A Fed döntéshozói tudják, hogyan kell Trumpot hergelni
Gazdaság

A Fed döntéshozói tudják, hogyan kell Trumpot hergelni

Portfolio
Donald Trumpnak a reggeli rutinjává vált, hogy a Twitteren megereszt egy "sosem volt ilyen erős az amerikai gazdaság, de a Fed tönkreteszi, mert nem vág kamatot" típusú kirohanást. Bizonyára sokan fogadnának rá, hogy holnap sem hagyja ki az amerikai elnök a lehetőséget, ugyanis a jegybank döntéshozó testületének már több tagja is az óvatosságát hangsúlyozta a szeptemberi kamatcsökkentés lehetőségét illetően.
Trump ma a 30 éves német állampapír negatív hozamát állította szembe a Fed szigorával, ami annyiban mindenképpen fura megközelítés, hogy 30 éves időtávon már szinte csak a gazdasági várakozások határozzák meg a piacon kialakuló hozamokat, a jegybankok pillanatnyi politikája alig játszik szerepet. Ezzel együtt az elnök fájlalja, hogy az Egyesült Államoknak ilyen egyenlőtlen feltételek mellett kell versenyeznie Németországgal.
Trump bizonyára még többet bosszankodott ezek után Robert Kaplan szavain. A Fed döntéshozó testületének (FOMC) tagja a CNBC televíziónak úgy nyilatkozott, hogy szeretné elkerülni a további kamatcsökkentő lépéseket. A dallasi Fed-elnök menekülő utat azért hagyott, hiszen megjegyezte, hogy nyitottan kell figyelni a következő hetekben beérkező gazdasági adatokat és információkat, hogy szükség esetén lépjenek. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy miközben Donald Trump 1 százalékpontos, sokkoló mértékű kamatcsökkentés követel, aközben Kaplan ma még egy hagyományos 25 bázispontos mérsékléstől is óvakodna. Az amerikai elnököt talán csak az vigasztalja, hogy a FOMC rotációs rendszeréből fakadóan idén Kaplan nem szavazó tag.

A CNBC viszont emlékeztet: a nap folyamán korábban a kansasi Fed-elnök, Esther George jelentette ki, hogy a júliusi kamatcsökkentés nem volt szükséges. A philadelphiai elnök, Patrick Harker azt mondta, hogy nem látja szükségét további élénkítő (kamatcsökkentő) lépésnek. Mindannyian a Fed hagyományos, nagy Jackson Hole-i konferenciájának nyitónapján szólaltak meg.Címlapkép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images
Private Health Forum
shutterstock_1077839366
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1467481148
Egy magyar autót tankol meg a benzinkutas a Mol egyik szerbiai kútján a horgosi határátkelõtõl 1 kilométerre.
aldishutterstock
zsidayviktorkonfi1500170608-20170608
16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Private Health Forum