Gazdaság

Trump szerint a kínaiak újra tárgyalni akarnak, javul a hangulat

Portfolio
Donald Trump amerikai elnök azt újságolta el a most zajló G7-csúcstalálkozón, hogy éjjel kétszer is felhívták az amerikai kereskedelmi tárgyalókat a kínaiak, hogy szeretnének újra asztalhoz ülni a vitás kérdésekről. Mivel a kínai külügyminisztérium felől is az a jelzés érkezett, hogy tényleg szeretnének tárgyalni és higgadt, racionális keretek között szeretnék tartani a vitákat, így a piacok elkezdtek bizakodni, hogy mégiscsak lesz valamiféle enyhülés a nagyon eldurvult kereskedelmi háborúban.

Kína felhívta a kereskedelmi tárgyalási vezetőinket, és azt mondták, hogy üljünk újra asztalhoz, így újra asztalhoz ülünk és úgy gondolom, hogy akarnak valamit

- jelezte Trump a G7-es csúcstalálkozó keretében tartott egyik reggeli nyilatkozatában. Egyúttal méltatta a kínai elnököt, hogy milyen nagyszerű vezető és szerinte az, hogy a kínaiak szeretnének újra tárgyalni, nagyon jó hír az egész világ számára. Az amerikai elnök az elmúlt napokban ellenségnek nevezte a kínai elnököt, így tehát most visszatért a magasztaló nyelvezethez, ami szintén a feszültség enyhülése irányába mutat. Trump szerint egyébként a kínaiak nagyon megsérültek és szerinte értik, hogy mit kell tenniük, mi a helyes lépés.

Közben a kínai kereskedelmi főtárgyaló, Liu He, azt mondta szintén hétfőn, hogy Kína higgadt tárgyalásokon keresztül szeretné rendezni a kereskedelmi vitáit az Egyesült Államokkal és teljességgel ellenzi a konfliktus kiszélesedését. A kínai külügyi tárca is kiadott egy közleményt reggel, amelyben azt szorgalmazta, hogy a viták terelődjenek újra racionális keretek közé, mert ha nem, és az amerikaiak tovább fokozzák a feszültséget, akkor akkor Kínának meg kell védenie magát és ezt meg is fogja tenni.

Az is érdekes, hogy a kínai külügyi szóvivő azt mondta a Reuters-nek: ő nem hallott arról, amiről Trump beszélt, miszerint tényleg felhívták volna az amerikai kereskedelmi főtárgyalókat kínai oldalról. Lényeges persze, hogy az ilyen tárgyalásokat a kínai kereskedelmi tárca bonyolítja, nem a külügyi, így az információhiány a tárcák közötti egyeztetési hiányosságból is eredhet.

Pénteken előbb a kínaiak vágtak vissza Trump megemelt vámjaira, aztán erre még pénteken az amerikai elnök az összes kínai termékre további 5%-pontos vámemelést jelentett be (október 1-től 250 milliárd dollár értékű kínai termék vámját 25%-ról 30%-ra emelte, további 300 milliárd dollárnyiét pedig szeptember 1-től nem 10%-ra, hanem rögtön 15%-ra fogja emelni).

Ma délelőtt az Angela Merkel német kancellárral közös sajtótájékoztatóján Trump azt mondta: akár el is halaszthatja a megemelt vámok bevezetését, "bármi lehetséges" - fejtegette a riportereknek.

Már a reggeli Trump-jelzések is elkezdték határozottan javítani a nemzetközi befektetői hangulatot, hiszen afelé mutatnak, hogy mégiscsak valamiféle normalizálódás irányába mozdul el az amerikai-kínai kereskedelmi vita. Aztán arra a jelzésre, hogy akár el is halaszthatja Trump a megemelt vámok hatályba lépését, tovább emelkedtek az irányadó európai és amerikai (határidős) részvényindexek.

A Trump-Merkel találkozó Európát érintő része is lényeges, miszerint az amerikai elnök azt mondta: sikerült számos kérdésben megállapodni a német vezetővel és egyúttal reményének adott hangot Trump, hogy nem kell a német autóvámok megemelésének kérdésével foglalkoznia. Ez szintén táplálta a német autógyártó részvények árfolyamát és ezeken keresztül a DAX emelkedését.
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
china child