Itt a válaszcsapás Kínától a kereskedelmi háborúban!
Gazdaság

Itt a válaszcsapás Kínától a kereskedelmi háborúban!

Portfolio
Összesen 5078 amerikai importtermék kapcsán 5-10%-ra emeli Kína a vám mértékét, amely lépések szeptember 1-től, illetve december 15-től lesznek hatályosak és összesen 75 milliárd dollárnyi amerikai importterméket érintenek - jelentette be a napokban már meglebegtetett lépés után a konkrét döntést a kínai kormány vám- és adóügyekért felelős bizottsága. A hírre azonnal megütötték a tőzsdéket és a forintot is.
A kínai jelzés szerint (megemelt) vámot vetnek ki az amerikai járművekre és alkatrészekre, az agrártermékekre, a kis méretű repülőgépekre és a nyersolajra is. Utóbbi kapcsán szeptember 1-től lép hatályba a kínai döntés és 10%-os lesz a vám.

Az egyes vámemelések hatályba lépésének időzítése nem véletlen, ugyanis az Egyesült Államok is éppen szeptembertől, illetve december közepétől tervezni 10%-ra emelni a kínai importtermékek maradékának, 300 milliárd dollárnyi volumennek a vámtételét. A legutóbbi amerikai lépésben időközben volt egy "finomítás", amire akkor néhány óráig tartó részvénypiaci szárnyalás volt a reakció, de aztán a globális recessziós félelmek gyorsan felülkerekedtek ezen:Az ázsiai ország ma azzal indokolta a döntést, hogy az amerikaiak egyoldalúan és protekcionista módon léptek, így meg kellett ezt torolni. Mindez tehát tényleg afelé mutat, hogy egyelőre nem lesz vége a kereskedelmi háborúnak, sőt a 2020 novemberi amerikai elnökválasztás előtt még kevesebb az esély a megállapodásra - amint azt tegnapi anyagunkban vázoltuk is:Donald Trump amerikai elnök ma sem hagyta szó nélkül a kínai lépést és az általa generált kereskedelmi háború gazdasági hatásainak enyhítése érdekében ismét a Fed-re mutogat, hogy csináljanak már valamit:




Az amerikai-kínai kereskedelmi háború durvulása azonnal rontani kezdte a nemzetközi befektetői hangulatot, a német DAX-index bő 100 ponttal 11680 pontig esett, az amerikai határidős indexek is mínuszba csúsztak és a feltörekvő piaci devizák között a forinton is tovább ütöttek. Az euróval szemben 328,8-ig ugrottak a jegyzések, a dollárral szemben 296,8-nál jár a kereskedés, azaz előbbivel szemben csaknem egyéves, utóbbival szemben pedig 2,5 éves mélyponton jár a forint.A címlapkép forrása: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Itt a válaszcsapás Kínától a kereskedelmi háborúban!
A címlapkép forrása: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Denso
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Denso