VargaMatolcsy
Gazdaság

Zsiday a Varga-Matolcsy-féle "cuki cicaharcról"

Portfolio
A jegybankelnök és a pénzügyminiszter közötti "cuki cicaharcról" írt blogjában Zsiday Viktor. Pontosabban inkább Matolcsy György MNB-elnök motivációit kívánta megvilágítani. Mint írja, Matolcsy várakozásokat akar menedzselni a jobb gazdasági teljesítmény érdekében, miközben a kormányt próbálja noszogatni a versenyképességi reformra, mivel a "magyar modell" eredményei nem jobbak, mint a többi régiós országé.

A pénzügyi szakember a blogjában azt fejtegeti, hogy Matolcsy láthatóan teljes mértékben tudatában van a gazdaság reflexív természetének azaz annak, hogy a gazdasági szereplők gondolatai/várakozásai visszahatnak a gazdaságra, a gazdaság pedig a szereplők gondolataira. A gazdasági folyamatokban nagyon sok az ilyen önbeteljesítő jóslat, és láthatóan Matolcsy számára kiemelt fontosságú a várakozások menedzselése, ezért is írja, hogy nemhogy vége van az aranykornak, de csak most kezdődik.

Neki - sőt, minden gazdaságpolitikusnak - mindig a lehető legjobb jövőt kell sugallnia, még akkor is ha vannak kétségei, mert így a legvalószínűbb, hogy ez a szép jövő - legalább részben - megvalósul. Zsiday szerint Matolcsy azért mérges Vargára, mert ő sokkal inkább szakértői megközelítést alkalmaz.

Zsiday egy látszólagos önellentmondásra is felhívja a figyelmet: "Miközben Matolcsy megfeddi Vargát, hogy nem elég optimista képet sugároz, ő maga meglepő módon ezután belengeti azt, hogy a német autógyáraktól való függés igen veszélyes lehet és gazdasági lassulást/problémákat okozhat." A közgazdász szerint ez azért van, mert ezzel arra próbálja ösztökélni a kormányt, hogy kezdje már meg végre az MNB 330 pontos versenyképességi csomagjának a minél gyorsabb implementálását. Zsiday szerint ez jó lenne, de a Fideszen belül láthatóan "van ellenállás sok ponttal szemben".

Matolcsy tudatosan játssza a "cheerleader" szerepét, tisztában van vele, hogy jelentős strukturális változások nélkül nem érjük utol Ausztriát, de még Csehországot sem.

Zsiday szerint a jegybankelnök tisztában van a tényekkel, miszerint 9 éves kormányzásuk alatt bár volt felzárkózás Európához, de ennek üteme kevés, és a "magyar modell" ellenére semmivel sem jobbak az eredményeink mint a régiós átlag.

Végezetül a forintgyengülésről is a szerző: Magyarországon a forint szerepe a villámhárító, ha gazdasági probléma van, akkor ezt exportélénkítéssel/leértékeléssel ellensúlyozzák. Nem véletlen, hogy ez az MNB-t egyelőre nem zavarja.

BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
új lakás, zöld