Váratlan fordulat a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok számára
Gazdaság

Váratlan fordulat a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok számára

Portfolio
Mi vár a kemény Brexit után a brit földön élő uniós migránsokra vagy látogatókra? Nem világos a helyzet azok után, hogy a brit kormány váratlanul közölte: a várható október 31-i kilépés után azonnal véget vetnek az EU-polgárok szabad mozgásának - számolt be az InfoRádió.
Időközben érkezett egy tisztázó közlemény a brit belügyi tárcától, miszerint nem szűnik meg október 31. után rögtön a szabad mozgás lehetősége a letelepedésre jogosult uniós állampolgárok számára:Bár az uniós munkavállalók - brit szóhasználattal migránsok - ügye már korántsem izgatja annyira a brit választókat, mint a brexitvoksolás idején, Boris Johnson kormánya valamiért látványosan keményen akarja véghezvinni a szakítást Európával.

Ebbe beletartozik, hogy elődjével szemben nem fokozatosan, hanem azonnal leállítaná az uniós polgárok Nagy-Britanniába történő szabad belépését, szemben elődjével, Theresa May-jel, aki átmeneti időszakot akart hagyni.

A szigetországban 3,6 millió európai uniós állampolgár él, és a brexitnépszavazás után a brit kormány azzal hitegette őket, hogy nem kell aggódniuk a jövőjük miatt. Megnyitották számukra a letelepedési programot, de eddig csak egyharmaduk kért letelepedési státuszt. Ez olyanoknak jár, akik már több mint öt éve Nagy-Britanniában élnek. Akiknél nincs meg az öt év, azok "letelepedés előtti" státuszt kérhetnek.

Nehézségeket okozott azonban a csak Android telefonon elérhető alkalmazás, az angolul nem jól tudók számára a komplikált nyelvezet és emellett a brit belügyminisztérium által esetenként magáncégeknek kiszervezett informatikai rendszerek hanyag tervezése és egyéb bürokratikus baklövések.

Az eredmény az, hogy az EU-s állampolgárok egy része - köztük magyarok - aggódnak, és a friss bejelentés csak tovább növelheti szorongásukat.

Sem ők, sem a brit munkaadók nem látják világosan, mi történik azokkal, akik még nem folyamodtak státusért vagy nem kapták meg azt - erre amúgy az októberi brexithatáridő lejárta után, egészen 2020 decemberig lenne lehetőségük, legalábbis eddig ezt hallották.

A brit kabinet még a részletekről tárgyal - írta a Financial Times. Egy kormányzati közlés szerint az új szabályozás részeként még szigorúbban vizsgálnák, hogy a beérkező uniós polgárok büntetett előéletűek-e. Egyelőre azonban erre nincs mód a határon történő beléptetéskor.

Szakértők szerint ugyanakkor a szigorításokhoz törvénykezésre van szükség, a törvény elfogadásához pedig időre, és kérdéses, hogy a brexit dátumáig meglesz-e a jogszabály. A brit kormány azt állítja, hogy az esetleges októberi kemény brexit után is vízummentesen utazhatnak EU-s állampolgárok az országba turistaként vagy üzleti látogatóként.

A munkát keresőket és a diákokat azonban már érintik az egyelőre nem részletezett szigorítások.

A nagy kérdés az, hogyan fogják a brit hatóságok október után megkülönböztetni a frissen érkezett EU-állampolgárokat az olyan, a szigetországban életvitelszerűen élőktől, akik még nem folyamodtak a letelepedési státuszért? Azaz előfordulhat-e, hogy valaki hazautazik szabadságra, aztán nem engedik vissza, pedig brit földön van a munkahelye, a lakása, netán a családja.

A leköszönt Theresa May kormánya az újonnan érkezetteknek hároméves ideiglenes vízumot adott volna, és ezt fokozatosan iktatta volna ki. Az új Johnson-kormány ezt elvetette, és nem hajlandó 2021-ig fenntartani a szabad mozgás jogát sem.

A nem kidolgozott új elképzelések miatt nemcsak az EU-s polgárok, de a brit munkaadók feje is fáj, mert nem tudják tervezni a jövőbeli munkaerő-felvételt. A Kormányzati Intézet nevű kutatóműhely brexitügyi igazgatója, Joe Owen közölte is: a terv szinte bizonyosan kivitelezhetetlen.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tesco