Megvizsgálták, mennyire árt az embernek, ha mikroműanyagot nyel le
Gazdaság

Megvizsgálták, mennyire árt az embernek, ha mikroműanyagot nyel le

Portfolio
Az ivóvízben található mikroműanyag a jelenlegi szinten "alacsony" kockázatot jelent az emberi egészségre, de további kutatásokra van szükség a fogyasztók megnyugtatására - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön.
Az elmúlt évben a csap- és palackozott vízben kimutatott műanyag részecskékkel kapcsolatos tanulmányok felkeltették a közvélemény aggodalmát, ám az első nyers kutatási adatok biztatónak tűnnek.

A fő üzenet az, hogy megnyugtassuk az ivóvíz fogyasztóit az egész világon, hogy kutatásunk szerint a kockázat alacsony szintű

- mondta Bruce Gordon, a WHO kutatásában résztvevő szakértő. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a palackozott vízben található mikroműanyagok legalább részben a palackozási és csomagolási folyamat során kerülnek az ivóvízbe, például műanyag kupakoknak köszönhetően.

A WHO eredményei azonban még nem véglegesek. A további kutatásnak olyan kérdésekre kell összpontosítania, mint hogy mi történik a részecskékben lévő kémiai adalékanyagokkal, amikor azok belépnek a gyomor-bél traktusba. A vízben lévő műanyag részecskék többsége nagyobb, mint 150 mikrométer átmérőjű, és kiválasztás útján távozik a szervezetből, ám a "kisebb részecskék nagyobb valószínűséggel haladnak át a bél falán és eljutnak más szövetekbe". Jennifer De France, a WHO szakértője és a jelentés egyik szerzője szerint éppen ezért az egészségügyi aggályok kisebb részecskékre összpontosulnak. Mint fogalmazott:

Ezeknek a legkisebb méretű részecskéknek - ahol valóban korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre - többet kell tudnunk a felszívódásról, az eloszlásról és azok hatásáról.

További kutatásra van szükség a mikroműanyagok környezetben való elterjedéséről, vagyis nem csak az ivóvizet, hanem az ételekben és a levegőben való jelenlétet is vizsgálni kell.

Alice Horton, a Nagy-Britannia Nemzeti Oceanográfiai Központjának kutatója a WHO megállapításaival kapcsolatban a REutersnek azt nyilatkozta: "Nincs olyan adat, amely igazolná, hogy a mikroműanyag veszélyezteti az emberi egészséget, bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ártalmatlanok".

"Fontos, hogy az ivóvízben lévő mikroműanyag csak egy kockázat a sok közül: mindennapi életünkben sokféleképpen találkozunk a mikroműanyaggal. (via Reuters)
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
china child