MTI/KKM/Burger Zsolt
Gazdaság

Már havi félmilliót fizetnek azok a cégek, amelyek Magyarországra jönnek

MTI
Portfolio
Szijjártó Péter szerint az elmúlt évek beruházásai egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek, így a Magyarországra érkező beruházásoknál egyre magasabb az átlagbér.

A magyar gazdaság sikerének az áll a hátterében, hogy magyar dolgozók felkészültségére és szorgalmára alapozva külföldi cégek a legmodernebb termékeket előállító, szolgáltatásokat kínáló technológiákat hozzák az országba

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Megjegyezte: 2019 első felében 43 nagyberuházás jött Magyarországra, 731 milliárd forint értékben, ezzel 7200 új munkahelyet teremtve.

Ugyanakkor számos közgazdász arról beszél, hogy Magyarországon alacsony a hozzáadott érték, és olyan cégek jönnek hazánkba, akik az olcsó munkára alapozzák a termelésüket.

Szijjártó Péter azonban butaságnak nevezte azokat a kijelentéseket, hogy Magyarország Európa összeszerelő üzeme volna, mondván, az elmúlt évek beruházásai egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek, mind több a kutatási-fejlesztési tartalmuk, egyre magasabb a technológiai színvonaluk, ami az általuk fizetett bérekben is megmutatkozik.

A külügyminiszter kiemelte: míg 2017-ben 304 ezer forint volt az átlagbér a Magyarországra érkező beruházásoknál, addig tavaly 420 ezer forint, az idei év első felében pedig már 505 ezer forint.

Szijjártó beszélt a Brexit kérdéséről is, aki a magyar kormányzat sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, a lépést komoly politikai, gazdasági, stratégiai és biztonsági veszteségnek nevezte, de jelezte, hogy tiszteletben is tartják ezt a döntést.

Szijjártó Péter kiemelte: tíz legfontosabb beruházónk és kereskedelmi partnerünk között szerepel Nagy-Britannia, így "egyértelműen az az érdekünk, hogy a gazdasági együttműködésünkbe a lehető legkevesebb akadály kerüljön". Célként egy szoros, "szabadkereskedelmihez hasonló megállapodást" említett az interjúban a külgazdasági és külügyminiszter.

(Címlapkép: MTI/KKM/Burger Zsolt)

100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
imf_kristalinageorgeieva