Gazdaság

Szijjártó: csináljunk új európai sikersztorit Montenegróból!

Beke Károly, Bled
Magyarország az Európai Unió bővítése mellett van, a kontinens csak akkor lehet erős, ha több tagállama van - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bledben egy konferencián. A politikus szerint könnyű sikersztorit arathatna az EU, ha végre döntene Montenegró csatlakozásának utolsó fejezetéről, emellett Szerbiával is fel kellene gyorsítani a folyamatot.
Magyarország bővítéspárti, támogatjuk, hogy felgyorsítsuk Szerbia és Montenegró csatlakozási folyamatát és megkezdjük a tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával - jelentette ki Szijjártó Péter Szlovéniában a Bled Strategic Forum egyik panelbeszélgetésében. Ez az álláspont azonban as magyar külügyminiszter szerint jelenleg kisebbségben van az EU-ban.

Ha bármelyik tagállamot megkérdezzük, akkor mindenki támogatja a bővítést, azonban amikor összeülünk és lehetőségünk van döntéseket hozni, felgyorsítani a csatlakozást, akkor ezek a döntések nem születnek meg

- emelte ki.

Szerinte nincsenek jogi okai annak, hogy a szerb és montenegrói csatlakozás nem gyorsul fel, csak politikai okok állnak mögötte, mégpedig az, hogy néhány nyugat-európai állam nem támogatja a bővítést. A külügyminiszterek kifogása a legtöbbször az, hogy más nagy világpolitikai szereplők is befolyást akarnak gyakorolni a Nyugat-Balkánon, de én nem értem, miért nem száll be ebbe a versenybe Európa, hiszen ez lenne a legegyszerűbb megoldás - mondta Szijjártó. Hozzátette: néhány hónapja is volt olyan ülésük a külügyminiszterekkel, amikor azért nem döntöttünk a szerb és a montenegrói csatlakozási folyamatról, mert néhány nyugat-európai ország zárt ajtók mögött kijelentette, hogy nem akar bővítést.

A bővítés nem csak a nyugat-balkáni országok érdeke, hanem mindannyiunk érdeke. Bővítés nélkül az EU nem lehet erősebb - véli a miniszter.

Szerintem ez egy könnyen leszüretelhető gyümölcs lenne. Ha az Európai Unió egy valódi sikersztorit akarna, akkor arra Montenegró kiváló lehetőséget adna. Egy 600 ezres ország, amely euróval fizet. Milyen akadályai lehetnek a csatlakozásnak?

- tette fel a kérdést. Hozzátette: ezt ma elmondta a finn külügyminiszternek is, amikor tárgyaltak: ha egy európai sikersztorit akadnak, a finn elnökség alatt, akkor nyissuk meg az utolsó fejezetet a montenegrói csatlakozási tárgyalásokban.

Szijjártó Péter szerint az érintett az országok hihetetlen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy Európa-párti közhangulatot tartsanak fenn az országukban, ez nem természetes ebben a régióban. Ha nem kapnak pozitív visszacsatolásokat, akkor ezt könnyen megkérdőjelezhetik az emberek.
Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
coronavirus