Gazdaság

Johnson: a kilépés késleltetése elodázhatja a megfelelő Brexit-megállapodást

MTI
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a Brexit késleltetése megakadályozhatja, hogy biztosítsák azt a megállapodást, amelyre szerinte Nagy-Britanniának szüksége van.
Brit parlamenti képviselők egy csoportja a bíróságon próbálja megakadályozni, hogy Johnson a parlament felfüggesztésével, megállapodás nélkül vezesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján.

Attól tartok, hogy minél inkább azt gondolják barátaink és partnereink elméjük hátsó zugában, hogy a Brexit megállítható, hogy az Egyesült Királyság benn tartható a parlament által, annál kevésbé valószínű, hogy (Brüsszel részéről) megadják nekünk azt a megállapodás, amelyre szükségünk van

- mondta Johnson a Sky News brit televízió hírcsatornának.

Hozzátette, ha kudarcot vallanak azzal, "hogy elhagyják az Európai Uniót, ahogy azt megígérték a szavazóknak" a Brexitről tartott népszavazáson, az tartós és végzetes kárt okozna a nagy pártoknak ebben az országban.

Pénteken egy skót bíróság elutasította, hogy azonnal döntsön egy kereset ügyében, amelyet a parlament Johnson által kezdeményezett felfüggesztésének megakadályozására nyújtottak be, ugyanakkor három nappal előbbre hozta az üggyel kapcsolatos teljes körű meghallgatást szeptember 3-ára, az igazságszolgáltatása érdekére hivatkozva.

Johnson két napja kérelmezte a parlamenti munka felfüggesztését II. Erzsébet királynőtől, ami ellenzéki képviselők szerint kísérlet arra, hogy a parlament ne tudja megakadályozni a megállapodás nélküli brit kilépést az Európai Unióból. A királynő jóváhagyta a kérelmet. A közlés szerint a brit törvényhozás munkáját szeptember 9-étől vagy 12-étől függesztik fel bő egy hónapra, október 14-éig.

Keményvonalas Brexit-párti politikusok elsősorban az ír-szigeti határ átjárhatóságát szavatoló vészmegoldást kifogásolják abban a megállapodásban, amelyet tavaly novemberben kötött a brit kormány az Európai Unióval. Ezt a kiválási megállapodást a brit parlament alsóháza háromszor is elutasította.

Az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság határa a brit kiválás után az EU külső határa lesz, de a határ átjárhatósága a több évtizedes, ír-szigeti fegyveres konfliktust lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodás egyik sarokköve. Ennek szavatolására állapodott meg London és Brüsszel arról, hogy amíg nem születik jobb megoldás, addig Észak-Írország nagyrészt része marad az uniós egységes piac szabályrendszerének, és az ország egésze közös vámterületet alkot az Európai Unióval.

Johnson a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva pénteken azt mondta: szerinte az EU vezetői már "nagy vonalakban" láthatják, mire van szükség ahhoz, hogy hozzásegíthessék Nagy-Britanniát és Brüsszelt egy új Brexit-megállapodás eléréséhez. Részletekbe azonban ezúttal sem bocsátkozott arra vonatkozóan, hogy az eddigi megállapodás helyett mit akar elérni.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt