chinausatradewar
Gazdaság

Kereskedelmi háború: enyhítő lépéseket jelentett be Kína!

Portfolio
MTI
Peking olyan "fontos intézkedéseket" tervez, amelyek révén csökkenthető a Washingtonnal folyó kereskedelmi és gazdasági konfliktusnak a kínai gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása - közölte a Global Times című kínai lap főszerkesztője szerdán. Nem sokkal később ki is derült, milyen intézkedésről van szó: Kína vállalja, hogy egy évre felfüggeszti egyes amerikai termékek importvámjának emelését.
A kereskedelmi háború globális és régiós hatásairól is beszélnek felkért szakértőink a Budapest Economic Forumon.

A Kínai Kommunista Párt szócsövének tartott lap főszerkesztője a Twitteren azt írta, hogy

amennyire tudom, Kína hamarosan fontos intézkedéseket hoz a kereskedelmi háború kedvezőtlen következményeinek a mérséklésére.

A főszerkesztő szerint "a várható intézkedésekkel Kína és az Egyesült Államok is csak nyer".

Egy év felfüggesztés

A kiszivárogtatás után nem sokkal a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága kiadott két listát, melyekre vonatkozóan bejelentette, hogy a következő egy évben ezek vámját nem emeli.

A listákon álllati takarményozáshoz szükséges alapanyagok (például halliszt), kenőanyagok, zsírok, rovarirtók szerepelnek.

Első értékelések szerint a gesztus kísérlet a kínai-amerikai kereskedelmi háború rendezésére. A felek  hónapokon át próbáltak megoldást találni a kereskedelmi vitájukra. ám az inkább még súlyosbodott az elmúlt hetekben. Az utolsó megbeszélésre július végén került sor Sanghajban. A múlt héten a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy október elején Washingtonban újraindulnak a tárgyalások. Néhány nappal korábban Washington újabb kínai árucikkekre vetett ki 15 százalékos pótvámokat, mire Peking válaszlépésként 5 és 10 százalékos büntetővámokat vezetett be egyes amerikai árucikkekre, a kínai jegybank pedig történelmi mélypontra engedte visszaesni a jüant a dollárral szemben. Tervek szerint október 1-étől és december 15-étől újabb amerikai pótvámok lépnek életbe, míg a Peking részéről bejelentett büntetővámok egy része szintén december közepétől lép hatályba. A kínai jegybank pénteken közölte, hogy szeptember 16-ától csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját, október és november közepétől pedig még tovább csökkenti azt a likviditás növelésének céljából.

A kereskedelmi háború híreire amúgy igen érzékeny pénzügyi piacok nem fogadták kitörő örömmel a Kína által fontosnak beharangozott bejelentést, vagyis a jelek szerint a friss információkat nem értékelték úgy, hogy azok enyhíthetik a feszültséget. Az euró-dollár árfolyam sem reagált.

shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Tomas Sedlacek,  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)