Na erre kérjen kamatcsökkentést Donald Trump!
Gazdaság

Na erre kérjen kamatcsökkentést Donald Trump!

MTI
Portfolio
Jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, ami azt jelzi, hogy a munkaerőpiaci helyzet stabil, nem hatott rá különösebben a feldolgozóipar növekedésének lassulása és a recessziós aggodalmak sem.
A washingtoni munkaügyi minisztérium szezonálisan kiigazított adatai szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 12 ezerrel, 209 ezerre esett az augusztus 17-én zárult héten. Elemzők enyhébb emelkedésre, 216 ezres számra számítottak.

Már a 233. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ötszázzal, 214 ezer 500-ra nőtt. (A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.)

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 54 ezerrel, 1 millió 674 ezerre süllyedt az augusztus 10-ével végződött héten. Már a 123. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 750-nel, 1 millió 697 ezerre esett. Ez a szám a 120. hete áll kétmillió alatt.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog továbbra is, az Egyesült Államok és a Kína közötti elkeseredett kereskedelmi háborúnak egyelőre nem volt érdemi hatása, bár tavalyhoz képest lassult a foglalkoztatottság növekedése. Júliusban a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 164 ezerrel emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig az előző havival megegyező 3,7 százalék lett. A munkanélküliek száma változatlan, 6,1 millió volt júliusban.

Az adat azért pikáns, mert a feszes munkaerőpiac megkérdőjelezi a Donald Trump elnök által hevesen követelt kamatcsökkentések létjogosultságát. Úgy tűnik, a munkaerőiaci konjunktúra oldaláról nincs nyoma a gazdaság ciklikus lefordulásának. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-nek kettős mandátuma van, az árstabilitás mellett a teljes foglalkoztatás elérését tekinti fő feladatának.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt