An employee adjusts the euro exchange rate against the forint on a board at a currency exchange in central Budapest. Photographer: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images
Gazdaság

Történelmi mélypont után akár jelentős forinterősödés jöhet

Portfolio
Egy éves távon 317-ig erősödhet a forint euróval szemben, azaz a minap 332-nél kialakult történelmi forintmélyponthoz képest mintegy 4%-os erősödésre van kilátás jövő őszig - derül ki a Reuters csütörtöki elemzői konszenzusából.

A közép-európai régió devizái várhatóan a forinttal együtt fognak erősödni az euróval szemben, igaz mivel az elemzői konszenzus szerint a lengyel zloty egy éves távon "csak" 1,5%-kal, a cseh korona pedig "csak" 2%-kal erősödhet, így a forint lehet a régiós devizák éllovasa. Az erősödést táplálhatja, hogy azok a globális turbulenciák és fontos kockázati tényezők, amelyek az elmúlt időszakban nyomasztották a fizetőeszközöket, mérséklődni fognak.Az, hogy a következő 12 hónapban a forint produkálhatja a legnagyobb erősödést az elemzői konszenzus szerint, nem meglepő annak tükrében, hogy az elmúlt hetekben éppen a forint szenvedte el a legnagyobb esést is. Igaz, mellette a zloty és a korona is gyenge hónapot tudhat maga mögött.Radomir Jac, a Generali Investments CEE vezető közgazdásza a hírügynökségnek azt mondta: 

Úgy látom, hogy a fő kockázati tényezők megoldódtak, vagy pedig az elkövetkező egy évben rendeződnek

- utalva a Brexitre, illetve a globális kereskedelmi feszültségekre.A régiós devizák erősödését a globális feszültségek enyhülése mellett a várható monetáris lazítások is segíthetik. Kedden érkezett hír arról, hogy az Európai Központi Bank döntéshozói hajlanak további élénkítő csomag bevezetésére, ami kamatvágást és ígéreteket tartalmazna a kamatok hosszú távon alacsonyan tartásáról. Ezen felül a piac már eléggé biztosra árazza a Fed döntéshozóinak a 25 bázispontos kamatcsökkentését szeptemberre, noha a döntéshozók maguk még megosztottak ezzel kapcsolatban.

"A három (régiós) valuta felértékelődése szorosan összefügg azzal, hogy további lazító monetáris intézkedésekre számíthatunk mind a Fedtől, mind az eurózónában"

- mondta Krystian Jaworski, a Credit Agricole CIB szenior közgazdásza. 

Brexit mar csak nehany ora maradt hogy összejohessen a nagy alku
goldman shutter
vodafonemti
BÉT
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas