Brexit: elbukott a kormány, új választásokat kezdeményez Johnson
Gazdaság

Brexit: elbukott a kormány, új választásokat kezdeményez Johnson

MTI
Portfolio
Előrehozott választások kiírását kezdeményezte október 15-ére Boris Johnson brit miniszterelnök, miután a londoni alsóház szerda este elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a kormánynak Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból.
Elfogadta a londoni alsóház harmadik olvasatban, vagyis végleges formájában szerda este azt a törvénytervezetet, amely megtiltja Boris Johnson miniszterelnök konzervatív párti kormányának Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból. Ezzel a rendezetlen Brexit legegyszerűbb forgatókönyve, miszerint Boris Johnson október 31-én Brüsszelben bejelenti, hogy az Egyesült Királyság elfogadott megállapodás hiányban is kilép az Európai Unióból, meghiúsult.

A 327-299 arányban jóváhagyott tervezet a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül további vitára. Ennek az előrehozott választás kiírása miatt látszólag már kevés a jelentősége, ám az egyáltalán nem mindegy, hogy törvényerőre emelkedik-e a hard Brexitet kizáró határozat, és ha igen, mikor. (Ennek jelentőségéről alább írunk).

Miért lesz előrehozott választás?
Johnson a helyzetet úgy értékelte hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által beterjesztett törvényjavaslat elfogadása lehetetlenné tette a további érdemi tárgyalást az Európai Unióval a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodásról. Johnson ezt arra alapozza, hogy a hard Brexit lehetőség kilövésével nem maradt tárgyalási pozíciója az EU-val szemben. Azt nem teszi hozzá a politikus, hogy ilyen pozíciója (elődjéhez, Theresa Mayhez hasonlóan) soha nem is volt, és a tárgyalások mímelésén kívül másra neki sem futotta. Az új választásra azért van szükség, mert Johnson szabadulni akar a parlament kötéséből, hogy ígéretének megfelelően akár hard Brexit formájában is kiléptethesse az Egyesült Királyságot az EU-ból.

Az október 15-i választási dátum nagyon közel van az október végi kilépési határidőhöz, így nem csak az a nagy kérdés, hogy az új kormány milyen összetételű lesz, hanem az is, hogy lesz-e az új kabinetnek elég ideje és lehetősége bármilyen irányba eltéríteni a Brexit folyamatát.

A helyzet megítélését egyelőre bonyolítja, hogy az előrehozott választásról szóló javaslatot kétharmados többséggel kell megszavazni. A parlamentben bőven van elegendő képviselő, akik elviekben támogatják az előrehozott választást. Ugyanakkor az ellenzéki támogatók (főként a Munkáspárt) biztosan látni szeretnék, hogy a hard Brexitet elutasító javaslatuk törvényerőre emelkedik. Ez ugyanis az október közepén hirtelen felálló új kormányt is kötné. Ha a hard Brexitet kizáró javaslat nem emelkedik törvényerőre akkor a választáson esetleg győzedelmeskedő toryk béklyó nélkül maradnak. A javaslat valamikor a jövő hét közepe, vége felé foglalható törvénybe, lehetséges, hogy addig az ellenzék nem fogja támogatni az előrehozott választást. Így akár a ma késő esti szavazáson is elutasíthatják azt a képviselők.

Frissítés, 22:45: A fentieknek megfelelően nem sikerült elfogadtatni a londoni alsóházban az előrehozott parlamenti választásokról beterjesztett miniszterelnöki kezdeményezést. Így valószínűleg a hard Brexitet elutasító javaslatnak végig kell mennie az elfogadási folyamaton (felső ház, alsó ház, királynői aláírás), és utána kaphat többséget az előrehozott választás. Hacsak addig nem áll újra a feje tetejére minden a külső szemlélő számára felettébb szórakoztató brit politikában.

Mi jöhet most?

Ahogyan azt reggeli értékelésünkben már jeleztük, a Brexit további sorsa attól függ, merre halad az egyre mélyebb politikai krízisben Nagy-Britannia. Boris Johnson bukása nem jelenti a hard Brexit kimenet biztos meghiúsulását, sőt, még az is lehet, hogy a mai lépés termeti meg rá a politikai lehetőséget. Amennyiben Boris Johnson a választáson többségre tesz szert, akkor egy kis intermezzó után minden mehet tovább az eddigi úton. Az új összetételű parlament már nem fekszik keresztbe a hard Brexitnek, és jön az október végi rendezetlen kilépés.

A mai fejlemények csupán az eddig is reménytelennek látszó rendezett kilépés forgatókönyvét semmisítették meg végleg. A parlament és a kormány október közepéig tetszhalott állapotban lesz, így végképp nem lehet olyan megállapodást tető alá hozni, ami soft Brexitet eredményez október végén.

A halasztás esélye Johnson parlamenti kudarcával megnőtt. Elképzelhető ugyanis, hogy a választások után egy új összetételű kormány önszántából kéri a halasztást. Vagy a kormány az új parlamenttől is megkap egy hard Brexit elkerülésére utasító határozatot.

Ez utóbbi forgatókönyveknek az esélyét csökkenti, hogy a konzervatívok jelen pillanatban a választás esélyesei. A legutolsó felmérések 30% körüli támogatottságot mértek a toryknak, a Munkáspárt 25% körül áll, a határozottan Brexit-ellenes liberálisok jócskán megerősödve is 20% alatt járnak. A Brexit Párt szavazóit Johnson radikalizmusa 15% alá süllyesztette. A brit választási rendszer kiegyensúlyozatlansága mellett a toryk visszaszerezhetik a többségüket a parlamentben, immár megszabadulva a hard Brexitet elutasító "belső ellenzéküktől".

Trump rendületlenül bízik Nincs ok aggodalomra Boris Johnson brit kormányfő politikai jövője miatt - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerdán. Az elnök a Fehér Házban újságírók előtt hangoztatta: Boris Johnson "tudja, hogyan kell győzni". "Boris a barátom, aki teljes erőbedobással harcol a győzelem érdekében"- fogalmazott. Az amerikai elnök közvetlenül a ma esti brit fejlemények előtt fogalmazott így, de feltehetően már tisztában volt a várható kimenettel.

A brit font nem reagált a politikai fejleményekre. Ennek egyik oka az esti illikvid piac, a másik, hogy a hard Brexit forgatókönyv esélyének csökkenése már napokkal ezelőtt elkezdődött, és ez már korrekciót hozott az addig jelentősen gyengülő árfolyamban.

Brexit: elbukott a kormány, új választásokat kezdeményez Johnson
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista