thomas piketty economist
Gazdaság

Milliomossá tenné Európa fiataljait a sztárközgazdász

Portfolio
Hat éve jelent meg Thomas Piketty Tőke a 21. században című bestsellere, melyet világszerte kétmillió példányban adtak el. A francia közgazdász új könyve csütörtökön jelent meg, a több mint 1200 oldalas mű akár a sikerkönyv folytatásának is tekinthető.

2013 előtt valószínűleg kevesen ismerték Thomas Piketty nevét, utána viszont a francia közgazdász egycsapásra berobbant a köztudatba. A Tőke a 21. században elsősorban a globális egyenlőtlenségekkel foglalkozik, legfontosabb megállapítása, hogy a vagyon újratermeli önmagát, így a szegények és a gazdagok közötti szakadék állandósodik, illetve növekszik.

Piketty ma megjelent új könyve 1232 oldalas, ebből a szempontból felér a Háború és békével. A vaskos könyv az egyenlőtlenséget elemzi a történelem folyamán, arra a következtetésre jut, hogy a hagyományos bal- és jobboldali pártok kudarca a vagyon újraelosztásának elmaradása, illetve megoldást keres erre a problémára.

Az egyik ilyen megoldási javaslat, hogy a vállalatok igazgatóságában 50%-ban a munkavállalóknak kellene helyet adni, a szavazati jogokat pedig 10%-ban kellene korlátozni a legnagyobb tulajdonosoknak is. Emellett emelni kellene az ingatlanokra kivetett adókat, a legnagyobb luxusingatlanok esetében akár 90%-ra is. További formabontó ötlet, hogy minden fiatal kapjon egyszeri 120 ezer eurós tőkejuttatást 25 éves korában, illetve vessenek ki személyes klímaadót attól függően, hogy ki mennyire járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Az új Piketty-könyv ma csak franciául jelenik meg, az angol fordításra jövő márciusig kell várni az olvasóknak a Guardian cikke szerint.

máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
trump1205