Forint0909
Gazdaság

Megint jöhet a tűzijáték a devizapiacon

Portfolio
A héten jön a várva várt EKB-döntés, amire hetek óta készülnek a befektetők, és akár komoly kilengéseket is hozhat az euró-dollár árfolyamban. A forintot is érdemes lehet figyelni, hiszen az augusztusi inflációs adat a legutóbbi történelmi mélypont közelében érheti a magyar devizát.

Az MNB hétfő reggel közli a friss értékpapírpiaci statisztikáját, mely továbbra is elsősorban a szuperállampapír szempontjából lehet érdekes, hiszen nagy kérdés, hogy augusztusban milyen eszközök kárára tudott tovább növekedni az új lakossági termék. Közben Németországból a kiskereskedelmi forgalomról, az Egyesült Királyságból pedig az iparról jön friss statisztika, utóbbi különösen azért lesz érdekes, hogy a Brexit körüli káosz rányomta-e a bélyegét a gazdaságra is. Itthon fontos lesz az előzetes államháztartási mérlegre vonatkozó friss adat is.

Kedden sem fogunk unatkozni, hiszen a KSH reggel közli az augusztusi infláció alakulására vonatkozó statisztikáját, mely akár az MNB kamatpolitikájára, illetve közvetve a forintra is hatással lehet. A jelenlegi helyzetben pedig kiemelten fontos minden hasonló adat, hiszen nemrég történelmi mélyponton is járt a magyar deviza. Előtte azonban még jön egy kínai inflációs adat hajnalban, ami várhatóan nem okoz majd komoly megrázkódtatást.

Szerdán nagyítóval sem találunk semmilyen érdemleges adatot, csütörtökön viszont többek között jön a hét legjobban várt eseménye, az EKB kamatdöntése. Az előzetes várakozások szerint szinte biztosan kamatot csökkent majd a jegybank, csak az a kérdés, hogy 10 vagy 20 bázispontos lesz-e a lazítás. Emellett akár további élénkítő lépések is jöhetnek, például újabb eszközvásárlást jelenthet be a jegybank. Mario Draghi sajtótájékoztatójával egyidőben jelenik meg az amerikai inflációs adat, így csütörtök délután akár komolyabb tűzijáték is jöhet a piacon. Itthon az MNB előzetes statisztikai mérlege jelenik meg, amire szintén a szuperállampapír miatt lesz érdemes figyelni, kérdés, hogy a befolyt pénz megjelent-e a kormányzati tartalékokban.

A hét végére is maradnak kisebb jelentőségű adatok, bár jó esély van arra, hogy mindenki az EKB előző napi döntését emészti majd inkább. A KSH az építőipar friss számait teszi közzé pénteken, míg a tengerentúlon a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó statisztika jöhet.

Címlapkép forrása: MTI/Vajda János

Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500