Előfizetői tartalom

EKB után az MNB: Miben más az itthoni kötvényprogram?

Lóga Máté, MNB
Nagy Viktória, MNB
A vállalatok forrásbevonásának több pillérre helyezése számos előnnyel járhat a gazdasági szereplők számára. A központi bank szempontjából a törvényben rögzített céljából fakadóan a legfontosabb a monetáris politikai transzmisszió hatékonyabbá tétele. Egy likvid kötvénypiac hozzájárul a monetáris transzmisszió hatékonyságának javulásához, valamint a vállalatok forrásellátottságát biztosító piacok közötti egészséges verseny a jegybanki kamatdöntések hatékonyabb érvényesülését biztosíthatja - írják az MNB szakértői. Emellett egy megfelelően likvid és fejlett kötvénypiac a pénzügyi stabilitást növelheti és egy esetleges gazdasági válság hatásait is tompíthatja. Magyarországon a nem pénzügyi vállalati szektor finanszírozásában hagyományosan a bankrendszer dominál, az alternatív finanszírozási lehetőségek - mint például a kötvénypiac vagy a részvénypiac - kihasználtsága jelenleg messze elmarad nem csak a Nyugat-Európában, de a régiós országokban tapasztalt szinttől is. 2019 első negyedévében a magyar nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott kötvények állománya a GDP mindössze 1,5 százaléka körül alakult, ami az EU-s országok közül az egyik legalacsonyabb érték. A monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javítása és a vállalati kötvény-piac likviditásának bővítése céljából a Magyar Nemzeti Bank elindította 2019. július 1-én új monetáris politikai eszközét, a Növekedési Kötvényprogramot (NKP). Az NKP célját és paramétereit illetően is nagy mértékben támaszkodik az Európai Központi Bank vállalatikötvény-vásárlási programjára, melynek keretében a magyar jegybank hazai székhellyel rendelkező, nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott kötvényeket és vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírokat vásárol.
A Növekedési Kötvényprogram központi témája lesz a Portfolio Business and Finance Summit 2019 - CFO of the year konferenciájának. Érdemes regisztrálni! Business and Finance Summit 2019 - CFO of the year INFÓJELENTKEZÉS A vállalati kötvényvásárlási program célja a monetáris politika hatékonyságának...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái