thomas piketty economist
Gazdaság

Milliomossá tenné Európa fiataljait a sztárközgazdász

Portfolio
Hat éve jelent meg Thomas Piketty Tőke a 21. században című bestsellere, melyet világszerte kétmillió példányban adtak el. A francia közgazdász új könyve csütörtökön jelent meg, a több mint 1200 oldalas mű akár a sikerkönyv folytatásának is tekinthető.

2013 előtt valószínűleg kevesen ismerték Thomas Piketty nevét, utána viszont a francia közgazdász egycsapásra berobbant a köztudatba. A Tőke a 21. században elsősorban a globális egyenlőtlenségekkel foglalkozik, legfontosabb megállapítása, hogy a vagyon újratermeli önmagát, így a szegények és a gazdagok közötti szakadék állandósodik, illetve növekszik.

Piketty ma megjelent új könyve 1232 oldalas, ebből a szempontból felér a Háború és békével. A vaskos könyv az egyenlőtlenséget elemzi a történelem folyamán, arra a következtetésre jut, hogy a hagyományos bal- és jobboldali pártok kudarca a vagyon újraelosztásának elmaradása, illetve megoldást keres erre a problémára.

Az egyik ilyen megoldási javaslat, hogy a vállalatok igazgatóságában 50%-ban a munkavállalóknak kellene helyet adni, a szavazati jogokat pedig 10%-ban kellene korlátozni a legnagyobb tulajdonosoknak is. Emellett emelni kellene az ingatlanokra kivetett adókat, a legnagyobb luxusingatlanok esetében akár 90%-ra is. További formabontó ötlet, hogy minden fiatal kapjon egyszeri 120 ezer eurós tőkejuttatást 25 éves korában, illetve vessenek ki személyes klímaadót attól függően, hogy ki mennyire járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Az új Piketty-könyv ma csak franciául jelenik meg, az angol fordításra jövő márciusig kell várni az olvasóknak a Guardian cikke szerint.

BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
új lakás, zöld