Összeomlás szélén az oktatás - Teljesen kiborultak a tanárok
Gazdaság

Összeomlás szélén az oktatás - Teljesen kiborultak a tanárok

MTI
Portfolio
A pedagógusok túlterheltségére és a pálya elöregedésére figyelmeztetett Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a tömörülés pénteki budapesti tanévnyitó sajtótájékoztatóján. Az érdekvédelmi tömörülés vezetője kifejtette: az elmúlt tanévben a PSZ hat hónapon át küzdött a béremelésért, az óraszámok csökkentéséért, a munkaterhek mérsékléséért. Az adatok szerint egyre kevesebb pedagógus áll munkába, egyre több fiatal hagyja el a szakmát, és túl sokan mennek nyugdíjba. A szakma elhagyását az is okozza, hogy a kezdő pedagógusok bére nem haladja meg a szakmunkás minimálbért, és most sem lesz emelés.

Az óraszámok csökkentése kardinális kérdés, az elmúlt időszak problémáinak alapja

- mondta Szabó Zsuzsa. Ragaszkodtak a fix heti óraszámokhoz - idézte fel. Hozzátette: reménykeltőek voltak az egyeztetések, még arra is volt esély, hogy már a mostani tanévben emelkedjenek a bérek.

Korábbi elemzésünkben rámutattunk: az oktatásban 4100 betöltetlen álláshely volt az első negyedévben, ami 20%-os növekedésnek számított évesnek alapon. Az állami szektorban egyre súlyosabb a munkaerőhiány, amely részben az oktatásra, de főképp az egészségügyre koncentrálódik. A tanévkezdéshez közeledve pedig vélhetően növekedett ez a szám.

Szabó Zsuzsa megjegyezte:

Mérhetetlenül elkeseredtek, amikor látták, hogy sem a jövő évi költségvetésben, sem a köznevelési törvényben nem látták viszont mindezt

A Portfolio bérekkel kapcsolatos elemzése szerint az elmúlt 10 évben az oktatás az egyik ágazat, ahol lemaradtak a bérek:

Összeomlás szélén az oktatás - Teljesen kiborultak a tanárok

Szabó Zsuzsa kitért arra: míg a garantált bérminimum 2014 óta 72 százalékkal nőtt, addig a pedagógusok bére csak 27 százalékkal.

Mindez azt okozta, hogy mostanra a diplomás, pályakezdő pedagógusok bére a bértábla alapján alacsonyabb lenne, mint a garantált bérminimum (vagyis a szakmunkás minimálbér). Csak azért nem alacsonyabb, mert kompenzálni kell a pedagógusokat. Így nem csoda, hogy egyre többen hagyják el a pályát, a fiatal pedagógusok pedig más, jöbban jövedelmező munka után néznek. A jelenlegi környezetben pedig könnyen elhelyezkedhetnek SSC-knél vagy a szolgáltató szektor más területein, a tanítói munkájukhoz képest akár dupla annyi fizetésért.

Hol van itt a folyamatos béremelés

- kérdezte Szabó Zsuzsa.

Míg 2017-ben 6324 fiatal állt munkába, de a kötelező minősítésre kevesebb, mint a felük jelentkeztek.

A következő 15 évben 60-70 ezren lépnek nyugdíjaskorba, de csak néhány ezren lépnek be a rendszerbe. Mitől vonzó a pedagógus pálya? - tette fel a kérdést.

Szabó Zsuzsa szerint ilyen állapotban, ilyen túlterhelés mellett pedagógusokkal tanévet kezdeni nem lehet. Az országos vezetés szeptember 22-re kongresszust hívott össze, amely arról dönt, hogy mikor és mi lesz az a nyomásgyakorlási forma, amivel elérhetik céljaikat - közölte.

Tűréshatáruk végére értek, minden eszközt bevetnek követeléseik érdekében

- jelentette ki.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta: egyértelmű és határozott lépéseket várnak a kormánytól a béremelések ügyében. Álláspontjuk szerint becsapja a kormány a társadalmat, az igazgatók pótlékának növelése és a gyakornoki idő megváltoztatása is csak a pedagógusok töredékét érinti.

A pedagógusok létszámáról azt mondta: ha így folytatják, 10-15 év múlva nem lesz pedagógus, és nagyon kevesek "luxusa" lesz az állami oktatás. Az OH statisztikáira hivatkozott, miszerint 15 ezer elsőéves hallgatóból ötezren jelentkeztek munkára. Éves átlagban eközben 4500-5000 pedagógus megy nyugdíjba - figyelmeztetett.

Totyik Tamás beszámolt arról, hogy a pedagógusok munkaterheléséről kérdőívet tettek közzé, és két nap alatt közel 1600 válasz érkezett. Ennek alapján a válaszadók 68 órát dolgoznak egy héten, a legjobban leterheltek akik tanfelügyeletet, minősítést végeznek. A tantárgyfelosztásban átlag 24 óra volt a tanítással lekötött idő, a válaszadók 44 órát helyettesítettek átlagosan az elmúlt tanévben, felkészülésre átlagosan 12 órát fordítottak.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke reagált Palkovics László innovációs miniszter nyilatkozatára, miszerint szeptemberben önálló szakképzési és felnőttképzési törvény kerülhet a parlament elé. Kijelentette: nem megengedhető, hogy a szakképzést kiszakítsák a köznevelés rendszeréből. Ez elfogadhatatlan, ellene minden módon tiltakoznak - fogalmazott, és jelezte: a szakképzési és innovációs tanács mielőbbi összehívását kezdeményezik.
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
brexit nicola sturgeon