Megszólalt Powell, de Trump ellopta a show-t
Gazdaság

Megszólalt Powell, de Trump ellopta a show-t

Portfolio
Magyar idő szerint délután négykor kezdte beszédét Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke. Nem csak a piac, hanem Donald Trump várakozásai is komolyak voltak.

Újra megjelent a recessziós jel: kezdjünk aggódni?

Augusztusban már másodszor fordul elő az, ami 10 éve volt utoljára: a 10 éves amerikai államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott ma. Tovább a cikkhez

Trumpnál elszakadt a cérna: még ma visszacsap Kínának

Záporoznak Donald Trump Twitter-bejegyzései azt követően, hogy Kína bejelentette: megemeli egyes amerikai termékek esetén a fizetendő vámot. Trump szemében az csak tetőzte a dolgot, hogy a Fed állítása szerint ma sem csinált semmit, így ígérete szerint még ma válaszlépésre számíthat tőle Kína. Tovább a cikkhez

Minden eddiginél keményebb volt Trump

Azzal, hogy az elnök feltette a kérdést "ki a nagyobb ellenség, Powell vagy Hszi Csinping?" minden eddiginél erősebben nekiment a Fed elnökének. Ráadásul nem tudni, mire vonatkozik a "which will be announced shortly" homályos utalás. Mit akarhat bejelenteni Trump? El akarja távolítani posztjáról Powellt? Valószínűleg ezt reagálhatta le most a piac.

Ami nem ment Powellnek, Trump elintézte: szakad a dollár

Trump tweetje után intenzívebb gyengülésnek indult a dollár, a jelek szerint ez volt a cél:


Trump máris reagált

Természetesen a Twitteren

Újabb kamatvágás jöhet szeptemberben

Powell mai beszéde megerősítette a szeptemberi újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásokat, így továbbra is erre számítunk - olvasható a Commerzbank első kommentárjában. A befektetők jelenleg 95%-os esélyt adnak az újabb 25 bázispontos vágásnak, 5% pedig nagyobb, 50 bázispontos lazítást vár.

Azért résnyire nyitotta az ajtót

Powell elmondta, hogy elindították a Fed eszköztárának és kommunikációjának felülvizsgálatát, az ezzel kapcsolatos első tapasztalatokról jövőre számolnak majd be. Ebben azért óvatosan benne lehet az inflációs cél megváltoztatása. Korábban már felvetették, hogy a jelenlegi 2%-os statikus inflációs célról el kellene mozdulni a tartosan alacsony inflációs környezet miatt, ehhez nyithatja most résnyire az ajtót az elnök.

Egyértelműen hűti a kedélyeket

A munkaerőpiacról és az inflációról szólva Powell kijelenti, hogy a monetáris politika közel áll ahhoz, hogy mindkét célja (teljes foglalkoztatás és árstabilitás) teljesüljön. Az elnök egyértelműen hűti a kamatcsökkentési várakozásokat.

Talán túlzók voltak a várakozások

Eddig az előzetesen kuiadott beszéd alapján talán túlságosan felfokozottak voltak a várakozások. Powell szavaiban semmi új nincs sem a monetáris politika várható irányáról, sem az elnökkel való konfliktusról.

Gyengül kicsit a dollár

A fontosabb üzenetekre reagálva kicsit gyengült a dollár az euróval szemben:


Már kiadták a beszédet

Szokás szerint 4 órakor megjelent a Fed oldalán Powell beszédének szövege. A fontosabb üzenetek: A Fed folyamatosan figyeli a fejleményeket és lép, ha szükséges. Az amerikai gazdaság továbbra is jól teljesít. A globális környezet komplikált és turbulens képet fest. Az infláció fokozatosan kerülhet közelebb a 2%-os célhoz.

Mindjárt megszólal Powell, Trump már hegyezi a Twitterét

Jelenleg zajlik a Fed háromnapos konferenciája a wyomingi Jackson Hole-ban, ahol a monetáris politika előtt álló kihívásokat vitatják meg a döntéshozók. A piac azt várja, hogy a július végi kamatcsökkentés után valami további információt ad majd a jegybank a további monetáris politikáról. Három hete Jerome Powell úgy fogalmazott, hogy nem kezdenek kamatcsökkentési ciklusba. Azóta viszont felbolydult a kötvénypiac, romlottak a gazdasági kilátások.

Az egyik ember, aki nagyon várja a mai Powell-beszédet, az Donald Trumpm amerikai elnök, aki régóta kamatcsökkentést szorgalmaz. A mai beszéd előtt is arra biztatta a jegybankot, hogy mutassa meg, mit tud.

A piac is ugrásra készen várja a fejleményeket, az euró-dollár árfolyam lassan az 1,10-et közelíti, aminek áttörésére több mint két éve nem volt példa.Mindjárt megszólal Powell, Trump már hegyezi a Twitterét
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
imf_kristalinageorgeieva