Gazdaság

Johnson: a kilépés késleltetése elodázhatja a megfelelő Brexit-megállapodást

MTI
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a Brexit késleltetése megakadályozhatja, hogy biztosítsák azt a megállapodást, amelyre szerinte Nagy-Britanniának szüksége van.
Brit parlamenti képviselők egy csoportja a bíróságon próbálja megakadályozni, hogy Johnson a parlament felfüggesztésével, megállapodás nélkül vezesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján.

Attól tartok, hogy minél inkább azt gondolják barátaink és partnereink elméjük hátsó zugában, hogy a Brexit megállítható, hogy az Egyesült Királyság benn tartható a parlament által, annál kevésbé valószínű, hogy (Brüsszel részéről) megadják nekünk azt a megállapodás, amelyre szükségünk van

- mondta Johnson a Sky News brit televízió hírcsatornának.

Hozzátette, ha kudarcot vallanak azzal, "hogy elhagyják az Európai Uniót, ahogy azt megígérték a szavazóknak" a Brexitről tartott népszavazáson, az tartós és végzetes kárt okozna a nagy pártoknak ebben az országban.

Pénteken egy skót bíróság elutasította, hogy azonnal döntsön egy kereset ügyében, amelyet a parlament Johnson által kezdeményezett felfüggesztésének megakadályozására nyújtottak be, ugyanakkor három nappal előbbre hozta az üggyel kapcsolatos teljes körű meghallgatást szeptember 3-ára, az igazságszolgáltatása érdekére hivatkozva.

Johnson két napja kérelmezte a parlamenti munka felfüggesztését II. Erzsébet királynőtől, ami ellenzéki képviselők szerint kísérlet arra, hogy a parlament ne tudja megakadályozni a megállapodás nélküli brit kilépést az Európai Unióból. A királynő jóváhagyta a kérelmet. A közlés szerint a brit törvényhozás munkáját szeptember 9-étől vagy 12-étől függesztik fel bő egy hónapra, október 14-éig.

Keményvonalas Brexit-párti politikusok elsősorban az ír-szigeti határ átjárhatóságát szavatoló vészmegoldást kifogásolják abban a megállapodásban, amelyet tavaly novemberben kötött a brit kormány az Európai Unióval. Ezt a kiválási megállapodást a brit parlament alsóháza háromszor is elutasította.

Az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság határa a brit kiválás után az EU külső határa lesz, de a határ átjárhatósága a több évtizedes, ír-szigeti fegyveres konfliktust lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodás egyik sarokköve. Ennek szavatolására állapodott meg London és Brüsszel arról, hogy amíg nem születik jobb megoldás, addig Észak-Írország nagyrészt része marad az uniós egységes piac szabályrendszerének, és az ország egésze közös vámterületet alkot az Európai Unióval.

Johnson a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva pénteken azt mondta: szerinte az EU vezetői már "nagy vonalakban" láthatják, mire van szükség ahhoz, hogy hozzásegíthessék Nagy-Britanniát és Brüsszelt egy új Brexit-megállapodás eléréséhez. Részletekbe azonban ezúttal sem bocsátkozott arra vonatkozóan, hogy az eddigi megállapodás helyett mit akar elérni.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
élelmiszer étel getty