LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Gazdaság

Brexit: meglepő fordulat, a kormány nem trükközik a rendezetlen kilépést tiltó törvényjavaslattal

Portfolio
A brit kormány feladta ellenállását a londoni alsóházban szerda este elfogadott törvénytervezettel szemben, amely megtiltja számára Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból - jelentette a PA brit hírügynökség.

A forrását nem megjelölő csütörtök hajnali jelentés szerint a Boris Johnson vezette konzervatív párti kormány megegyezett az ellenzékkel, hogy a Lordok Házában (a felsőház) nem fogja eljárási trükkökkel akadályozni a törvénytervezet jóváhagyását. A törvény így minden bizonnyal hatályba léphet még a parlamenti ülésezés szeptember 9-től esedékes, bő egy hónapig tartó szüneteltetése előtt. Az ellenzéki törvénytervezet tárgyalása pénteken a felsőházban folytatódik. Ott azonban a Lordok Házának Brexit-párti tagjai a jelentések szerint arra készültek, hogy a vitát módosító indítványok tömegével addig húzzák, amíg végül nem marad idő a törvény végleges változatának kihirdetésére.

A tervezet, amelyet szerdán a miniszterelnök akarata ellenére - csaknem kéttucatnyi konzervatív képviselő támogatásával - jóváhagytak az alsóházban, előírja, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, akkor Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal.

Johnson az alsóház döntése után előrehozott választások kiírását kezdeményezte október 15-ére, ám ennek elfogadásához a szerda éjjeli szavazáson nem gyűlt össze a törvényben előírt kétharmados többség.

Hogy a kormány a PA jelentése szerint bekövetkezett pálfordulását mi váltotta ki, azt egyelőre nem lehet tudni - írta a jelentést ismertető német és osztrák hírügynökség. A kormánynak azonban az ellenzék támogatására is szüksége van ahhoz, hogy október 15-re előrehozott választásokat írhasson ki, és ezt Johnsonnak szerdán nem sikerült megszereznie.

A legvalószínűbb magyarázat a pálfordulásra az lehet, hogy a kormány felmérte: október 31-ig nem fogja tudni elhúzni a javaslat törvénybe foglalását. Így viszont az a kockázat lett volna, hogy új kormány híján Boris Johnson miniszterelnöknek mégis csak a kilépés elhalasztását kellett volna kérnie Brüsszelben, ami szembe megy korábbi határozott ígéreteivel. Előrehozott választás esetén viszont van esélye újra kormányt alakítani, és az új összetételű parlamenttel szabad utat adni a kormánynak a hard Brexitre. A másik (kiegészítő) magyarázat, hogy a rendezetlen kilépést megtiltó törvényjavaslat végső elfogadását a kormány csak olyan trükkökkel tudta volna október 31. utánig elhúzni, hogy annak magas politikai ára lett volna. Boris Johnsonnak már azt a húzását sem fogadta jól a közvélemény, hogy hetekre felfüggesztette a parlament működését, az újabb ügyeskedés pedig esetleg csökkenthette vona az előrehozott választásokon a győzelmi esélyét.

Az ellenzéki Munkáspárt már a szavazás előtt leszögezte, hogy a Labour csak akkor hajlandó megszavazni az előrehozott választást, ha megállapodás nélküli kilépést tiltó törvény életbe lép és az Európai Unió hozzájárul a brit kilépés halasztásához. Így nem kizárt, hogy a brit kormány jövő hétfőn másodszor is megpróbálkozik azzal, hogy megszerezze a kétharmados többséget az előrehozott választások kiírásához.

Jelenleg tehát a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy jövő héten elhárul az akadály az előrehozott választások kiírása elől, és elsősorban az új kormány összetételén múlik majd, hogy október 31-én a kilépés elhalasztása vagy rendezetlen kilépés vár az Egyesült Királyságra.

Címlapkép: Steve Taylor/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
chips