Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság
Gazdaság

Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság

Portfolio
Szezonálisan és naptári hatással igazítva 5,2%-kal nőtt a magyar gazdaság a második negyedévben - jelentette a KSH. Az adat 0,1 százalékponttal magasabb, mint az előzetesen közölt. Mivel a nyers szám (4,9%) és a csak naptári hatással igazított adat (5,1%) nem változott, ezért a friss adat nem jelent meglepetést, a kis módosítás inkább technikai jellegű. A magyar gazdaság ezzel a teljesítménnyel éllovas lehet az európai növekedési rangsorban.
A mai részletes adatokban nem látszik sok meglepetés. A magyar gazdaságot szinte minden ágazat és minden felhasználási terület hajtja. A növekedéshez leginkább a belső tényezők járultak hozzá. A lakossági fogyasztás dinamikus bővülése és a beruházások száguldása azt is jelenti, hogy a belső felhasználás dinamikája meghaladja a GDP-növekedést, ez pedig a külső egyensúly romlását okozza.

Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság
A termelő szektorok dinamikája kissé mérséklődött, de az építőipar és az ipar éves alapon még mindig jól teljesített.

Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság
Ha az egyes tényezők növekedéshez történő hozzájárulását nézzük, akkor a termelési oldalon nincs különösebb meglepetés: az időjárásfüggő, hektikusan teljesítő mezőgazdaság az idén semleges a GDP szempontjából, az ipar és az építőipar hozzávetőleg 1-1 százalékponttal járul hozzá a növekedéshez. A szolgáltatások 2 százalékpont feletti kontribúcióját a szektor jelentős (60% körüli) súlya, és az erős belső kereslet miatti jó teljesítmény egyaránt magyarázza.

Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság
Felhasználási oldalon több érdekességet láthatunk. Ami nem számít meglepetésnek: a háztartások fogyasztása és a beruházás is gyorsan bővül, e terület adja a növekedés magját. A készletezési tevékenység viszont a második negyedévben is negatív volt, ami arra utal, hogy felhasználás egy részének már nem a folyó termelés, hanem a készletek leépülése volt a forrása. Valószínűleg az exportra volt ez leginkább jellemző: a kivitel a gyenge külső konjunkturális környezetben ugyan még nem teljesít rosszul, de a vállalatok már nem halmoznak fel akkora készleteket a termeléshez, mint korábban. A másik érdekesség, hogy az első negyedéves megtorpanás a külső egyensúly romlásában ideiglenesnek bizonyult. A nettó export 2017 eleje óta negatívan járul hozzá a növekedéshez, vagyis a kiviteli dinamika elmarad a behozatalitól. Az egyetlen kivétel az idei első negyedév volt, ám az április-júniusi időszak újra romlást mutat. Az egyensúlyi pufferünk még mindig magas, ezért a folyamat egyelőre nem mondható aggasztónak.

Kiderült, mitől nő ennyire a magyar gazdaság
Összességében a második negyedéves gazdasági teljesítményünk nagyon erős volt. Mivel a külső környezet romlása egyelőre mérsékelten hatott a gazdaságra, illetve a belső motorok pörgése ellensúlyozza a külső hatást, európai összevetésben is magas a növekedésünk. A fogyasztás és beruházás dinamikája mögött a foglalkoztatás bővülése, a bérek emelkedése, az EU-források csúcsra futása, illetve a vállalati fejlesztések állnak, több esetben ezeket a tényezőket a gazdaságpolitika is fűti.A kilátások a lassulás irányába mutatnak. A következő 1-2 évben az EU-források felhasználása elapad, a foglalkoztatás bővülése lelassul vagy megáll, a gyors bérnövekedésnek egyre inkább korlátja lehet a vállalati termelékenység. Amennyiben a külső környezet nem javul, a magyar gazdaság is megérezheti. A jegybank mindezt a laza monetáris politikával próbálhatja ellensúlyozni, ennek egyik jele a rekord szintre gyengülő forint árfolyam.

A sokféle GDP-növekedésről - Így nézzük mi
A KSH többféle GDP-mutatót közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított (wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért a nemzetközi összehasonlítást megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ugyanakkor ez a mutató rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél