chinausatradewar
Gazdaság

Kereskedelmi háború: enyhítő lépéseket jelentett be Kína!

Portfolio
MTI
Peking olyan "fontos intézkedéseket" tervez, amelyek révén csökkenthető a Washingtonnal folyó kereskedelmi és gazdasági konfliktusnak a kínai gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása - közölte a Global Times című kínai lap főszerkesztője szerdán. Nem sokkal később ki is derült, milyen intézkedésről van szó: Kína vállalja, hogy egy évre felfüggeszti egyes amerikai termékek importvámjának emelését.
A kereskedelmi háború globális és régiós hatásairól is beszélnek felkért szakértőink a Budapest Economic Forumon.

A Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott lap főszerkesztője a Twitteren azt írta, hogy

amennyire tudom, Kína hamarosan fontos intézkedéseket hoz a kereskedelmi háború kedvezőtlen következményeinek a mérséklésére.

A főszerkesztő szerint "a várható intézkedésekkel Kína és az Egyesült Államok is csak nyer".

Egy év felfüggesztés

A kiszivárogtatás után nem sokkal a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága kiadott két listát, melyekre vonatkozóan bejelentette, hogy a következő egy évben ezek vámját nem emeli.

A listákon álllati takarményozáshoz szükséges alapanyagok (például halliszt), kenőanyagok, zsírok, rovarirtók szerepelnek.

Első értékelések szerint a gesztus kísérlet a kínai-amerikai kereskedelmi háború rendezésére. A felek  hónapokon át próbáltak megoldást találni a kereskedelmi vitájukra. ám az inkább még súlyosbodott az elmúlt hetekben. Az utolsó megbeszélésre július végén került sor Sanghajban. A múlt héten a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy október elején Washingtonban újraindulnak a tárgyalások. Néhány nappal korábban Washington újabb kínai árucikkekre vetett ki 15 százalékos pótvámokat, mire Peking válaszlépésként 5 és 10 százalékos büntetővámokat vezetett be egyes amerikai árucikkekre, a kínai jegybank pedig történelmi mélypontra engedte visszaesni a jüant a dollárral szemben. Tervek szerint október 1-étől és december 15-étől újabb amerikai pótvámok lépnek életbe, míg a Peking részéről bejelentett büntetővámok egy része szintén december közepétől lép hatályba. A kínai jegybank pénteken közölte, hogy szeptember 16-ától csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját, október és november közepétől pedig még tovább csökkenti azt a likviditás növelésének céljából.

A kereskedelmi háború híreire amúgy igen érzékeny pénzügyi piacok nem fogadták kitörő örömmel a Kína által fontosnak beharangozott bejelentést, vagyis a jelek szerint a friss információkat nem értékelték úgy, hogy azok enyhíthetik a feszültséget. Az euró-dollár árfolyam sem reagált.

gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
gáztározo0921