Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság
Gazdaság

Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság

Portfolio
Szezonálisan és naptári hatással igazítva 5,2%-kal nőtt a magyar gazdaság a második negyedévben - jelentette a KSH. Az adat 0,1 százalékponttal magasabb, mint az előzetesen közölt. Mivel a nyers szám (4,9%) és a csak naptári hatással igazított adat (5,1%) nem változott, ezért a friss adat nem jelent meglepetést, a kis módosítás inkább technikai jellegű. A magyar gazdaság ezzel a teljesítménnyel éllovas lehet az európai növekedési rangsorban.
A mai részletes adatokban nem látszik sok meglepetés. A magyar gazdaságot szinte minden ágazat és minden felhasználási terület hajtja. A növekedéshez leginkább a belső tényezők járultak hozzá. A lakossági fogyasztás dinamikus bővülése és a beruházások száguldása azt is jelenti, hogy a belső felhasználás dinamikája meghaladja a GDP-növekedést, ez pedig a külső egyensúly romlását okozza.

Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság
A termelő szektorok dinamikája kissé mérséklődött, de az építőipar és az ipar éves alapon még mindig jól teljesített.

Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság
Ha az egyes tényezők növekedéshez történő hozzájárulását nézzük, akkor a termelési oldalon nincs különösebb meglepetés: az időjárásfüggő, hektikusan teljesítő mezőgazdaság az idén semleges a GDP szempontjából, az ipar és az építőipar hozzávetőleg 1-1 százalékponttal járul hozzá a növekedéshez. A szolgáltatások 2 százalékpont feletti kontribúcióját a szektor jelentős (60% körüli) súlya, és az erős belső kereslet miatti jó teljesítmény egyaránt magyarázza.

Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság
Felhasználási oldalon több érdekességet láthatunk. Ami nem számít meglepetésnek: a háztartások fogyasztása és a beruházás is gyorsan bővül, e terület adja a növekedés magját. A készletezési tevékenység viszont a második negyedévben is negatív volt, ami arra utal, hogy felhasználás egy részének már nem a folyó termelés, hanem a készletek leépülése volt a forrása. Valószínűleg az exportra volt ez leginkább jellemző: a kivitel a gyenge külső konjunkturális környezetben ugyan még nem teljesít rosszul, de a vállalatok már nem halmoznak fel akkora készleteket a termeléshez, mint korábban. A másik érdekesség, hogy az első negyedéves megtorpanás a külső egyensúly romlásában ideiglenesnek bizonyult. A nettó export 2017 eleje óta negatívan járul hozzá a növekedéshez, vagyis a kiviteli dinamika elmarad a behozatalitól. Az egyetlen kivétel az idei első negyedév volt, ám az április-júniusi időszak újra romlást mutat. Az egyensúlyi pufferünk még mindig magas, ezért a folyamat egyelőre nem mondható aggasztónak.

Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság
Összességében a második negyedéves gazdasági teljesítményünk nagyon erős volt. Mivel a külső környezet romlása egyelőre mérsékelten hatott a gazdaságra, illetve a belső motorok pörgése ellensúlyozza a külső hatást, európai összevetésben is magas a növekedésünk. A fogyasztás és beruházás dinamikája mögött a foglalkoztatás bővülése, a bérek emelkedése, az EU-források csúcsra futása, illetve a vállalati fejlesztések állnak, több esetben ezeket a tényezőket a gazdaságpolitika is fűti.A kilátások a lassulás irányába mutatnak. A következő 1-2 évben az EU-források felhasználása elapad, a foglalkoztatás bővülése lelassul vagy megáll, a gyors bérnövekedésnek egyre inkább korlátja lehet a vállalati termelékenység. Amennyiben a külső környezet nem javul, a magyar gazdaság is megérezheti. A jegybank mindezt a laza monetáris politikával próbálhatja ellensúlyozni, ennek egyik jele a rekord szintre gyengülő forint árfolyam.

A sokféle GDP-növekedésről - Így nézzük mi
A KSH többféle GDP-mutatót közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított (wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért a nemzetközi összehasonlítást megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ugyanakkor ez a mutató rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.

Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt