Gazdaság

Olyan csapdába kerülhet Magyarország, hogy búcsút inthetünk a fejlődésnek

Portfolio
Hiba lenne a multik igényeihez igazítani az oktatást - mondta Boda György, a Corvinus Egyetem docense. A közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában hangsúlyozta, ezzel könnyen beleeshetünk a közepes jövedelem csapdájába.

"A legnagyobb hiba egy-két betelepülő multi közvetlen munkaerőigényeinek a kielégítésére koncentrálni" - mondta Boda György, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán. Szerinte el kell dönteni, hogy összeszerelő ország szeretnénk lenni, vagy egy fejlett társadalom. Előbbihez elég az alacsony képzettségi szint, utóbbihoz azonban komoly változások kellenek.

Egy olyan országban, amelyik élre szeretne törni, annak több kell annál, minthogy néhány multi igényéhez szabja az oktatást és a munkapiacát

- emelte ki Boda, aki szerint egyelőre éppen csak tartani tudjuk a lépést a régióval.

A regionális munkaerő-piaci trendeket tekintve Artner Annamária, a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa kiemelte: Magyarország az elmúlt tíz évben felzárkózott az uniós átlaghoz a foglalkoztatási rátában. Azonban a bérnövekedés ellenére lemaradtak a keresetek Magyarországon. Az egy alkalmazottra jutó munkakompenzációban (ez a teljes munkáért kapott jövedelem) 2008-ban az EU-országok közül a 21. helyen voltunk, mostanra azonban a 27. helyre estünk vissza. Mindez nem is meglepő, hiszen a termelékenységben 2010-hez képest a leggyengébben teljesítünk az egész régióban.

Boda György előadásában bemutatta a közepes jövedelem csapdáját, kiemelve, hogy a gyártás hozzáadott értéke alacsony, miközben Magyarország egyre inkább a gyártásra koncentrál. Az alap- és alkalmazott kutatás, illetve pl. a marketing, márkaépítés hozzáadott értéke magas, azonban a termelésé alacsony - mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy a gyártás képzési- és tőkeigénye alacsony, miközben a többi folyamatnál magas. Szerinte akkor lehetne kitörni a közepes jövedelem csapdájából, ha nem a gyártásra koncentrálnánk.

A közepes jövedelem csapdájából képzéssel lehet kitörni

- vélekedett Boda, aki szerint Magyarország az Ipar. 4.0. küszöbén a legsebezhetőbb helyzetben lehet, épp a gyártás előtérbe helyezése miatt, vagyis önként sétálunk bele a közepes jövedelem csapdájába.

Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dohányzás cigaretta