Gazdaság

Brexit: "alkotmányos merénylet" Johnson terve, nagyon kiakadt a parlamenti elnök

Portfolio
Miután kiderült, hogy Boris Johnson brit kormányfő több mint egy hónapos kényszerszünetet akar elérni a brit parlamenti munkában, hogy a képviselők ne tudják megakadályozni a Brexittel kapcsolatos terveit, záporoznak az erős jelzővel illetett ellenzéki, sőt kormánypárti kommentárok, amelyek a demokrácia megcsúfolását, illetve alkotmányos merényletet emlegetnek.
Utóbbi kifejezést használta a parlament alsóházának kormánypárti (!) elnöke is, aki egyébként már korábban is azt mondta: kifejezetten rossz néven venné, ha Johnson úgy akarná leszerelni az ellene szövetkező képviselőket, hogy egyszerűen elnyújtja a parlamenti ülésszak szünetét. Most John Bercow szerint az, hogy öt hétre elnyújtanák a szünetet, nyilvánvalóan azt célozza, hogy a parlament ne tudja megvitatni a Brexit fejleményeit és így ne tudja ellátni saját feladatát se.

Ugyanezt az "alkotmányos merénylet" kifejezést használta Phillip Hammond volt konzervatív párti pénzügyminiszter is a Reuters tudósítása szerint, aki szerint alapvetően fontos, hogy a parlament el tudja látni a kormány ellenőrzésének feladatát, így ha ezt ellehetetlenítik, az egyértelműen nem demokratikus eljárás.

Közben Simon Clarke jelenlegi junior pénzügyminiszter azt mondta: indokolt egy hosszabb szünet most ősszel a parlamenti munkában, mert az elmúlt 400 évben nem volt olyan hosszú ülésszak, mint eddig idén és az október 31-i Brexithez közeledve teljesen indokolt, hogy a királynő beszéde (amely a reménye szerint majd a Brexit utáni feladatokat jelöli ki a parlament számára) csak október 14-én hangozzon el.

Nicola Stuergeon, Skócia első miniszterelnöke szerint Johnson lépése azt mutatja, hogy tényleg meg fogja csinálni a no-deal Brexitet, így tehát ha a parlament a jövő heti ülésnapok egyikén nem állítja meg őt (bizalmatlansági indítvánnyal), akkor ez a mai nap a brit demokrácia sötét napjaként fog bevonulni a történelembe.

Éppen ezt, azaz a mielőbbi bizalmatlansági indítvány benyújtásának szükségességét pedzegeti a kormánypárti Dominic Grieve is, mert szerinte egy ilyen lépés után nyilvánvalóan fel kell tenni a kérdést, hogy ki meddig tudja még támogatni a kormány munkáját. Grieve szerint tehát a mai lépéssel nőtt a bizalmatlansági indítvány rövid távú benyújtásának esélye a kormány ellen.
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt