Megszólalt Powell, de Trump ellopta a show-t
Gazdaság

Megszólalt Powell, de Trump ellopta a show-t

Portfolio
Magyar idő szerint délután négykor kezdte beszédét Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke. Nem csak a piac, hanem Donald Trump várakozásai is komolyak voltak.

Újra megjelent a recessziós jel: kezdjünk aggódni?

Augusztusban már másodszor fordul elő az, ami 10 éve volt utoljára: a 10 éves amerikai államkötvény hozama a 2 éves hozam alá bukott ma. Tovább a cikkhez

Trumpnál elszakadt a cérna: még ma visszacsap Kínának

Záporoznak Donald Trump Twitter-bejegyzései azt követően, hogy Kína bejelentette: megemeli egyes amerikai termékek esetén a fizetendő vámot. Trump szemében az csak tetőzte a dolgot, hogy a Fed állítása szerint ma sem csinált semmit, így ígérete szerint még ma válaszlépésre számíthat tőle Kína. Tovább a cikkhez

Minden eddiginél keményebb volt Trump

Azzal, hogy az elnök feltette a kérdést "ki a nagyobb ellenség, Powell vagy Hszi Csinping?" minden eddiginél erősebben nekiment a Fed elnökének. Ráadásul nem tudni, mire vonatkozik a "which will be announced shortly" homályos utalás. Mit akarhat bejelenteni Trump? El akarja távolítani posztjáról Powellt? Valószínűleg ezt reagálhatta le most a piac.

Ami nem ment Powellnek, Trump elintézte: szakad a dollár

Trump tweetje után intenzívebb gyengülésnek indult a dollár, a jelek szerint ez volt a cél:


Trump máris reagált

Természetesen a Twitteren

Újabb kamatvágás jöhet szeptemberben

Powell mai beszéde megerősítette a szeptemberi újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásokat, így továbbra is erre számítunk - olvasható a Commerzbank első kommentárjában. A befektetők jelenleg 95%-os esélyt adnak az újabb 25 bázispontos vágásnak, 5% pedig nagyobb, 50 bázispontos lazítást vár.

Azért résnyire nyitotta az ajtót

Powell elmondta, hogy elindították a Fed eszköztárának és kommunikációjának felülvizsgálatát, az ezzel kapcsolatos első tapasztalatokról jövőre számolnak majd be. Ebben azért óvatosan benne lehet az inflációs cél megváltoztatása. Korábban már felvetették, hogy a jelenlegi 2%-os statikus inflációs célról el kellene mozdulni a tartosan alacsony inflációs környezet miatt, ehhez nyithatja most résnyire az ajtót az elnök.

Egyértelműen hűti a kedélyeket

A munkaerőpiacról és az inflációról szólva Powell kijelenti, hogy a monetáris politika közel áll ahhoz, hogy mindkét célja (teljes foglalkoztatás és árstabilitás) teljesüljön. Az elnök egyértelműen hűti a kamatcsökkentési várakozásokat.

Talán túlzók voltak a várakozások

Eddig az előzetesen kuiadott beszéd alapján talán túlságosan felfokozottak voltak a várakozások. Powell szavaiban semmi új nincs sem a monetáris politika várható irányáról, sem az elnökkel való konfliktusról.

Gyengül kicsit a dollár

A fontosabb üzenetekre reagálva kicsit gyengült a dollár az euróval szemben:


Már kiadták a beszédet

Szokás szerint 4 órakor megjelent a Fed oldalán Powell beszédének szövege. A fontosabb üzenetek: A Fed folyamatosan figyeli a fejleményeket és lép, ha szükséges. Az amerikai gazdaság továbbra is jól teljesít. A globális környezet komplikált és turbulens képet fest. Az infláció fokozatosan kerülhet közelebb a 2%-os célhoz.

Mindjárt megszólal Powell, Trump már hegyezi a Twitterét

Jelenleg zajlik a Fed háromnapos konferenciája a wyomingi Jackson Hole-ban, ahol a monetáris politika előtt álló kihívásokat vitatják meg a döntéshozók. A piac azt várja, hogy a július végi kamatcsökkentés után valami további információt ad majd a jegybank a további monetáris politikáról. Három hete Jerome Powell úgy fogalmazott, hogy nem kezdenek kamatcsökkentési ciklusba. Azóta viszont felbolydult a kötvénypiac, romlottak a gazdasági kilátások.

Az egyik ember, aki nagyon várja a mai Powell-beszédet, az Donald Trumpm amerikai elnök, aki régóta kamatcsökkentést szorgalmaz. A mai beszéd előtt is arra biztatta a jegybankot, hogy mutassa meg, mit tud.

A piac is ugrásra készen várja a fejleményeket, az euró-dollár árfolyam lassan az 1,10-et közelíti, aminek áttörésére több mint két éve nem volt példa.Mindjárt megszólal Powell, Trump már hegyezi a Twitterét
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development