Zsiday: közel a recesszió, egy apró érintés is halálos lehet
Gazdaság

Zsiday: közel a recesszió, egy apró érintés is halálos lehet

Portfolio
Zsiday Viktor szerint most kiemelten fontos, hogy miként alakulnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, ugyanis ez döntheti el, hogy fennmarad a gazdasági növekedés vagy recesszió alakul ki. Zsiday hangsúlyozza, hogy a kérdés azért is nagyon fontos, mert már most is lelassult a gazdasági növekedés.
Miért ránganak Donald Trump amerikai elnök minden tweet-jére úgy a világ tőzsdéi, mintha áramot vezettek volna beléjük - teszi fel a kérdést blogján Zsiday Viktor befektető. A válasz egyszerű: azért, mert a jelen helyzetben valóban létfontosságúnak tűnik, hogy hogyan alakulnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások.

A világgazdaság úgy tűnik pengeélen táncol: az ipar sok helyen recesszióban, miközben a szolgáltatás továbbra is nő. A nagy kérdés az, hogy melyik húzza magával a másikat: a gyenge ipar magával rántja-e a mélybe a szolgáltatásokat, a lakossági fogyasztást, és akkor recesszió lesz; avagy a szolgáltatás felhúzza magával a gyengélkedő ipart?

- írja Zsiday.

Szerinte egyelőre az utóbbi tűnik valószínűbbnek, viszont éppen azért, mert a helyzet nem egyértelmű, már kis behatás is könnyen megváltoztathatja a kimenetet. Ha kialakul valamiféle kereskedelmi béke, akkor valószínűbb, hogy a globális gazdasági fellendülés tovább tart - emeli ki Zsiday, aki szerint ha ez nem valósul meg, akkor

a szőke tweet-huszár könnyen recesszióba tolhatja a világgazdaság egy részét.

Ezért ilyen fontos, hogy hogy állnak a tárgyalások, mennyire valószínű, hogy a helyzet eldurvul, vagy megjavul, mert az egyik esetben recesszió a másikban pedig növekedés a valószínűbb, ez pedig a tőzsdei árazásokat tekintve egyáltalán nem mindegy. "Ha nem lenne már most is ilyen féloldalas, és gyenge a növekedés, nem lenne ennyire fontos, hogy éppen holnap vagy holnapután ülnek-e le egymással tárgyalni a kínaiak és az amerikaiak" - tette hozzá.

Ám éppen azért, mert a gazdaság szinte mindenhol erősen lefékezett, a gazdasági önerősítő visszacsatolások miatt könnyen teljes leállás lehet már egy egészen kis féknyomásra is.

Ha a földön állunk két lábbal, akkor egy kisgyermek lökdösődése sem nagyon hat ránk, de ha a 100. emeleten egy fapallóra kilépve egylábon álldogálunk, akkor egy apró érintés is halálos lehet

- vélekedik a szakértő.

Itt áll most a világgazdaság, mi pedig tweetről tweetre figyeljük, hogy leesünk, vagy nem.

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
matolcsy191211