Gazdaság

Alig nőnek az árak Németországban - Begyújthatja a rakétákat az EKB

MTI
Portfolio
Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a németországi infláció a júliusi három havi csúcsról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön közzétett előzetes adatai alapján. Az alacsony infláció újabb okot ad az Európai Központi Bank számára, hogy lazítsa a monetáris kondíciókat.
A Destatis előzetese szerint a fogyasztói árak augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest és 1,4 százalékkal emelkedtek 2018 augusztusához képest. Júliusban 0,5 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedésének havi és 1,7 százalékos az éves mértéke. Elemzők a ténylegesnél magasabb, 1,5 százalékos inflációt vártak augusztusra 0,1 százalékos árindex-csökkenéssel havi bázison.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 0,1 százalékos csökkenést mutat az előző havihoz képest és 1 százalékos emelkedést éves bázison. Elemzők a HICP 1,2 százalékos éves és 0,5 százalékos havi emelkedését várták augusztusra.

Az eurózóna legnagyobb gazdaságából tehát a vártnál alacsonyabb inflációs adat érkezett, ami nagy hatással lehet a teljes euróövezeti árindexre. Az Európai Központi Bank az alacsony infláció és a gyenge euróövezeti gazdasági teljesítmény miatt újabb monetáris élénkítést tervez, ami az elemzők szerint akár már szeptemberben meg is érkezhet. Az alacsony német inflációs adat újabb muníciót ad az EKB-nak, hogy lazítsa a monetáris politikát. Az EKB várhatóan komplex élénkítési csomagról dönt, amelybe beletartozhat a már egyébként is negatív tartományban lévő kamatok csökkentése és az eszközvásárlási program esetleges újraindítása is.

Az energiaárak Németországban augusztusban 0,6 százalékkal emelkedtek éves bázison a júliusi 2,4 százalék után. Az élelmiszerek ára augusztusban 2,7 százalékkal, júliusban 2,1 százalékkal emelkedett, a szoláltatásoké pedig 1,6 százalékkal 1,5 százalék után.
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt