Az Államadósság Kezelõ Központ (Ákk Zrt.)  bejárata a Csalogány és Medve utca sarkán
Gazdaság

Nemrég hitetlenkedve néztük a hozamok szakadását, most őrült a visszapattanás

Portfolio
Néhány hete azt gondoltuk, hogy teljesen megőrültek a kötvénypiacok, a magyar referenciahozamok is szinte megállíthatatlanul szakadtak. Mostanra aztán ugyanolyan heves kijózanodás jött, a tízéves hozamunk 70 bázispontot ugrott a mélyponthoz képest. Ez megint elsősorban nemzetközi tényezőknek köszönhető, de az egyértelmű, hogy a magyar piacon az átlagosnál nagyobbak a kilengések.
A deviza- és kötvénypiac kilátásai is szóba kerülnek a Budapest Economic Forum konferencián október 16-án.

A közelmúltban mi is szörnyülködtünk egy sort azon, hogy gyakorlatilag az adósodik el negatív hozam mellett, aki akar, őrült mozgásokat mutat a kötvénypiac. Várható is volt, hogy innen jön majd egy kis korrekció, ami meg is történt az utóbbi napokban. A német tízéves hozam például 20 bázisponttal emelkedett, de még így is mínusz 0,55%-on áll a referenciahozam, a harmincéves német papír hozama pedig már a pozitív tartományba emelkedett.

Mindez a magyar piacra is hatással volt, három hete még 1,5% körül történelmi mélyponton volt a tízéves hozamunk, amihez képest a jelenlegi 2,2% körüli referenciaérték komoly ugrás.

A hozamgörbén ez a folyamat elsősorban a leghosszabb, öt- és tízéves papíroknál látszik, a rövidebb referenciahozamok alig változtak.

Ahogy említettük, elsősorban nemzetközi trendek mozgatják a hozamokat, így a régióban is hasonló hozamemelkedést láttunk. Az viszont érdekes, hogy a magyar piacon sokkal nagyobbak a kilengések. Néhány hete büszkék voltunk arra, hogy a magyar tízéves hozam a lengyel alá esett, mára ez visszafordult, ma 2,1% körül jár a lengyel referenciaérték, aminél nagyjából 10 bázisponttal magasabb a magyar.

A kötvénypiac szempontjából is izgalmas lesz az EKB ma délutáni döntése, ha a jegybank újabb eszközvásárlási programot jelent be, az ismét lefelé nyomhatja az eurózónás hozamokat, ami a magyar piacra is hatással lehet.

A címlapkép forrása: MTI/Bizományosi, Róka László

BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
új lakás, zöld