madeingermany
Gazdaság

Egyre pocsékabb helyzetben a német gazdaság

Portfolio
Újabb mélyrepülést produkált júliusban a német ipar: a termelés 0,6%-kal csökkent az előző hónaphoz képest. Ezt a visszaesési adatot árnyalja ugyan, hogy a júniusi visszaesés mértékét csökkentették 1,1%-ra, ám az összkép így is nagyon rossz. A lassuló német ipar hatására a magyar iparágak is bajba kerülhetnek – hangoztatta tegnap Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Egy év leforgása alatt óriásit változott az ipari környezet.  Ki emlékszik már arra, hogy az előző nyáron a német ipar legnagyobb problémája a kínálat oldali (munkaerőpiaci) korlátok voltak? Egy év alatt az egész átcsapott kereslet oldali problémába, miközben a német ipar strukturális változásoktól szenved, és a kereskedelmi konfliktusok sújtják.

Az Európai Bizottság indikátorai szerint 2012 óta nem volt ilyen magas a korlátozó hatása a keresletnek a termelésben. Ebből adódóan a remények, miszerint a kapacitásbővítések indítják be az idén a növekedést teljesen szertefoszlottak. Az ipari termelésnek az elkövetkező két hónapban 2,5%-kal kéne nőni, hogy a harmadik negyedév tartsa a második negyedévben produkált eredményeket.

A német ipar kilátásai továbbra is sivárak, még nagyítóval vizsgálva se látunk a gazdasági felépülésére utaló jeleket. Csökkenő megrendelések, nagy készletfelhalmozások és a folyamatos külső bizonytalanság nem szépíti meg az elkövetkező hónapokat.

Összességében nagyon gyengén kezdte a harmadik negyedévet a német ipar. Az Európai Központi Bank valószínűleg ezt az adatot már nem tudja teljesen beépíteni a jövő heti kamatdöntő ülésébe, ám a monetáris ösztönzés melletti újabb érvként felhasználható.

Ezzel együtt nem csak az EKB-nak, de az MNB-nek is fel kell készülni a német visszaesés magyar gazdaságra gyakorolt hatására.  A tegnap kezdődött közgazdasági vándorgyűlés "Veszélyes vizeken is élen maradni" című nyitóelőadásában Matolcsy György jegybankelnök kitért a német gazdaság problémáira. Az autóiparban komoly hibák történtek, amelyek visszaütnek most a gazdaságra, továbbá sérülékeny a bankrendszer, lemaradóban az infrastruktúra. A régió, és köztük Magyarország erősen függ a német gazdaságtól. Ez eddig sikertényező volt, azonban egy német ipari lassulás 6-9 hónapon belül begyűrűzik Magyarországra is – véli Matolcsy.

BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas