Gazdaság

"Ha az ember belenyúl a zsebébe, akkor tud munkaerőt venni"

Portfolio
Vége van a végtelen és olcsó munka korának Magyarországon - mondta Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Volt azonban néhány jó híre is a vállalatok számára, ami segíthet nekik a következő időszakban talpon maradni.

Az olcsó és végtelen munka korának vége van, mostanra a munkaerő-tartalék leapadt a gazdaságban és a bérek hatalmas mértékben emelkedtek - mondta el Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán.

A vállalatoknak nagyon nehéz munkaerőt találni, mert szívják el őket a nyugati cégek vagy külföldre mennek. Érezhető, hogy mindez a vállalatokat mennyire nyomasztja

- fejtette ki Szepesi, aki szerint ez a helyzet nehéz a magyar vállalkozónak, de a folyamat mégis kedvező. "Sokkal többen dolgoznak és jobban élnek az emberek" - tette hozzá.

Szepesi szerint nem munkaerőhiány van Magyarországon, hanem kínálati és keresleti sokk egyszerre.

"Ha az ember belenyúl a zsebébe, akkor tud munkaerőt venni" - mondta a helyettes államtitkár, aki szerint ez alapján nincs munkaerőhiány. Egy új egyensúly van kialakulóban, egy magasabb bérszinten.

Szepesi szerint bizonyos vállalkozói modellek ki fognak halni, illetve új vállalkozási formák jönnek létre, lényegében úgy, mint ahogy az evolúció során új fajok alakultak ki. "Tudni kell kontrollálni a termelés stabil minőségét (...), és aki képes váltani, az jól fog járni, amelynek köszönhetően az emberek jobban fognak élni" - vélekedett.

"Többet kell tudni fizetni a dolgozóknak, és tudni kell, hogy a HR nem humbug" - emelte ki Szepesi, aki szerint a képzés, a megtartás, és a felvétel egyaránt fontos a kis cégek számára is. "Pályát kell kínálni az embereknek, különben nem fognak ott maradni" - tette hozzá. Szepesi kiemelte, hogy munkaerőből nem lesz több a következő időszakban sem, így szervezettséggel és beruházásokkal kell pótolni a munkaerőt.

Nem csak a végtelen és olcsó munka korának van vége, hanem beléptünk a végtelen és olcsó pénz korába is

- emelte ki Szepesi, aki szerint minden jel arra utal, hogy a pénz olcsó marad a következő időszakban is. "Azt hittük, hogy vége a mennyiségi lazítás korának, de egyre inkább úgy tűnik, hogy folytatódni fog" - mondta a helyettes államtitkár, utalva arra, hogy várhatóan alacsony marad a globális és a hazai kamatkörnyezet egyaránt.

eu summit_getty
Katona Bence Hiventures
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
eu summit_getty