shutterstock_1119927341
Gazdaság

Még nem ütötte meg az ipart Európa gyengélkedése

Portfolio
Júliusban az ipari termelés volumene 1,7%-kal haladta meg az elõzõ hónapi teljesítményt, ez megegyezik a múlt héten közölt előzetes adattal. Éves összevetésben 8,7%-os a (munkanaphatástól tisztított) növekedés. A szép júliusi adatban szerepet játszik a bázishatás, illetve a megelőző gyenge hómnapok is rontják a képet. Ugyanakkor annyit kijelenthetünk: nincs szó arról, hogy az év közepétõl hirtelen nagy erõvel tört rá az iparra a fejlett gazdaságok lassulása.
A magyar és az európai növekedési kilátásokról is beszélnek szakértőink a Budapest Economic Forumon.

Ahogy az előzetes adat megjelenésekor már írtuk,  a tavalyi július egy egyszeri nagy beszakadást okozott az ipari termelésben (bizonyára erre a hónapra sûrûsödtek össze a nyári leállások), ezért igen alacsony viszonyítási alapot képez, amihez képest könnyû nagyot ugrani, ha ezúttal nem a nyár közepe volt a leállások domináns idõszaka. Éppen ezért a mostani jó adatot az augusztusi számokkal együtt lehet majd értékelni, akkor derül ugyanis ki, hogy a gyengén induló, majd erõsebben folytatódó nyár végsõ soron mit hozott az iparnak.

A mai részletes adatokból kiderül, hogy júliusban a nagy ipari ágazatok korrigálni tudták az előző hónapok gyengébb teljesítményét. Júniushoz képest emelkedett a gépipar, a fémipar és az elektronika termelése. A kisebb ágazatokban viszont nem látunk élénkülést.

Untitled 2

Érdkesen alakultak rendelési számok, amelyek elvileg a rövid távú kilátások kapcsán eligazítást tudnak nyújtani, de az utóbbi időben nagyon sokat gyengült a mutatók magyarázó ereje. Mindenesetre a KSH közlése szerint a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 11,0%-kal nagyobb volt a 2018. júliusinál. Az új belföldi rendelések 14,7, az új exportrendelések 10,3%-kal emelkedtek. A látszólag biztató számok mellett azonban a teljes rendelésállomány indexe tovább csökkent: júliusban a szerződések összértéke mindössze 0,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
chips