Pocsék adat érkezett Amerikából
Gazdaság

Pocsék adat érkezett Amerikából

MTI, Portfolio
Érezhetően lassult az amerikai magánszektor növekedése augusztusban, és több mint kilenc év óta először visszaesett a feldolgozóipar teljesítménye az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport csütörtökön közzétett jelentése szerint.
Az előzetes adatok szerint a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,9 pontra, 119 havi mélypontra csökkent augusztusban az előző havi 50,4 pontról. Elemzők enyhe emelkedésre, 50,5 pontra számítottak.

A szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 50,9 pontra, háromhavi mélypontra süllyedt a júliusban mért 53,0 pontról. Elemzők jóval enyhébb lassulást, 52,8 pontos értéket vártak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari előzetes értékek összesítésével kalkulált kompozit BMI szintén háromhavi mélypontra, 50,9 pontra esett augusztusban az előző havi 52,6 pontról. Elemzők 51,7 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél kisebb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulását tükrözi.

Az előzetes eredményt kommentálva Tim Moore, az IHS társigazgatója rámutatott: az augusztusi adatok egyértelműen jelzik, hogy a gazdasági növekedés tovább lassult a harmadik negyedévben. A feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI-k jóval gyengébbek, mint 2019 elején voltak, és az augusztusi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a hazai össztermék (GDP) nagyjából 1,5 százalék körüli mértékben bővülhetett.

Moore szerint a leginkább aggasztó jelenség az, hogy az új megrendelések állománya alig, az utóbbi évtized leggyengébb ütemével nőtt, főleg a szolgáltatási szektor lendületvesztése miatt. Az üzleti várakozások tovább romlottak augusztusban, és az adatok gyűjtésének kezdete, 2012 óta a legmélyebb szintre kerültek. A vállalatok valószínűleg óvatosabbak lesznek kiadásaikkal, beruházásaikkal és az alkalmazotti létszám növelésével a következő hónapokban.

Az idei második negyedévben az Egyesült Államok bruttó hazai terméke az előző negyedévvel összevetve 2,1 százalékkal nőtt, szemben az első negyedévi 3,1 százalékkal és az elemzők által prognosztizált 1,8 százalékkal. A lassulást főleg a 4,1 százalékkal emelkedő lakossági fogyasztás fékezte. Az üzleti beruházások 0,8 százalékkal csökkentek a világgazdasági növekedés lanyhulása és a kereskedelmi feszültségek kiéleződése miatt.

Érdekesség, hogy a gyenge konjunktúraadat nem sokkal azután jelent meg, hogy kiváló munkaerőpiaci számok láttak napvilágot. Ha mindkét adatot relevánsnak gondoljuk (és nem egyedi kiugrásnak a trendből), akkor leginkább azt sugallják, hogy az amerikai gazdaság jelenleg jó erőben van, ám a közeljövőjével kapcsolatos várakozások egyre borúsabbak.
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
szaudaramco0921