Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gazdasági témájú sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 12-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Gazdaság

Észbe kapott a kormány: már nem támogatja a munkahelyteremtő beruházásokat

Portfolio
Kikerül az egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatások (EKD) feltételei közül a munkahelyteremtés  – jelentette be Szijjártó Péter. A kabinet nem szeretne több vendégmunkást, bár a munkaerőhiány még mindig nehézséget okoz a magyar gazdaság számára. A több milliós értékű munkahelyteremtéseket viszont a kormány megunta.

A külgazdasági és külügyminiszter azzal magyarázta ezt a lépést, hogy a magyar gazdaságpolitikát a magyar emberek munkájára kell alapozni.

A mai körülmények között az ország legfeljebb 5 millió munkavállalóval számolhat

– fogalmazott a miniszter.  A Népszava kérdésére a miniszter azt válaszolta, hogy a munkahelyek vendégmunkásokkal való feltöltését viszont a kabinet nem támogatja tovább. Érezhető, hogy a kormány nem örül annak, hogy a külföldi cégeknek juttatott támogatásokból már nem a magyar foglalkoztatás bővül, hanem a behozott külföldi vendégmunkások.

Sőt, úgy tűnik, a munkahelyteremtés egyre többe kerül a kormánynak. Míg 2014-ben még 43,68 milliárd forintból a tárca 9552 munkahely létrehozását támogatta, úgy idén már ez a szám eddig csak 3729-et érte el 54,6 milliárd forintból. Arányosan 2014-ben a támogatások egy munkahelyre vetített értéke csupán 4,57 millió forint volt. 2016-ben ugyan ez az érték felugrott 11 millió forintra, viszont visszaesett a következő két évben. Idén viszont ez a szám rekord magas, 14,64 millió forintot üti munkahelyenként.

Ezen kívül Szijjártó bejelentette, hogy emelik a képzési támogatások összegét, a tanműlyekre igényelhető támogatásokét és a kisvállalkozások által adókedvezménnyel támogatható beruházások legalacsonyabb értékét 500 millió forintról 50 millióra csökkentették.

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
emmi emberi erőforrások minisztériuma