MTI/Czeglédi Zsolt
Gazdaság

Bártfai-Mager Andrea: jól működik a keresletvezérelt gazdaságpolitika

Portffolio
Sikeres a 2010 óta tartó gazdaságpolitika, azonban számos problémával meg kell küzdenünk - mondta el Bártfai-Mager Andrea, tárca nélküli miniszter.

A gazdaságpolitika 2010 óta hatékonyan és innovatív módon kezelte a kihívásokat, egy sikeres válságkezelés és növekedési fordulat ment végbe - mondta el Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 57. Közgazdász-vándorgyűlésén, Nyíregyházán.

A kiszámítható monetáris politika alacsonyan tartja az inflációt, az EU-pénzeket a viták ellenére hatékonyan használjuk fel, dinamikusan nőnek a reálbérek, miközben rekordalacsony a munkanélküliség, vagyis jól működik a keresletvezérelt gazdaságpolitika - vélekedett Bártfai-Mager.

Magyarország egy romló külső növekedési környezetben az EU élére került a GDP-növekedésben az idei év elején - emelte ki a miniszter, azonban a betöltetlen álláshelyek gondot jelentenek és az alacsony termelékenységre is meg kell találnunk a választ. A finanszírozási ismeretek hiánya meglepő módon még ma is problémát jelent a kkv-k számára, habár az ismeretek jobbak, mint a 2008-as válság előtt.

A cégek továbbra is szembenéznek forrásbevonási nehézségekkel, de ezekre a problémákra megvannak a hatékony válaszok. Továbbra is hiány van tőkéből, azonban erre a problémára MNB indított programot, de a fejlesztési bankkal és az innovációs minisztériummal mi is egy ilyen programban gondolkodunk - mondta Bártfai-Mager.

Mivel piacgazdaságban élünk és piacpártiak vagyunk, így a célunk az, hogy az állami vállalatok léte ne, vagy csak jó irányba befolyásolja a versenyt. Ha tartósan az EU élmezőnyébe szeretnénk tartozni, és megvalósítani azt a 30-50 éve kergetett álmunkat, hogy utolérjük Ausztriát, ahhoz sikeres állami vállalatok is kellenek - vélekedett.

A kormány 2010 és 2018 között a stratégiai vállalatokért küzdött, amelyeket sikeresen visszaszerzett, azonban egyes vállalatokat értékesíthet az állam a következő időszakban. Bártfai-Mager hozzátette: az állami szerepvállalás erősítése kiemelt cél a villamosenergia-termelés és -elosztás, valamint a földgázelosztás- és szolgáltatás ágazatokban. Utalt egyes állami vállalatok, pl. az MVM Csoport esetében a régiós terjeszkedés lehetőségére, illetve a részleges tőzsdei bevezetésere.

(Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt)

shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Tomas Sedlacek,  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)