Előfizetői tartalom

Összeomlás szélén az oktatás - Teljesen kiborultak a tanárok

MTI
Portfolio
A pedagógusok túlterheltségére és a pálya elöregedésére figyelmeztetett Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a tömörülés pénteki budapesti tanévnyitó sajtótájékoztatóján. Az érdekvédelmi tömörülés vezetője kifejtette: az elmúlt tanévben a PSZ hat hónapon át küzdött a béremelésért, az óraszámok csökkentéséért, a munkaterhek mérsékléséért. Az adatok szerint egyre kevesebb pedagógus áll munkába, egyre több fiatal hagyja el a szakmát, és túl sokan mennek nyugdíjba. A szakma elhagyását az is okozza, hogy a kezdő pedagógusok bére nem haladja meg a szakmunkás minimálbért, és most sem lesz emelés.

Az óraszámok csökkentése kardinális kérdés, az elmúlt időszak problémáinak alapja- mondta Szabó Zsuzsa. Ragaszkodtak a fix heti óraszámokhoz - idézte fel. Hozzátette: reménykeltőek voltak az egyeztetések, még arra is volt esély, hogy már a mostani tanévben emelkedjenek a bérek. Korábbi elemzésünkben rámutattunk: az oktatásban 4100 betöltetlen álláshely volt az első...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái