Gazdaság

Szijjártó: csináljunk új európai sikersztorit Montenegróból!

Beke Károly, Bled
Magyarország az Európai Unió bővítése mellett van, a kontinens csak akkor lehet erős, ha több tagállama van - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bledben egy konferencián. A politikus szerint könnyű sikersztorit arathatna az EU, ha végre döntene Montenegró csatlakozásának utolsó fejezetéről, emellett Szerbiával is fel kellene gyorsítani a folyamatot.
Magyarország bővítéspárti, támogatjuk, hogy felgyorsítsuk Szerbia és Montenegró csatlakozási folyamatát és megkezdjük a tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával - jelentette ki Szijjártó Péter Szlovéniában a Bled Strategic Forum egyik panelbeszélgetésében. Ez az álláspont azonban as magyar külügyminiszter szerint jelenleg kisebbségben van az EU-ban.

Ha bármelyik tagállamot megkérdezzük, akkor mindenki támogatja a bővítést, azonban amikor összeülünk és lehetőségünk van döntéseket hozni, felgyorsítani a csatlakozást, akkor ezek a döntések nem születnek meg

- emelte ki.

Szerinte nincsenek jogi okai annak, hogy a szerb és montenegrói csatlakozás nem gyorsul fel, csak politikai okok állnak mögötte, mégpedig az, hogy néhány nyugat-európai állam nem támogatja a bővítést. A külügyminiszterek kifogása a legtöbbször az, hogy más nagy világpolitikai szereplők is befolyást akarnak gyakorolni a Nyugat-Balkánon, de én nem értem, miért nem száll be ebbe a versenybe Európa, hiszen ez lenne a legegyszerűbb megoldás - mondta Szijjártó. Hozzátette: néhány hónapja is volt olyan ülésük a külügyminiszterekkel, amikor azért nem döntöttünk a szerb és a montenegrói csatlakozási folyamatról, mert néhány nyugat-európai ország zárt ajtók mögött kijelentette, hogy nem akar bővítést.

A bővítés nem csak a nyugat-balkáni országok érdeke, hanem mindannyiunk érdeke. Bővítés nélkül az EU nem lehet erősebb - véli a miniszter.

Szerintem ez egy könnyen leszüretelhető gyümölcs lenne. Ha az Európai Unió egy valódi sikersztorit akarna, akkor arra Montenegró kiváló lehetőséget adna. Egy 600 ezres ország, amely euróval fizet. Milyen akadályai lehetnek a csatlakozásnak?

- tette fel a kérdést. Hozzátette: ezt ma elmondta a finn külügyminiszternek is, amikor tárgyaltak: ha egy európai sikersztorit akadnak, a finn elnökség alatt, akkor nyissuk meg az utolsó fejezetet a montenegrói csatlakozási tárgyalásokban.

Szijjártó Péter szerint az érintett az országok hihetetlen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy Európa-párti közhangulatot tartsanak fenn az országukban, ez nem természetes ebben a régióban. Ha nem kapnak pozitív visszacsatolásokat, akkor ezt könnyen megkérdőjelezhetik az emberek.
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
K_EPA20191106140