Na erre kérjen kamatcsökkentést Donald Trump!
Gazdaság

Na erre kérjen kamatcsökkentést Donald Trump!

MTI, Portfolio
Jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, ami azt jelzi, hogy a munkaerőpiaci helyzet stabil, nem hatott rá különösebben a feldolgozóipar növekedésének lassulása és a recessziós aggodalmak sem.
A washingtoni munkaügyi minisztérium szezonálisan kiigazított adatai szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 12 ezerrel, 209 ezerre esett az augusztus 17-én zárult héten. Elemzők enyhébb emelkedésre, 216 ezres számra számítottak.

Már a 233. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ötszázzal, 214 ezer 500-ra nőtt. (A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.)

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 54 ezerrel, 1 millió 674 ezerre süllyedt az augusztus 10-ével végződött héten. Már a 123. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 750-nel, 1 millió 697 ezerre esett. Ez a szám a 120. hete áll kétmillió alatt.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog továbbra is, az Egyesült Államok és a Kína közötti elkeseredett kereskedelmi háborúnak egyelőre nem volt érdemi hatása, bár tavalyhoz képest lassult a foglalkoztatottság növekedése. Júliusban a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 164 ezerrel emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig az előző havival megegyező 3,7 százalék lett. A munkanélküliek száma változatlan, 6,1 millió volt júliusban.

Az adat azért pikáns, mert a feszes munkaerőpiac megkérdőjelezi a Donald Trump elnök által hevesen követelt kamatcsökkentések létjogosultságát. Úgy tűnik, a munkaerőiaci konjunktúra oldaláról nincs nyoma a gazdaság ciklikus lefordulásának. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-nek kettős mandátuma van, az árstabilitás mellett a teljes foglalkoztatás elérését tekinti fő feladatának.
Frankfurt Stock Exchange
Barna Tamás, a Republic Group ügyvezetője
shutterstock_589452071
készház, faház
posterminal_bankkartya
Gyorgy Matolcsy
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Gyorgy Matolcsy