e revízió valamikor? Egyelőre csak beismerték, hogy az adatok megbízhatósága gyengébb az eddig gondoltnál. A következő kérdés, hogy rájöttek-e a hiba okára, ki tudják-e küszöbölni azt, illetve láthatunk-e valamikor megbízható adatokat.


A 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt élén David Cameron, majd Theresa May miniszterelnök célkitűzése is az volt, hogy a nettó bevándorlás csökkenjen évi százezer alá. Ez azonban egymást követő 37 negyedév alatt nem valósult meg. A párt jelenlegi vezetője, Boris Johnson kormányfő a brit EU-tagság október 31-én várható megszűnésének közeledtével már nem hangoztatja ennek jelentőségét. A külföldi munkavállalók és a bevándorlók ügye a brit európai uniós tagságról szóló 2016-os népszavazás kampányában is fontos szerepet kapott.

Az Egyesült Királyságban 2018-ban összességében több mint 3,6 millió külföldi európai uniós állampolgár élt. Ez az adat más forrásból származik, így ennek pontossága nem kérdőjeleződött meg.

A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után a már tartósan Nagy-Britanniában élőknek megmaradnak a jogaik, és kérhetik a tartós letelepedési engedélyt, a brit kilépés után érkezők viszont szigorúbb bevándorlási szabályoknak kell megfelelniük.

A brit statisztikai hivatal csütörtökön közli legfrissebb adatait a bevándorlásról.
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
szaudaramco0921