Előfizetői tartalom

Nem várt helyről kapott felminősítést Magyarország

Portfolio
BBB-ről BBB+ szintre emelte a magyar hosszú lejáratú államadósságot a Rating and Investment (R&I) hitelminősítő, vagyis egy fokozattal felminősítette Magyarországot. Az intézmény az indoklásában a makrogazdasági eredményeket emelte ki. A magyar fokozat így eggyel feljebb van, mint a Fitch és a Standard&Poor's besorolása, és kettővel jobb, mint a Moody's értékelése. Az R&I ugyanakkor sokkal kevésbé figyelt hitelminősítő, mint a három nagy, ezért a lépésnek nem volt piaci hatása. Ez már csak azért is érthető, mert a régiós relatív pozíciónk egy fontos viszonylatban nem változott: az R&I Lengyelországot is felminősítette, így az A kategória továbbra is két fokozottal jár a magyar előtt.

A lépés kapcsán elsősorban a magyar beruházási rátát emelte ki a hitelminősítő, amelynek magas szintje erős jövőbeli gazdasági teljesítményt ígér.Emellett az R&I az államadósság csökkenő trendjét emelte ki, előrejelzése szerint az idén 70% alá süllyed a GDP-arányos mutató. A külső adósság, illetve a devizában jegyzett adósság csökkenése szintén mérsékli...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés