Speciális bevásárlókocsi segítségével vásárol be egy kétgyermekes édesanya
Gazdaság

Itt vannak az MNB friss inflációs mutatói

Portfolio
Visszafogott inflációs folyamatokra utalnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs alapmutatói. Augusztusban 3,1%-kal nőttek a fogyasztói árak, és az adószűrt, valamint a keresletérzékeny inflációs index is 3% közelében mozog.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forum 2019 konferenciáján.

Nem csak az inflációs főindexben, hanem az MNB által figyelt adószűrt maginfláció alakulásában is fordulatot láthattunk az elmúlt hónapokban. Az emelkedő trend tavasszal megtört, és nyáron lassuló pályára kerültek az árindexek.

Az MNB által figyelt – és a monetáris politika szempontjából meghatározó – adószűrt maginfláció 3,2%-on alakult augusztusban, ami megegyezett a júliusi adattak, és alacsonyabb, mint a májusi és júniusi. Hasonló trendet láthatunk a keresletérzékeny inflációs mutató alakulásában is, így tehát az MNB számára kedvezően alakultak az árindexek, amelyek nyáron eltávolodtak az infláció 2-4%-os toleranciasávjának felső szélétől.

Az MNB értékelése szerint

  • az iparcikkek éves inflációja az előző hónaphoz képest csökkent. A termékkörön belül a tartós iparcikkek inflációja nem változott, míg a nem tartós iparcikkek inflációja mérséklődött. A nem tartós iparcikkek esetében az infláció csökkenését több termék együttesen lassuló árdinamikája okozta.
  • A piaci szolgáltatások árai augusztusban 0,2 százalékkal emelkedtek havi összevetésben, ami megfelel a korábbi évek árdinamikájának. A szolgáltatások széles körében visszafogott árváltozás történt.
  • A feldolgozott élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai növekedtek augusztusban, amit több termékkör áremelkedése magyarázott. A feldolgozatlan élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai az előző hónaphoz képest enyhén emelkedtek, amihez döntően a friss zöldségek és gyümölcsök járultak hozzá. A termékkör éves indexének csökkenését a tavalyi áremelkedéshez kapcsolódó bázishatás okozta.
  • A szabályozott termékek árai lényegében nem változtak júliushoz képest.
  • A lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogott, a 3 százalékos inflációs céllal konzisztens szinten alakulnak.

(Címlapkép: MTI Fotó: Soós Lajos)

borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
város_getty