chinausatradewar
Gazdaság

Kereskedelmi háború: enyhítő lépéseket jelentett be Kína!

Portfolio
MTI
Peking olyan "fontos intézkedéseket" tervez, amelyek révén csökkenthető a Washingtonnal folyó kereskedelmi és gazdasági konfliktusnak a kínai gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása - közölte a Global Times című kínai lap főszerkesztője szerdán. Nem sokkal később ki is derült, milyen intézkedésről van szó: Kína vállalja, hogy egy évre felfüggeszti egyes amerikai termékek importvámjának emelését.
A kereskedelmi háború globális és régiós hatásairól is beszélnek felkért szakértőink a Budapest Economic Forumon.

A Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott lap főszerkesztője a Twitteren azt írta, hogy

amennyire tudom, Kína hamarosan fontos intézkedéseket hoz a kereskedelmi háború kedvezőtlen következményeinek a mérséklésére.

A főszerkesztő szerint "a várható intézkedésekkel Kína és az Egyesült Államok is csak nyer".

Egy év felfüggesztés

A kiszivárogtatás után nem sokkal a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága kiadott két listát, melyekre vonatkozóan bejelentette, hogy a következő egy évben ezek vámját nem emeli.

A listákon álllati takarményozáshoz szükséges alapanyagok (például halliszt), kenőanyagok, zsírok, rovarirtók szerepelnek.

Első értékelések szerint a gesztus kísérlet a kínai-amerikai kereskedelmi háború rendezésére. A felek  hónapokon át próbáltak megoldást találni a kereskedelmi vitájukra. ám az inkább még súlyosbodott az elmúlt hetekben. Az utolsó megbeszélésre július végén került sor Sanghajban. A múlt héten a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy október elején Washingtonban újraindulnak a tárgyalások. Néhány nappal korábban Washington újabb kínai árucikkekre vetett ki 15 százalékos pótvámokat, mire Peking válaszlépésként 5 és 10 százalékos büntetővámokat vezetett be egyes amerikai árucikkekre, a kínai jegybank pedig történelmi mélypontra engedte visszaesni a jüant a dollárral szemben. Tervek szerint október 1-étől és december 15-étől újabb amerikai pótvámok lépnek életbe, míg a Peking részéről bejelentett büntetővámok egy része szintén december közepétől lép hatályba. A kínai jegybank pénteken közölte, hogy szeptember 16-ától csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját, október és november közepétől pedig még tovább csökkenti azt a likviditás növelésének céljából.

A kereskedelmi háború híreire amúgy igen érzékeny pénzügyi piacok nem fogadták kitörő örömmel a Kína által fontosnak beharangozott bejelentést, vagyis a jelek szerint a friss információkat nem értékelték úgy, hogy azok enyhíthetik a feszültséget. Az euró-dollár árfolyam sem reagált.

ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
ujszulott